,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. augusztus 31., péntek

SAJTOS HAGYMALEVES





HOZZÁVALÓK

1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1 leveskocka
1 l víz
2 dl tejszín
1 ek liszt
10 dkg reszelt sajt
olaj
só, bors

ELKÉSZÍTÉS

A hagymákat felaprítjuk és kevés olajon megpároljuk, rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd hozzáöntjük a vizet. Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és felforraljuk. Ha felforrt beleöntjük a főzőtejszínt és botmixerrel pürésítjük.
A sajtot lereszeljük és beleszórjuk a levesbe, összeforraljuk. Reszelt sajttal és olivaolajos pirítóssal tálaljuk.


JUDITKA KONYHÁJA


2012. augusztus 30., csütörtök

SÜLT HEKK



A strandok elmaradhatatlan résztvevője a paprikás lisztben sült, ropogós sült hekk. Egyszerűen elkészíthető otthon is. Van aki csak úgy friss kenyérrel vagy sült krumplival és kovászos uborkával fogyasztja, egy jópofa sörrel esetleg  finom fehérborral leöblítve.

HOZZÁVALÓK

4 közepes méretű hekk
1 bögre liszt
1 ek pirospaprika
só, olaj

ELKÉSZÍTÉS

A halat megtisztítjuk a pikkelyeitől, leöntjük annyi tejjel, hogy ellepje és bepréselünk 1-2 gerezd fokhagymát, legalább 1 órát állni hagyjuk. A lisztet elkeverjük a pirospaprikával és kevés sóval , a halról leitatjuk a felesleges nedvességet, besózzuk majd beleforgatjuk  a paprikás lisztbe és forró olajban kisütjük. 



JUDITKA KONYHÁJA


2012. augusztus 29., szerda

FONOTT KALÁCS




Ez a finom foszlós kalács biztos a család kedvence lesz, aki elkészíti, mert puha, lágy, és  nagyon finom .
Lehet fokozni még azzal, hogy a tésztájába kakaót teszünk és egy bögre forró tejjel vagy  kakaóval elfogyasztva szerintem nagy sikert arat. Elrontani pedig nem lehet !

 Tésztája a jól megszokott briósé :  itt

ELKÉSZÍTÉS

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, félóráig kelesztjük. Átgyúrjuk és  kb 20 percig még  pihenni hagyjuk. Majd a tésztát vegyük ketté, sodorjunk 3 - 3 kb 40 cm -es hosszú rudakat. Fonjuk össze a szálakat , tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és kenjük le kevés vízzel elkevert tojással. Kelesszük kb félóráig és a sütés előtt mégegyszer kenjük le tojással.


Előmelegített sütőben kb 180-200°C -on süssük szép aranybarnára.



MUSKÁTLIK

Nagyon szeretem a muskátlikat, szerintem egy családi ház udvara, terasza vagy az ablakpárkánya, nyáron elképzelhetetlen muskátli, vagy esetleg másfajta virág nélkül. Persze sok gondoskodást igényelnek ezért ilyen szépek : )














A kis diszkúton is jól érzik magukat.



2012. augusztus 28., kedd

HAWAII CSIRKEMELL




Ma egy rendkívül finom, gyümölcsös ételt készítettem, ananászos csirkemellet fanyar gyümölcsszósszal. Aki szereti a sós - édes étel egyvelegét, annak bátran ajánlom, mert nagyon de nagyon finom és nem beszélve arról, hogy hamar megvan. Kitűnő ötlet egy könnyű ebédre vagy vacsorára.

HOZZÁVALÓK

1 nagyobb csirkemell
1 doboz szeletelt ananászkonzerv
szeletelt trappista sajt

Páchoz : 1 tasak szárnyas fűszerkeverék , 4 ek olivaolaj , 2 ek méz , 2 - 3 gerezd fokhagyma 
                        
ELKÉSZÍTÉS

  Előző este, vagy az elkészítés előtt 2 - 3 órával bepácoljuk a vékonyra szeletelt csirkemelleket, jól átforgatjuk benne és letakarva hűtőbe tesszük.
A jól bepácolódott húsokat, forró serpenyőben tesszük és mindkét oldalukat hirtelen megsütjük.

Egy hőálló tálba rakjuk és kirakjuk a tetejüket ananászkarikákkal, majd befedjük szeletelt sajttal.






Előmelegített sütőben 180 °C-on félóráig sütjük.
Párolt rizzsel és gyümölcsszósszal tálaljuk.


JUDITKA KONYHÁJA


2012. augusztus 27., hétfő

LECSÓ

   A lecsó  a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika "pörkölt". Megszámlálhatatlan formában készítik, a tojásos lecsótól, a rizses és kolbászos lecsón át, de mindegyik változatában megtalálhatóak az elengedhetetlen összetevők, a vöröshagyma, zöldpaprika és a paradicsom.
   Ma én csak a klasszikus változatát készítettem.

HOZZÁVALÓK

3 nagyobb fej hagyma
4 - 5 roppanós fehérhúsú paprika
1 kg  érett paradicsom
só, szalonnaszír

A szalonnát kisütjük, zsírján megdinszteljük a karikára vágott hagymát, megsózzuk és rátesszük a csíkokra vágott paprikát. A paradicsom héját lehúzzuk, feldaraboljuk és szintén rádobjuk a hagymára, összekeverjük és puhára főzzük.



