,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. január 31., szombat

~ MEYER CITROMOS SÜTEMÉNY ~





 »HOZZÁVALÓK«
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 citrom leve + 1 - nek a reszelt héja
- 20 dkg liszt
- 1 / 2 tasak sütőpor
- csipet só
- 1 dl joghurt

  1. A tojást keverjük habosra a cukorral és a vajjal, adjuk hozzá a citrom levét ill. a  héját, a vaníliát és a joghurtot.
  2. Szitáljuk a masszához a sütőporos lisztet és keverjük simára.
  3. Egy püspökkenyér formát vajazzunk ki, hintsük be liszttel és öntsük bele a tésztát, majd előmelegített, 180 °C - on süssük kb 40 percig, ha pirulna a teteje takarjuk be alufóliával.
  4. Ha kihűlt, szeleteljük fel, szórjuk meg porcukorral és fogyasszuk lemon curd -al.


2015. január 30., péntek

~ ROPOGÓS KACSACOMB ALMAMÁRTÁSSAL , PÁROLT ZÖLDSÉGEKKEL ~




 Szeretem a szárnyasokat almával készíteni, ezúttal köretként párolt zöldség és pikáns almaszósz került a kacsacomb mellé. Míg sült a hús a köret is nagyon gyorsan elkészült. 

»HOZZÁVALÓK«
- személyenként 1 kacsacomb
- 2 - 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 / 2  ek aprított rozmaring ( Kotányi )
- 1 tk só 
- bors
- kb 4 alma
Almamártás :
- 1 fej lila hagyma
- 1 ek cukor
- 2 savanykás alma
- 1 / 2 leveskocka
- 1 dl víz

  1. Egy kisebb tálkában keverjük össze a rozmaringot a sóval és a fokhagymával, majd dörzsöljük be vele a megtisztított kacsacombokat, tekerjünk rá borsot és letakarva tegyük hűtőbe legalább 1 órára.
  2. A combokat  tepsibe fektetjük bőrükkel lefelé és így sütjük az előmelegített, 200  °C - os sütőben kb 40 percig. Ezután megfordítjuk, majd hozzá dobunk pár szem félbevágott almát és ropogósra sütjük.
  3. A mártáshoz kevés olajon megpároljuk a felaprított hagymát, hozzászórjuk a cukrot és  karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott almát, felöntjük a vízben feloldott leveskockával és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük.
  4. Tetszés szerinti zöldségeket, párolóbetét segítségével puhára párolunk. 

2015. január 29., csütörtök

~ NYERS CSOKITORTA POHÁRBAN ~



 Frissesség árad minden kanálnyi falatban, aki még nem készített avokádós csokikrémet, az nehogy kihagyja, mert nagyon finom - lágy és krémes. Kókuszvajat is már már nagyon sok helyen lehet kapni, ha lehet azt használjunk hozzá. 
A csokikrémet akár magában is elkanalazhatjuk, hiszen az avokádó nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz, így vaj helyett is használhatjuk. 

»HOZZÁVALÓK«
- 10 dkg datolya 
- 6 dkg őrölt dió 
- csipet só
Krém : 
- 1 érettebb avokádó
- 3 ek kakaópor
- 3 dkg kókuszolaj ennek hiányában vaj
- 5 dkg barnacukor
- 1 tk vanílakivonat
- csipet só

  1. A datolyát - ha sikerült puhát vásárolni -  a dióval és a sóval együtt tegyük késes aprítóba és keverjük addig amíg egynemű masszát nem kapunk. Ha a datolya szárazabb, áztassuk vízbe, pár óráig.
  2. A keveréket oszlassuk el, kb 3 pohár aljába.
  3. Az avokádót vágjuk ketté, távolítsuk el a magját és kaparjuk ki a húsát, ezután robotgéppel a többi hozzávalóval együtt, keverjük sima krémmé.
  4. A krémet kanalazzuk a datolyás alapra és szórjuk meg durvára vágott dióval.



2015. január 28., szerda

~ TÖRÖK PIDE ~




A tésztájában nincs semmi különös, csak a formázás miatt mutatós, de annál inkább a tölteléke teszi ízletessé ezt finom török lepényt. Úgyhogy, csak bátran a fűszerekkel !

»HOZZÁVALÓK« 6 db - hoz
Tészta : - 50 dkg liszt, 2, 5 dkg élesztő, 1 tk só, 3 ek olívaolaj, 1 kk cukor, 1, 5 dl tej, 1 , 5 dl víz 
Töltelék : - 40 dkg darált hús, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 doboz hámozott paradicsom, 2 ek paradicsompüré, 1 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt római kömény, 1 kk őrölt fahéj, chilipehely, só, bors - ízlés szerint, 1 szál újhagymaszár
Tetejére : - reszelt sajt, koktélparadicsom, zöldpaprika
- 1 tojás - a kenéshez
- nigella mag a szóráshoz 

