,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. március 31., vasárnap

TEJESKÁVÉ TORTA





Nagy sikere volt nálunk tavaly húsvétkor, a locsolók körében ennek az egyszerű, de ízében mégis nagyszerű sütinek. Gyorsan elkészíthető, hiszen nem igényel sütést, viszont a finom kávé zamata és illata, mind - mind benne van. Hasonlót már készítettem csak az piskótával és krémsajttal készült.


HOZZÁVALÓK

Kekszes alaphoz
- 20 dkg darált keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- fél tábla étcsokoládé
Krémhez
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 0 , 6 dl tej
- 3 dkg őrölt kávé
- 4 ek cukor
- 2 , 5 dl tejszín
Díszítéshez
- 3 dl cukrozott tejszín
- 1 ek espresso kávé
- 1 kk vaníliakivonat
- Kakaó - a szóráshoz





- A kekszes alaphoz, gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és az olvasztott margarinnal együtt hozzáadjuk a darált kekszhez. Jól összedolgozzuk.
- Egy 22 cm - es átmérőjű tortaforma aljába egyenletesen belenyomkodjuk és hűtőbe tesszük dermedni.
- A krémhez, a kávét kb 1, 5 dl tejben felfőzzük, majd átszűrjük és visszaöntjük a többi tejhez, hozzáadjuk a cukrot és forralni kezdjük.
- A pudingport is simára kikeverjük kevés tejjel és a forrásban lévő tejeskávéhoz öntve jól besűrítjük.
- Folpackkal  takarjuk le és hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt verjük habbá, és óvatosan forgassuk a kávés pudinghoz, majd egyenletesen simítsuk rá a kekszes alapra.
- A díszítéshez a tejszínt szintén verjük kemény habbá a kávéval és a vaníliával, majd egy kanál segítségével halmozzuk a habot a kávés krémre.
- Tetejét sablon segítségével szórjuk meg kakaóporral.





MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK ÉS BLOGGERTÁRSAMNAK
ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK !
Juditka konyhája








JOGHURTOS - MANDULÁS KUGLÓF





Kuglóf nélkül nincs húsvét. Ennek az egyszerű süteménynek a  tésztája, annyiféleképp variálható, hogy még elmondani is sok lenne. Nemcsak az íze, hanem szép formája miatt is méltó helyet kell elfoglalnia az ünnepi asztalon. Sok kuglóf recept kering a hálón és nekem is van jócskán. Az egyik kedvencem ez a joghurtos tésztájú, amit nemcsak kuglófként, hanem muffin és őzgerincben is megsüthetünk.. Ebből a tésztából készült a Húsvéti virág süteményem is, csak akkor nem került bele őrölt mandula.

HOZZÁVALÓK
- 20 barnacukor - vagy fehér
- 25 dkg vaj
- 4 db tojás
- 25 dkg liszt
- 15 dkg mandulaőrlemény
- csipet só
- 1 cs sütőpor
- 25 dkg natúr joghurt





- A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat.
- A lisztet elegyítjük a sütőporral és a mandulával, majd hozzákeverjük a tojásos masszához.
- Végül beleforgatjuk a joghurtot is.
- A masszát, kb 1 l - es űrtartalmú kivajazot, kekszmorzsával megszórt kuglóf formába kanalazzuk.
- Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb 40 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
- Ha megsült, a formában hagyjuk legalább 15 percig hűlni, majd borítsuk rácsra.
- Ha teljesen kihűlt cirtommázzal öntsük le, díszítsük cukortojásokkal.
MÁZ : 10 - 15 dkg porcukor és 1 citrom leve kikeverve.







2013. március 30., szombat

SZEZÁMMAGOS PEREC



HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 kispoharas tejföl
- 2 tojássárga
- 1 cs szalalkáli
- 1 ek só
- 1 tojás a kenéshez
- pirított szezámmag - a szóráshoz



- Az összes hozzávalót jól összegyúrjuk és hűtőben legalább egy óráig pihentetjük.
- Majd kb fél centiméteresre kinyújtjuk és kiszaggatjuk, a leeső részeket újból összegyúrjuk és szaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
- Előmelegített 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük.


TÚRÓS - TEJFÖLÖS KEKSZSÜTI



Szeretem ezt a könnyen elkészíthető sütit. Egyszerű kekszes alap, kellemes ízű túrótöltelékkel, pudingos tejfölös réteggel a tetején. Csak ajánlani tudom az ünnepekre, mert nagyon finom. 


