,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. július 22., vasárnap

RÁCSOS HABKÖNNYŰ TÚRÓS






   Hogy mitől habkönnyű? A tojások  kemény habjától. Évekkel ezelőtt egy amerikában élő ismerősöm javasolta ezt a fajta túrós tölteléket és nagyon bejött! Egy iszonyúan könnyen, és gyorsan elkészíthető süti. Mivel holnap elutazom dupla adagot készítettem, hogy vigyek magammal a nagy Itáliába. 

HOZZÁVALÓK:
  - 1 cs leveles tészta /50 dkg/
  -1 tojás
TÚRÓ TÖLTELÉK:
  -1 kg túró
  -5 tojás
  -15 dkg cukor
  -2 cs vaníliás cukor
  -1 citrom reszelt héja
  - mazsola ízlés szerint
  - 2-3 ek búzadara
  - pici só

 A töltelékkel kezdjük: a tojásokat szétválasztjuk, a túróhoz hozzáadjuk a sárgájákat, a cukrokat, citromhéjat, a mazsolát és a darát. Jól átkeverjük. A sütőt előmelegítjük kb 200°C-ra.
A leveles tésztát ketté vesszük, gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és a sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, megszórjuk egy kis darával. Ekkor pici sóval felverjük a tojások fehérjét és lazán beleforgatjuk a túrós masszába, majd egyenletesen elsimítjuk a tésztán , úgy hogy a szélein maradjon legalább 2 cm, amit lekenük felvert tojással.
 A tészta másik felét is kinyújtjuk és ezzel a praktikus eszközzel végig hengereljük, úgy hogy a széleit ne vágjuk át.


Óvatosan széthúzogatjuk, hogy kialakuljon a rácsozat és ráfektetjük a túróra, enyhén megnyomkodjuk a széleinél és lekenjük a felvert tojással. 200°C-on szép aranyszinűre  készre sütjük. kb 25 perc.

                               JÓ ÉTVÁGYAT!

                                                       
  






CHILI con carne





  Ma kifejezetten ezzel az étellel, a fiam kívánságát teljesítettem, nagyon szereti a chilis babot. A családom többi tagjainak meg jómagamnak sem jön be igazán, talán a csípőssége miatt, de hát mindenki óhaj-sóhaját teljesitem, ha van rá mód. 

CHILI PAPRIKA


  Sokan nem is tudják, hogy a paprika csípősségét, a kapszaicin nevű anyag okozza. A kapszaicin a chili paprika aktív összetevője, melytől úgy érezhetjük, hogy tűzhányó keletkezett a szánkban.. Ez a fitokemikália található a paprikában, elsősorban azért, hogy az állatokat elriassza
attól, hogy megegyék, és ez található a ”paprika sprayben” is, melyet önvédelemre használunk. Azonban emberi fogyasztásnál, amikor oldott állapotban fogyasztjuk például csípos szószokban a
chili paprika  számos jótékony hatást biztosít számunkra pl: Fájdalom, gyulladáscsökkentő - és antibakteriális hatás, zsírégetés és súlycsökkentés, a szív védelme.

HOZZÁVALÓK: 
   -50 dkg darált színhús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, 1 kaliforniai paprika, 2 konzerv vörös bab, 1 konzerv kukorica, 1 üveg konzerv darabolt paradicsom, 1tk szárított chili pehely, pirospaprika, petrezselyemzöld, olaj, só bors, 2 zöldégleves kocka, víz.


ELKÉSZÍTÉS:
   -Kevés olajon egy kicsit odakapatjuk a  felkockázott vöröshagymát, rádobjuk a húst,  megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a szintén kockára vágott paprikát. Egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, (a babot és a kukoricát lecsepegtetve a levétől) a leveskockát feoldjuk 3 dl melegvízben és ráöntjük a ragura,  ízesítjük és jó sűrűre készre főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk. 











