,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. szeptember 30., vasárnap

JOGOBELLA TORTA

Gyorsan egyszerűet ! Szeretem az ilyen könnyű, nem vajas süteményeket, na meg az extra gyümölcsös joghurtokat. Bármilyen gyümölcsös joghurtból elkészíthető, én  most az áfonyásat választottam. Szeretek előre dolgozni, ezért még az előző nap késő délutánján összeállítottam , hogy az éjszaka  folyamán szépen megdermedjen.


HOZZÁVALÓK

1 nagy poharas gyümölcsös joghurt, 2 ek tejföl, porcukor ízlés szerint, 1 ek citromlé, 2 dl tejszín, 1 kisebb ek porzselatin, 1 cs babapiskóta, langyos tej

ELKÉSZÍTÉS :   a zselatint kevés vízzel, felforraljuk, majd kihűtjük. A joghurtot kikeverjük a tejföllel a cukorral, a citromlével. A tejszínt kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a joghurtos krémbe, hozzáadjuk a zselatint is. Egy 22 cm -es átmérőjű  tortaformát kibélelünk fóliával és szorosan kirakjuk az alját a tejben megforgatott piskótával. Rásimítjuk a krémet, majd hűtőbe tesszük dermedni. Tetszés szerint, díszíthetjük habrózsával, gyümölccsel, cukorkákkal.




2012. szeptember 29., szombat

BURGONYÁS RAKOTT CSIRKEMÁJ





Már régen kiakartam próbálni ezt a fajta elkészítési módját a resztelt csirkemáj és krumplipüré  egyvelegének. Egy napilap recept rovatában olvastam róla, le is jegyeztem a kisokos füzetembe. Mit főzzek ma ebédre ? - kérdeztem a gyerekeket . Májat sok hagymával - volt a válasz. Szerintem sok háztartásban, mindig lapul egy zacskó fagyasztott máj a frigóban. Én is ha szép csirkemájat látok a hentesnél mindig többet veszek, jól jön mindig egy gyors vacsorára,  akár kenyérrel tunkolva is.

HOZZÁVALÓK :

60- 70  dkg csirkemáj, 2 - 2 fej lila - és vöröshagyma, majoránna, só, bors, pirospaprika, darált paprika, 
1, 5 kg burgonya, tejföl, vaj, forró tej, 4 db tojás, petrezselyemzöld

Szokásos módon elkészítjük a resztelt májat.  A burgonyát sós vizben puhára főzzük, kevés tejföllel, vajjal és forró tejjel összetörjük.
Egy jénait kivajazunk, az aljába belesimítjuk a püré felét, ráöntjük a májat és befedjük a maradék pürével.
A tojást habosra verjük, sóval borssal ízesítjük és ráöntjük a püré tetejére, majd jócskán megszórjuk aprított  petrezselyemzölddel. 




 180°C -os sütőben szép pirosra sütjük.





Köszöntöm blogom új követőit : Juditot és Trollanyut !

2012. szeptember 27., csütörtök

ARANYPATKÓ




Igazi meglepetés sütemény. Hogy miért ?  A tésztája sárgarépával kiegészítve készült és kellemes aranysárga színt kapott - innen az elnevezés ,, arany " patkó .  A töltelék nálam most, házi szilvalakvár, de sokféle töltelékkel készíthető. Finom, puha, omlós aprósüti - cukor hozzáadása nélkül.  
A töltésben a lányom segítkezett, így rip -rop megvoltunk vele.

HOZZÁVALÓK

30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 30dkg sárgarépa, csipet só, 1 cs sütőpor
A töltelékhez : levár 

A répát megtisztítjuk és  apróra lereszeljük.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, csipet sót és a sütőport, majd összegyúrjuk. Cipót formálunk és hagyjuk legalább félórát pihenni.
Kb 9 cm -es átmérőjű korongokat szaggatunk, mindegyikre ráhalmozunk 1 - 1 tk lekvárt. Félbehajtjuk és összenyomkodjuk a széleket.
Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk és előmelegített sütőben 200°C -on aranysárgára sütjük. Vaníliás porcukorba még melegen átforgatjuk.


JUDITKA KONYHÁJA








2012. szeptember 26., szerda

GAZDAG TÉSZTASALÁTA ÚJHAGYMÁVAL



Könnyű tészta salátára vágytam, ami hidegen, előételként, önmagában vagy köretként is megállja a helyét. Sokszor készítem és mindig van az asztalon, ha nagyobb összejövetel van nálunk.

HOZZÁVALÓK :  25 dkg penne, 20 dkg csikokra vágott főtt tarja vagy sonka, 1 konzerv kukorica, 3 -4 szál újhagyma, 5 db főtt tojás, 1 nagy doboz tejföl, 2 dl majonéz, 1 ek dijoni mustár, só, bors, petrezselyemzöld

A tésztát fogkeményre főzzük. A  folyékony hozzávalókat jól összekeverjük, ízesítjük, majd hozzáadjuk a kukoricát, a sonkát, a karikára vágott hagymát, a kihűlt lecsöpögtetett tésztát. Összeforgatjuk és óvatosan még belekeverjük a nagyobb darabokra vágott főtt tojást.
Tetszés szerint díszítjük.