HOZZÁVALÓK
ALAP
- 35 dkg darált keksz
- 25 dkg margarin
KRÉM
- 1 / 2 kg túró
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
DÍSZÍTÉS
- 6 dl tejföl
- 2 dkg főzés nélküli pudingpor
- szórócukor



- A sütőt előmelegítjük kb 170 fokra.
- A margarint felolvasztjuk, összekeverjük a keksszel és egy kb 22 X 32 - es tepsibe nyomkodjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a villával összetört túrót, belereszeljük a citromhéját, és a pudingport.
- A fehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.
- Majd rásimítjuk a kekszes alapra, betesszük a sütőbe és kb 25 percig sütjük.
- A tejfölt kikeverjük a pudingporral és még melegen rásimítjuk a megsült túróra.
- A tetejét színes cukorkákkal díszítjük.




2013. március 29., péntek

HÚSVÉTI, REGGELI PITE



Az a jó ebben a pitében, hogyha előző este előkészítjük a hozzávalókat, másnap reggel, csak ráöntjük a tejfölös masszát a tésztára és már süthetjük is. Nagyon kiadós és gazdag reggelit varázsolhatunk az asztalra, mire fölkel a család apraja -  nagyja, vagy inkább a sütéskor keletkező illatok csalogatják ki őket az ágyból? Fogyaszthatjuk akár önmagában, vagy friss zöldségekkel egyaránt.


HOZZÁVALÓK

TÉSZTA
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 - 2 ek tejföl
- fél tk só
TÖLTELÉK
- 1 nagy pohár tejföl ( 450 g )
- 3 tojás
- 15 - 20 dkg füstölt főtt sonka
- 15 dkg sajt
- 2 szál újhagyma
- snídling
- petrezselyemzöld
- 1 kk ételízesítőpor
- só, bors - ízlés szerint







- A tészta hozzávalóit, jól összegyúrjuk és hűtőben legalább félórán át pihentetjük. 
- Ezután kinyújtjuk és egy 26 cm - es piteformába igazítjuk.
- A töltelékhez a sonkát, sajtot felkockázzuk, a hagymákat és a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
- A tejfölben elkeverjük a tojásokat, ízesítjük és beleforgatjuk a többi hozzávalót is. 
- A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük és a pitét kb 3 / 4 óráig sütjük.
















2013. március 28., csütörtök

KALÁCS , ROZMARINGOS KÖRTÉVEL ÉS MAZSOLÁVAL



Foszlós puha kalács, körtével töltve - rozmaringgal, citrommal és mazsolával ízesítve. Nagyon ajánlom a kipróbálásra, úgyhogy a körtét és a rozmaringot felvenni a bevásárlólistára. 



HOZZÁVALÓK


TÉSZTA
- 40 dkg liszt
- fél cs élesztő
- 3 ek porcukor
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 kk só
- 1 tojássárga
- kb 2 dl langyos tej

TÖLTELÉK
- 1 kg keményebb körte
- 3 ek méz
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 kisebb ek friss rozmaring apróra vágva
- 1 maréknyi mazsola

- 1 tojás a kenéshez 
- mandula a szóráshoz

- A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, meleg helyen a duplájára kelesztjük, addig elkészítjük a tölteléket.
- A mézet karamellizáljuk, beleszórjuk a rozmaringot, kicsit átpirítjuk.
- A körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk.
- Hozzáadjuk a mézhez, ráreszeljük a citromhéját és ráfacsarjuk a levét is. Félpuhára főzzük, majd kihűtjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk.  ( kb 30 X 40 cm ), három részre osztjuk, középre halmozzuk a körtét és megszórjuk mazsolával.
- A tészta két végét ráhajtjuk a töltelékre, majd a csíkokat összefonjuk.


- Sütőpapíros tepsibe tesszük és fél óráig kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra.
- A tésztát lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk mandulaszeletekkel és pirosra sütjük.







Forrás : Limara

2013. március 27., szerda

MANDULÁS , TOJÁSLIKŐRÖS TIRAMISU





 Egy szuper desszert az ünnepekre. A tiramisut a hagyomásoson kívül sokféleképpen ellehet készíteni, de ami mindegyikben közös az a mascarpone és a piskóta. Igaz ebben nincs kávé és kakaó, de annál inkább van likőr és mandula. Aki nem akar sütni, annak bátran ajánlom, kipróbálásra.
Mennyiséget nem írok, mert mindenki maga dönti el, hogy mennyit készít és ha van házi készítésű tojáslikőrünk, akkor még finomabb lesz a desszertünk.


ELKÉSZÍTÉS
- A mascarponét kikeverjük a porcukorral, kb 1 dl tojáslikőrrel és kb 5 dkg őrölt mandulával
- A tejszínt kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a krémbe.
- Mivel a tojáslikőr elég sűrű, keverjünk hozzá tejszínt, majd  áztassuk meg benne a babapiskótákat, aztán rétegezzük a krémet és a piskótákat.
- Végül szórjuk meg a tetejét pirított mandulaszeletekkel.




A bari az idén is kisült.
