2012. július 21., szombat

KÓKUSZOS MINI KUGLÓF







  Valamit gyorsan és kókuszosat! Tegnap este lapozgattam  a közel 25 éves receptfüzetemet, itt-ott már, igencsak rongyos és a betűk is alig látszanak s ebben akadtam rá erre a gyorsan elkészíthető finomságra, tesiben vagy nagy kuglóf formában is készíthető. 

HOZZÁVALÓK: 
   1 tojás, 15dkg porcukor, 15 dkg olvasztott vaj, 1 cs vaníliás cukor
   6 ek kókuszreszelék, 25 dkg liszt, 1 cs sütőpor
   5 tojásfehérje


ELKÉSZÍTÉS:
 - Az egész tojással habosra keverjük a vajat és a cukrokat. 
- A lisztet összekeverjük a kókusszal és a sütőporral. 
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és felváltva adagoljuk a vajas részhez, lazán összekeverjük és muffin, -kuglóf formába vagy tepsibe simítjuk.


- Előmelegített sütőben 160°C-on tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokival leöntjük és megszórjuk kókuszreszelékkel.








TÖLTÖTT PAPRIKA



























  Ma egy olyan ételt készítettem, amit talán egész évben, az évszaktól függetlenül meg lehet főzni. Nagyon szeretjük, főleg a nyári időszakban, mert a paprikának ilyenkor a legintenzivebb az  íze. Most nagyobb adagban készítettem, ugyanis két nap múlva olaszországba utazom a páromhoz és a lánykámhoz. Szerintem már alig várják, hogy valami hazait vigyek. Ott ugyanis nem lehet kapni TV paprikát kapni, néha ugyan láttam a LIDL-ben, de a nagyobb hiperekben  nem vásárolható meg.


HOZZÁVALÓK:    70 dkg darált sertéscomb, kb 1 csésze rizs, 2,5 l házi paradicsomlé, 1 fél fej fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, cukor, éteízesítő, víz, egy csokor zellerzöld, liszt, olaj, TV paprika.




ELKÉSZÍTÉS:
  Elsőként a tölteléket állítjuk össze, hogy addig is érjenek az ízek. Olajat hevítünk, a vöröshagymát felaprítjuk és megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd ráöntjük a darált húsra, hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a rizst és beízesítjük. Jól alaposan összekeverjük.
  A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és a belsejét kiskanállal kikaparjuk, majd megtöltjük a húsmasszával, ha nem elég a paprika, a maradék masszából gombócokat formálunk. Egy nagyobb fazékba szépen elrendezzük, a paradicsomlét ízesítjük sóval kevés cukorral, majd ráöntjük a paprikákra, hogy ellepje. Ha szükséges vízzel pótoljuk, ekkor rádobjuk a zellerzöldet, megvárjuk még felforr s lefedve lassú tűzön puhára főzzük.



Amikor megpuhult egy szűrőkanállal kiszedjük a paprikákat, kevés lisztből világos rántást készítünk és berántjuk az alaplét, forralunk rajta egyet-kettőt és visszahelyezzük a paprikákat a szószba.




                                 JÓ ÉTVÁGYAT!








2012. július 20., péntek

TEJSZÍNES, SONKÁS-CUKKINIS TÉSZTA








 Nagyon szeretem a cukkinit, mindig ültetek legalább egy bokorral a kis veteményesembe. Olyan univerzális zöldség a konyhában,  mert nagyon sokféleképpen felhasználható: rántva, töltve, párolva, grillezve, salátának, levesnek, lecsóhoz adva, pörköltnek, sőt sütik krémjéhez,  palacsinta, muffinok tésztájához is adható.  De még a virágját is ránthatjuk. Nálunk egyébként a rántott változat a legkedveltebb. Most én egy tejszínes-sonkás változatot készítettem.