JÓ ÉTVÁGYAT !

2012. szeptember 25., kedd

SÜTŐTÖKÖS - FAHÉJAS KOSZORÚ





A sütőtöktől gyönyörű színű, a fahéjas rétegtől ropogós, igazi őszi kalácsot készítettem . Még hasonlít is a csodálatos őszi táj, aranylóan barna szineihez. Tegnap sütőtököt sütöttem, mert nagyon szeretem és megmaradt pár darab, gondoltam felhasználom a kalács tésztájához.




HOZZÁVALÓK

Tésztához :  40 dkg liszt, fél cs élesztő, 2 tojássárga, 6 dkg puha vaj, 2 ek porcukor, 20 dkg sütőtökpüré, csipet só, kb 2 dl langyos tej

Töltelékhez : 10 dkg puha vaj, 4 ek porcukor,  1 - 2 tk őrölt fahéj  - jól kikeverve

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon tésztát dagasztunk és meleg helyen a 2 X -re kelesztjük. Ha megkelt, lisztes felületen átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk.

 Lekenjük a fahéjas  masszával, / egy kevéskét hagyjunk a kalács lekenéséhez /,
feltekerjük a hosszabbik felénél  fogva és hosszanti irányban ketté vágjuk, összefonjuk, úgy hogy a vágott fele legyen kívül és koszorút formázunk. Sütőpapirral bélelt tepsibe, hagyjuk pihenni, amíg a sütőt 180 °C -ra előmelegítjük. 


Sütés előtt lekenjük még a kalácsot  a maradék vajas - fahéjas keverékkel és a sütőbe toljuk, majd szép aranybarnára sütjük.
TIPP :  Lecsiptem a tésztából egy keveset és éles késsel levél formákat kanyarítottam, majd a kés tompa élével erezetet mintáztam, rátettem párat a koszorúra, a többi pedig a kalács mellett sült.











2012. szeptember 24., hétfő

HALAS TOJÁSPÁSTÉTOM


HOZZÁVALÓK

1 tonhalkonzerv lecsöpögtetve, 3db főtt tojás, snídling, 2 ek majonéz, 2 ek lágy  vaj, só, bors, kevés citromlé. A tojásokat megfőztem és hagytam kihűlni, majd aprítóban felaprítottam s a többi hozzávalóval jól kikevertem. Ennyi az egész:))


JUDITKA KONYHÁJA

2012. szeptember 23., vasárnap

MANGÓS KÓKUSZTEJLEVES


HOZZÁVALÓK

1 doboz kókusztej   /  400 ml  /
1 doboz mangó konzerv
ízlés szerint méz, vanília
víz
 A mangót lecsepegtetjük és a felét a kókusztejjel összeturmixoljuk, vízzel hígítjuk a megfelelő sűrűség eléréséig. Ízlés szerint mézzel ízesítjük. 







2012. szeptember 22., szombat

SZILVÁS PITE




Már javában ,,Hull a szilva a fáról . . . ." Van egy nagy szilvafánk és az idén igen sok termést hozott. Szerencsére anyukáméknál is van pár fa, így összevegyítettük és bekerült a nagy üstbe lekvárnak. Ő mindig így főzi, szerinte így az igazi, s kaptam jó pár üveggel, én is. Ebből a lekvárból került a pitére, ami nagyon 
 gyorsan elkészül, hiszen a tésztáját előző nap elkészíthetjük és hűtőbe téve pár nap múlva is felhasználhatjuk.
A töltelék szilva és szilvalekvár, kevés rummal és fahéjjal, ettől lesz jó kis szaftos a sütink .




HOZZÁVALÓK

Tészta :
20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, 1 ek tejföl, kb 3 - 4 ek hideg víz.

Szilvás réteg :
kb 1 / 2 kg  magozott felezett szilva, 3 - 4 ek barnacukor, őrölt fahéj, 1 ek rum, pár ek szilvalekvár
 1 tojássárga a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tejfölt és a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba  csomagolva hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a szilvát.


A szilvát összekeverjük a cukorral, fahéjjal. A sütőt 180°C- ra előmelegítjük.
A tésztát  úgy 30 - 35 cm -es átmérőjű kör alakra nyújtjuk és sütőpapíros tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a szilvát, meglocsoljuk a rummal. A tészta széleit aránytalanul felhajtogatjuk, lekenjük tojássárgával és megsütjük.