HÚSVÉTI TORTA ÉS BARI



Tavaly húsvétkor sütöttem a tortát és a barit. A torta mogyorós piskótából készült és tejszínes mogyorókrémmel töltött. 
A bari pedig a csomagoláson  leírt recept alapján készült, ami egy kevert sütőporos töményebb tészta, cukormázzal díszítve.
A forma ilyenkor húsvét előtt mindig kapható elég sok helyen.
Ha van kedvetek süssétek meg.





2013. március 26., kedd

CITROM KOCKA



 Régi családi sütirecept. Húsvétra mindig elkészítem ezt a süteményt, finom, puha és citromos, a tetejére a díszítést mindig variálom, hol csokidarát ill. reszeléket, színes szórócukrot, vagy csak egyszerűen lemon curdot teszek rá.
Most összetört francia drazsé és lemon curd került a tetejére.


HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 cs sütőpor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- annyi tej, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk



- A hozzávalókat lazán összegyúrjuk, 3 felé vesszük és tepsi hátán  ( 22 x 32 ) 170 fokon halványra sütjük.
- Rácsra téve kihűtjük.

KRÉM
- 4 dl tej
- 7 ek rétesliszt - 
Sűrű krémet főzni, jól kihűteni.
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 citrom leve 
Habosra kikeverni, majd a kihűlt főtt krémmel simára keverni.

LEMON CURD
- 2 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 2 tojássárga
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj

- A citromokat jól megsikáljuk, héját lereszeljük, levüket kinyomjuk.
- A cukorral és a tojássárgával jól kikeverjük és lassú tűzön, sűrűre főzzük.
- Ezután belekeverjük a vajat és kihűtjük.



ÖSSZEÁLLÍTÁS
- A krém 3 / 4 - vel megtöltjük a lapokat, a maradékkal pedig vékony réteget simítunk a tetejére.
- A lemon curdot habzsákba töltjük és kicifrázzuk a süti tetejét.
- A drazsét sodrófával összetörjük és  megszórjuk a sütemény tetejét.
- Egy éjszakán át hagyjuk puhulni, másnap szeleteljük.















2013. március 25., hétfő

TOJÁSTEKERCS





Nálunk egy évben többször is kerül az asztalra tojástekercs. Legyen az karácsony, szilveszter, születésnapi zsúr, - baráti összejövetel és húsvét. Igazán finom és laktató, akár önmagában vagy sültek mellé, bátran merem ajánlani.

HOZZÁVALÓK 
- 8 db tojás
- 4 nagyobb ek liszt
- 4 ek tejföl
- 1 csokor aprított petrezselyem
- ételízesítő - kb 1 /2 tk
- só, bors - ízlés szerint
- kb 20 db vékony sonkaszelet
- 20 dkg reszelt sajt - füstölt is lehet

- A tojásokat habosra keverjük a liszttel és a tejföllel, ízesítjük.
- A gáztepsibe fóliát fektetünk, 2 ek olajjal kikenjük és belesimítjuk a tojásos masszát.
- Előmelegített 170 fokos sütőben kb negyedóráig sütjük.
- Míg sül a tojás, reszeljük le a sajtot és készítsük elő a sonkát, /  fontos hogy szobahőmérsékletűek legyenek /
- Ha kész, kicsúsztatjuk a tepsiből, megszórjuk a sajttal és kirakjuk sonkaszeletekkel.
- Óvatosan elkezdjük szorosan feltekerni, úgy hogy a fóliát fokozatosan elválasztjuk, a sült tojástól.
- Mindvégig gyorsan dolgozzunk, mert különben a sajt nem olvad meg.


2013. március 24., vasárnap

HÚSVÉTI AJÁNLÓ !


Meghívást kaptam Illéskrisztől a Húvéti ajánló c. játékra, - megtisztelő számomra - köszönöm szépen!  A játékot, Éva a Takarékos konyha blog írója indította el, hogy mutassuk meg, mi is kerül nálunk húsvétkor az ünnepi asztalra. Kicsit nehezebb helyzetbe vagyok, mert ez az első húsvéti posztolásom. Némelyik képnél azonban még nincs link, de igyekszem majd pótolni. 
- és hogy kinek a menüjére lennék is kíváncsi? Konyhavirtuóz és Zsuzsa , ha van kedvetek, gyertek és játszatok!

 ÍME A KÍNÁLAT


Reggelire : Tojás, fészekben




 Ebédre az elmaradhatatlan : 
- Gőzölgő tyúkhúsleves
- Csülök cserépedényben sütve
- Töltött káposzta, korondi káposztafőzőben






A locsolókat én így várom :



Hidegtálak :

- Töltött tojások
- Tormás, sajtkrémes sonkatekercsek












Harlekin szelet
Mazsolás - zselécukros csemege
Répatorta
Citrom kocka