HOZZÁVALÓK:
-1 közepes zsenge cukkini
-20 dkg sonka
1fej fokhagyma
1fej vöröshagyma
-2 dl tejszín
-petrezselyemzöld
-1 paradicsom
-25 dkg tészta
-olivaolaj, só, bors, ételízesítő

ELKÉSZÍTÉS:
   Elősször lereszeljük a cukkinit, sózzuk és állni hagyjuk.


 Serpenyőben olivaolajat hevítünk, az egész fokhagymát kettévágjuk és megpirítjuk, ettől máris kellemes fokhagymaízű olajat kapunk. Amikor szépen megpirult,  kivesszük, majd a vöröshagymát is megfonnyasztjuk az olajon, ezután rátesszük a felkockázott sonkát,


kicsit lepirítjuk. A közben a  levet engedett cukkinit kinyomkodjuk és hozzáadjuk a sonkához, a paradicsom héját lehúzzuk, apró kockára felvagdossuk és mehet a serpenyőbe. A megmaradt fél fokhagymát belepréseljük a főzőtejszínbe, borsozzuk, adunk hozzá egy kis delikátot, jól elkeverjük  és ráöntjük a cukkinis sonkára. Addig forraljuk amíg besűrűsödik, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk meg . A végén rászórjuk a felaprított petrezselymet és összekeverjük. 
 A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük és tálalhatjuk. 


                  JÓ ÉTVÁGYAT!






2012. július 19., csütörtök

FÖTT KUKORICA






 Főtt kukoricát készíteni nem nagy ügy, de szerintem nagy valószínűséggel mindenki tud főzni. A lényeg, hogy zsenge és kisebb csöveket vegyünk.

HOZZÁVALÓK:
-csöves kukorica
-víz
-só

  A kukoricát megszabadítjuk a borítóleveleitől, a haját is eltávolítjuk. Egy jó nagy fazekat kibélelünk levelekkel, ráfektetjük a csöveket, ha egészben nem férne el, törjük ketté. Enyhén megsózzuk, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje a csöveket és betakarjuk szintén a levelekkel. Lefedjük és változó, hogy mennyi ideig főzzük, kb fél-egy órát. A saját levében hagyjuk hűlni, majd szedjük ki és megsózva fogyasszuk. Ha maradna, tegyünk a mélyhűtőbe is.


                      JÓ ÉTVÁGYAT!





SZILVÁS LEPÉNY



  Ma egy nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető receptet hoztam. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető. A siker garantált. Én most szilvát használtam, hiszen a piacon nagyon szép húsos szilvákat árultak, szinte alig tudtam választani. Íme:




HOZZÁVALÓK:
 -20 dkg vaj
 -20dkg porcukor
 -4 db tojás
 -1 cs vaníliás cukor
 -25 dkg liszt
 -kb 70 dkg magozott szilva
 -fahéj, kristálycukor 

ELKÉSZÍTÉS:


        A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját a porcukor felével és a vajjal habosra keverjük.
A fehérjét szintén habbá verjük a porcukor másik felével és a vaníliás cukorral, ezután kisebb adagokban lazán beleforgatjuk a sárga masszába, simára keverjük és a lisztet is  apránként hozzáadjuk. Sütőpapirral kibélelünk egy kb 22x34 cm-es  tepsit, a masszát egyenletesen eloszlatjuk, majd erre pakoljuk a szilvát, amit jól alaposan megmosunk és kimagozunk. Ha rátettük a szilvákat jól alaposan megszórjuk a fahéjas kristálycukor keverékével. Előmelegített sütőben kb 170°C-on 20-25 perc alatt készre sütjük.