JUDITKA KONYHÁJA

2012. szeptember 21., péntek

DARÁLT PAPRIKA



Nagyon szeretem a paprikakrémet az ételek ízesítéséhez használni. A legegyszerűbb ételízesítő, paprika és só keveréke. Tényleg nem nagy fáradozás az elkészítése és hetekig, hónapokig eláll. Most csak a csemege változatot készítettem, az erős és az enyhén csípős még várat magára.

HOZZÁVALÓK :
1 kg kápia és  pritamin paprika vegyesen, 15 dkg  tengeri só

A paprikákat húsdarálón egyszer ledaráltam , hozzáadtam a sót, összekevertem és letakarva állni hagytam kb 10 órát, közben vagy kétszer átkevertem. Tiszta üvegbe töltöttem és felbontásig a kamrába tettem. Felbontás után taroljuk a hűtőszekrényben.




2012. szeptember 20., csütörtök

CIPÓ CSERÉPBEN SÜTVE


Ma nagyon lehűlt a levegő, szinte egész nap esett, kimozdulnom sem volt kedvem, kenyerem pedig nem volt itthon. Így hát sütnöm kellett, szerencsére lisztből nincs hiány, van többféle itthon és egy rozsos cipócskára esett a választásom, méghozzá cserép kaspóban sütve. 




HOZZÁVALÓK : 40 dkg kenyér ill. 20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt, fél cs. élesztő, 1 kisebb ek só, 1 kk cukor, 1 csipet citromsav, 1 ek sovány tejpor, langyos víz 

KOVÁSZ : kevés langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk annyi lisztet, hogy a galuskához hasonló állagú masszát kapjunk. Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Amikor jól felfutott a kovász,  hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, jól kidagasztjuk és a duplájára kelesztjük. 



Amíg kel a tészta a cserepet hideg vízben áztatjuk.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen átgyúrjuk és a sütőpapírral kibélelt cserépbe tesszük, felületét liszttel enyhén megszórjuk és kellni hagyjuk legalább félórát. Sütés előtt pengével bemetszést ejtünk a tészta felületén és 180 °C -os sütőben légkeverésnél ropogósra sütjük.




2012. szeptember 19., szerda

BORSOS GOMBATOKÁNY ZSEMLEGOMBÓCCAL



HOZZÁVALÓK

fél - fél kg laska és csiperkegomba, 1 hagyma, 1 -2  gerezd fokhagyma , 2 dl tejszín, 1 dl fehér bor, 1 kisebb ek mustár, só , színesbors ,  petrezselyemzöld , 1 ek liszt.

ELKÉSZÍTÉS

  A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük. Serpenyőben, kevés vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, belereszeljük a fokhagymát és rádobjuk a gombaszeleteket. Ízesítjük, ráöntjük a bort és addig főzzük míg megpuhul a gomba. A tejszínt simára keverjük a liszttel,  a mustárral és  behabarjuk az ételt, a végén megszórjuk petrezselyemzölddel.

ZSEMLEGOMBÓC

3 db szikkadt zsemle, 1 vöröshagyma, 1 db tojás, kb 15 dkg liszt, víz, só , petrezselyemzöld

A zsömléket felkockázzuk, serpenyőben megpirítjuk.  A hagymát is  kevés vajon üvegesre pirítjuk.
 Egy tálba tesszük a zsömlét , a hagymát, összekeverjük a tojással, beleszórjuk a lisztet , és a petrezselyemzöldet, megsózzuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy galuska állagú tésztát kapjunk. Tojás nagyságú gombócokat formálunk és lobogó sós vízben kifőzzük. Amikor már feljöttek a gombócok a víz felszínére, még pár percig főzzük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, megpirítunk benne kevés petrezselyemzöldet és átforgatjuk benne a kifőtt gombócokat.




2012. szeptember 18., kedd

SZEDRES PALACSINTA





Szeretem a szedret, erőteljes, enyhén savanykás ízvilága nagyon jól illik sokféle süteményhez, tejszínhabos - zselatinos tortákhoz, palacsintákhoz, de készíthetünk belőle, pikáns mártást sült húsokhoz vagy szörpöt. Egészséges hatásait leginkább nyáron élvezhetjük, de lefagyasztva bármikor elővehetjük és felhasználhatjuk.
 Ma amerikai palacsintát készítettem, pikáns szederöntettel.


HOZZÁVALÓK

25 dkg liszt, 2 db tojás, 3 ek olaj, 2 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 , 5 dl tej, fél citrom leve és lereszelt héja, 1 / 2 cs sütőpor, 15 dkg szeder

A hozzávalókat a szeder kivételével sűrű palacsinta tésztává keverjük, majd a szedreket is beleforgatjuk. Forró serpenyőbe, kerek kis lapokat sütünk. 

SZEDERÖNTET

10 dkg szedret ízlés szerint porcukorral, fél citrom levével felfőzünk, majd melegen simára turmixoljuk, és átpaszírozzuk. 
A palacsintákat megszórjuk porcukorral és az öntettel kínáljuk.