JÓ ÉTVÁGYAT!

2012. augusztus 26., vasárnap

LEVENDULA FAGYI


Aki ismer, az tudja hogy nagy levendula rajongó vagyok. Szeretem az illatát, a szinét és az ízét - az utóbbit persze sütikben, kalácsokban, krémekben, ill. fagyiban. Különleges ízvilágot hozhatunk létre, ha pár levendula szirmot beleteszünk az édességekbe.


HOZZÁVALÓK

2 tubus sűrített tej
fél liter tejszín
1 ek cukor
1 ek szárított levendula virág
pár csepp lila http://www.wilton.com/ ételszinező

A tejszínt és a sűrített tejet összekeverjük és addig verjük amíg sűrű és kemény állagot nem kapunk, ekkor beleforgatjuk a levendulás cukrot, elkészítés itt : Levendulás cukor ,  pár csepp lila ételszinezőt adunk hozzá és fagyasztóba tesszük dermedni.










BANÁNTURMIX



Valami egészségeset és finomat, így reggel tájékán. Magas kálium- és kalciumtartalmú, teljes értékű fehérjékben gazdag italt készítettem és rendszeres fogyasztója vagyok. Kalcium  a  csontoknak - kálium az izmoknak -fehérje a sejteknek!

HOZZÁVALÓK

2 db banán 
3 csésze  hideg tej
2 ek méz
kevés fahéj

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és simára leturmixoljuk. Poharakba töltjük és azonnal fogyasztjuk.


EGÉSZSÉGETEKRE!!!




2012. augusztus 25., szombat

ÁFONYÁS TÚRÓTORTA



Finom, fanyar, nyári torta. Valami szedreset készültem sütni, de ahogy keresgéltem a mélyhűtőben, a kezembe akadt egy zacskónyi vadáfonya, már el is feledkeztem róla, hogy ilyenem is van. Hát akkor munkára fel, minden megvolt ami kell hozzá, túró, tejszín . . . . stb.


HOZZÁVALÓK

30 dkg áfonya, 25 dkg túró, 2 dl tejszín, 2 ek tejföl, porcukor ízlés szerint, 1 zacskó zselatin fix, 1 / 2 citrom leve, 1 tk. zselatinpor, 2 tojásos piskóta.

ELKÉSZÍTÉS

2 tojásból, egy kerek piskótát sütünk.
20 dkg áfonyát kevés cukorral, botmixerrel pürésítünk, a maradék felét, 1 ek porcukorral és az 1 tk zselatinnal  felfőzünk és melegen pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni -ez lesz a torta tetejére kenve. 
  A túrót kikeverjük a tejföllel, a cukorral, belenyomjuk a fél citrom levét és hozzáadjuk az áfonyapürét. A tejszínt kemény habbá verjük , majd lazán beleforgatjuk a túrókrémbe, közben hozzáadjuk a zselatin fixet is. Az így kapott habos krémet rásimítjuk a piskótalapra, a maradék áfonyaszemekkel kirakjuk a tetejét és ráöntjük a zelatinos áfonyát. Hűtőbe tesszük dermedni.





LEVENDULÁS CUKOR



 Levendulás porcukrot készítettem, nagyon finom sütikbe, fagyikba , krémekhez keverve.

HOZZÁVALÓK

1/2 kg kristálycukor
2-3 ek szárított levendulavirág

Egy üvegbe rétegezve szórtam a cukrot és a levendulát, majd lezártam és pár napig így hagytam, had érjenek az ízek és az illatok.


Majd kávédarálóban porrá őröltem és jól záródó cukortartóba tettem.





2012. augusztus 24., péntek

TEJES KIFLI





         Ma kiflit sütöttem, igazi békebeli kiflit, manapság ritka a jó kifli, vagy nagyon fel van fújva, vagy rágós mint a gumi. Nagyon szeretem a sós és köménymagos kiflit, jó nagy bögre tejjel . . . . még emlékszem amikor általánosba jártam, talán akkor volt ehhez hasonló kifli, annak pedig  igencsak jó ideje már, vettem is minden reggel a suliban, hozzá pedig egy kispohár kakaót vagy tejet, s már meg is volt a reggelim.
 A fiam kedvéért a fele adagra nem tettem sót ill . köménymagot, de amikor kisült csak azt kapdosta el.

HOZZÁVALÓK

fél kg liszt
1 ek cukor
1 db tojás
5 dkg vaj
2 ek olaj
1 csapott ek só
1 cs élesztő
2 - 3 dl tej  / liszt függő/

ELKÉSZÍTÉS

    A hozzávalókból tésztát dagasztunk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, háromfelé vesszük. 



Egyenként úgy 3 - 4 mm vastagságú kerek lappá nyújtjuk és 6 részre osztjuk.










A tészta szélesebb részénél fogva feltekerjük és kifliformára igazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük tejjel. Szórhatunk rá durva szemcséjű sót vagy egész köményt és legalább még fél óráig pihentetjük. 170°C-on szép pirosra sütjük.