2012. július 18., szerda

SAJTOS CSIRKEMELLTEKERCSEK





Ma, a kis konyhakertemet tettem rendbe, a sok esőzés miatt egy kicsit elfüvesedett. Majd bevásárló körútra indultam, mert kifogytam pár dologból. Mivel a fiam nem nagy segítség a konyhában, a lányom pedig, aki az én kiskuktám, most éppen olaszországban tölt pár hetet az apjánál. Így azt lehet mondani, hogy minden rám hárul.
  Amikor még elindultam itthonról még fogalmam sem volt, mi is lesz a mai ebédünk. Azonban a hentesnél gyönyörű csirkemelleket láttam, ahogy éppen szép katonásan sorakoztak a pultban, s ekkor már tudtam: sajtos csirkrmelltekercsek. Csirke már amúgy is rég volt terítéken, pedig nagyon szeretjük, így vettem is két szép filét.

HOZZÁVALÓK:
    -csirkemell
    -füstölt baconszalonna
    -trappista ill. edami sajt

SAJTSZÓSZ:
   -1 ek vaj
   -1 ek liszt
   -1/2 l tej
   -petrezselyemzöld, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, pici só
   -10-10 dkg reszelt trappista és edamisajt


ELKÉSZÍTÉS:    A csirkemelleket megmossuk, majd felszeleteljük. Kiklopfoljuk , enyhén borsozzuk és kirakjuk baconcsikokkal majd ráhelyezünk egy szelet sajtot. Felgöngyöljük és egy vajjal kikent hőálló tálba rakosgatjuk a hajtással lefelé.
  Elkészítjük a szószt:
vajon megpirítjuk a lisztet s állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejet, majd felforraljuk. Szépen befog sűrűsödni, ekkor beleszórjuk a sajtot , majd ízesítjük, sót ha szükséges csak utoljára adjunk hozzá, mert a sajtok is eléggé sóssak. Jól összekeverjük, kis lángon forralunk rajta, amíg a sajt elolvad s mehet a tekercsekre.


Minden tekercsre egy szelet sajtot helyezünk és előmelegített sütőben 170°C-on, kb 25 percig fólia alatt, majd levéve még 20 percig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.

    JÓ ÉTVÁGYAT!


2012. július 17., kedd

MÁLNÁS TEJBERIZSDESSZERT








  A saját málnatermésből  ma, kb 1/2 kg-ot tudtam leszedni. Több is lett volna, ha közben nem szemezgetek belőle, lassan már leérik, meg a darazsak is nagy számban dézsmálják. Mit is csinálhatnék ebből a szép málnaszemekből? Sütni nem akartam, de lefagyasztani sem . A fiam már régóta emlegeti, hogy mikor készítek tejberizst, mert nagyon szereti. Hát eljött az alkalom, hogy  egy finom málnás desszertet készítsek.
          

ELKÉSZÍTÉS    

 A tejberizst megfőztem: 1 liter tejhez kb 1,5 dl rizs öntöttem, ízesítettem cukorral, vaníliáscukorral, belereszeltem egy narancs héját és beletettem 5 dkg vajat, meg egy csipetnyi sót. Kis lángon, állandó kevergetés mellett készre főztem.
A málnából vagy 20 szemet felretettem, a többit  botmixerrel pürésítettem és átszűrtem,  a magok miatt.  Egy lábosba feltettem főzni, adtam hozzá cukrot-ízlés szerint-.  Egy kevés vízben elkevertem 1 kk étkezési keményítőt s hozzá öntöttem a málnaszószhoz, jól elkevertem és forraltam pár percig, ekkora már jól besűrűsödött. Hagytam kihűlni.
 A poharak aljára tettem a rizsből, erre került a szósz és hűtőbe tettem dermedni kb negyedórára. Ezután betakartam a szószt a rizsréteggel, tetejét pedig kiraktam a félretett málnaszemekkel.



JÓ ÉTVÁGYAT!




2012. július 16., hétfő

TÚRÓGOMBÓC









Sokan mondták már nekem, hogy nem készítenek túrógombócot, mert valahogy nem sikerül -vagy szétesik, vagy olyan kemény lesz mint a puskagolyó. Hát mióta családom van, annak meg már igen csak jó ideje (22 év)  nagyon -nagyon sokszor készítettem már el  ezt a finomságot és valahogy nem tudom elrontani.
Nálam ez a tuti alaprecept:


HOZZÁVALÓK


1/2 kg túró
2 db tojás
3 ek cukor
1 citrom reszelt héja  -nem fontos
2 ek tejföl
2 dl dara 
csipet só
dara vagy zsemlemorzsa a hempergetéshez
kevés olaj

ELKÉSZÍTÉS:  A hozzávalókat jól összekeverjük, majd letakarva hűtőben kb 1 órát pihentetjük, ezalatt a dara megszívja magát nedvességgel. Közben elkészíthetjük a pirított morzsát.


Kevéske olajat hevítünk ,beleszórjuk a zsemlemorzsát, vagy darát - én az utóbbit jobban szeretem, s addig pirítjuk még szép aranybarna nem lesz, ekkor felöntjük kevés vízzel . Jól összekeverjük .
Fazékban vizet forralunk egy tk, sót teszünk bele s mikor már forr beletesszük a vizes kézzel formázott gombócokat. Ne tegyük egyszerre mindet bele , hanem osszuk el úgy három részre. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére szűrőkanállal vegyük ki és hempergessük meg a pirított morzsában.

Főzés közben


Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, dzsemet, porcukorral megszórhatjuk. Én most görög joghurtot kínáltam hozzá egy csipet fahéjjal. 
Nekem ez a recept még nem okozott csalódást. Bátran ajánlom mindenkinek az elkészítését!


JÓ ÉTVÁGYAT!





Bazsalikomos paradicsomleves betűtésztával


   Ki ne ismerné a menzák  piros levesét, némi betűtésztával a tetején? Emlékszem , még a gyermekeim óvodás ill. kisiskolások voltak, sokszor azzal jöttek haza, hogy adjak nekik olyan tésztát, amiből kitudnak rakni szavakat. De csak akkor kérték, amikor betűs leves volt az oviban ill. a suliban-mert ők így hívták-. Nem is a leves volt a fontos!! Azóta jó pár év eltelt, mert már 20 és 22 évesek, de még mindig eszükben van a ,,betűs leves". 


HOZZÁVALÓK

  • 0.7 dl paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 2-3 ek olaj
  • 1 csapott ek liszt
  • ízlés szerint cukor
  • 1 tk szárított bazsalikom 
  • betű tészta
  • szükség szerint víz

ELKÉSZÍTÉS
 Kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük liszttel, egy kis ideig pirítjuk.
Ezután felöntjük a paradicsomlével, jól elkeverjük, ízesítjük, beleszórjuk a tésztát és kb 15 percig kis lángon főzzük. Ha nagyon besűrűsödne -függ a paradicsomlé állagától- hígíthatjuk vízzel. Tálaláskor apróra vágott friss bazsalikomlevéllel kínáljuk.



2012. július 15., vasárnap

Habtekercs








  Mivel a tegnap készített piténél, kimaradt 2 tojásfehérje, ehhez a tekercshez pedig pont kettő + kellett, így hozzá is láttam. Egy nagyon könnyű és nem is édes sütit ajánlok nektek. 

HOZZÁVALÓK:
Tésztához
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 4 db tojássárgája
  • 2 ek porcukor
  • fél dl tej
  • fél cs élesztő
  • fél dl tej
Töltelékhez:
  • 6 db tojásfehérje
  • 30dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS:



  Az élesztőt felfuttatjuk a meleg cukros tejben.A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfutott élesztőt. Az egészet jól összedolgozzuk, hűtőbe téve addig pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjét gőz felett félig felverjük, majd apránként beleszórjuk a cukrokat és sűrűre keverjük. A tésztát  négy egyforma darabra vágjuk, egyenként kinyújtjuk 2-3 mm vastag , téglalap nagyságúra, rá kenjük a habot és feltekerjük. Kb.2 ujjnyi vastagságúra elvagdossuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben 200°C-on  készre sütjük.