  1. A tésztához kevés cukros tejben futtassuk fel az élesztőt , a lisztet szitáljuk össze a sóval és a többi hozzávalóval dagasszunk tésztát. Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  2. A hagymát aprítógépben aprítsuk fel  és kevés olívaolajon pároljuk meg, adjuk hozzá a koriandert, a köményt és a zúzott fokhagymát majd pirítsuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a darált húst és süssük fehéredésig.
  3. A paradicsomot aprítógépben daraboljuk fel, öntsük a húsra, sózzuk borsozzuk majd adjuk hozzá a paradicsompürét és lefedve főzzük sűrű, szaftosra.
  4. Végül tekerjünk rá chilit, ízesítsük fahéjjal és szórjuk hozzá a felaprított újhagymaszárat.
  5. A tésztát osszuk 6 részre, gömbölyítsük majd nyújtsuk ki ovális alakúra, csípjük össze a két végét, majd a széleit sodorjuk fel, itt - ott összecsipkedve. 
  6. Tegyük a csónakokat sütőpapíros tepsibe és töltsük meg a töltelékkel. Tetejüket szórjuk meg sajttal - tehetünk rá paradicsomot vagy paprikát is. A széleit lekenjük tojással és megszórjuk magokkal - de ez a művelet el is hagyható.
  7. Előmelegített , 200 °C - on kb 15 perc alatt készre sütjük.

2015. január 27., kedd

~ FAHÉJAS BANÁNOS FÁNK ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 25 dkg liszt
- 1 érett banán
- 1 tojás
- 1 ek méz
- 1 ek porcukor
- csipet só
- 1 tk fahéj
- 1 tk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 - 2 ek tejföl
 Máz :  - 10 dkg porcukor,  2 - 3  ek tej, színes szórócukor

  1. A száraz hozzávalókat vegyítsük össze, a banánt turmixoljuk simára a mézzel és a tojással, majd adjuk a liszthez.
  2. Gyúrjuk össze annyi tejföllel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább félórára.
  3. A tésztát enyhén lisztes felületen nyújtsuk ki kb 1 cm - es vastagságra, majd szaggassunk belőle korongokat, (  6 -  8 cm )  amelynek a közepét szúrjuk ki. 
  4. Dobjuk a fánkokat a felhevített olajba és süssük mindkét oldalukat aranyszínűre.
  5. A mázhoz keverjük össze a porcukrot annyi tejjel, hogy sűrű, de még folyós állagot kapjunk, majd mártsuk bele a fánkok tetejét. Díszítsük színes cukorkákkal.

2015. január 26., hétfő

~ MORZSÁS, KÖRTÉS SAJTTORTA ~




 Kevés körtével készült  recept van a blogon, íme eggyel bővült a paletta. A receptet valahogy mindig arrébb - arrébb tologattam, nem is tudom talán a hosszú sütési idő miatt, de kár volt, hiszen fantasztikusan finom. A kesernyés kakaós réteg az édes, körtés krémmel már önmagában is csábító, a hab a tortán pedig, a ropogósra sült morzsaréteg.

»HOZZÁVALÓK«
Kekszes alap : - 15 dkg darált keksz, 3 dkg kakaópor, 12 dkg olvasztott vaj
Krémes rész : - 2 tojás, 17, 5 dkg barna cukor, 25 dkg mascarpone, 25 dkg zsíros tejföl, 2 - 3  körte, 1 kk őrölt szegfűszeg
Morzsaréteg : - 8 dkg liszt, 5 dkg barna cukor, 5 dkg hideg vaj, csipet só

  1. A kekszet vegyítsük össze a kakaóporral, keverjük össze az olvasztott vajjal és nyomkodjuk egy 23 cm - es tortaforma aljába. Süssük elő, 165 °C - on 10 percig.
  2. A körtét hámozzuk meg, vágjuk félbe és karalábé vájóval kanyarítsuk ki a magházát, ezután vékonyra szeleteljük fel.
  3. A tojássárgáját keverjük habosra a cukor felével, adjuk hozzá a krémsajtot, a tejfölt és a szegfűszeget, majd keverjük egynemű, sima krémmé.
  4. A fehérjét a maradék cukorral verjük habbá és forgassuk össze a krémsajtos résszel.
  5. A kekszes alapra kanalazzuk rá krém 1 / 3 - át, halmozzuk rá a körte felét, erre ismét krém, majd  körte és végül borítsuk be maradék krémmel.
  6. 160 °C - on süssük kb 25 percig.
  7. A morzsához, tegyük egy tálba a lisztet és a sót, majd morzsoljuk el benne a vajat, végül keverjük hozzá a cukrot. Vegyük ki a tortát a sütőből, szórjuk rá egyenletesen a morzsát és visszatéve süssük még kb 50 percig.


2015. január 25., vasárnap

~ MÁKLEPÉNY ~





Egyszerű sütemény, de annál finomabb. Meyer citrom héj került bele és a belőle készült  citromkrémmel fogyasztottuk. 

»HOZZÁVALÓK«
- 3 tojás
- 22 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 ek tejföl
- 1 ek lekvár ( bármilyen )
- 1 meyer citrom reszelt héja
- 2 dl tej

  1. A sütőt előmelegítjük 170 °C - ra, egy kb 20 x 30 - as tepsit alaposan kivajazunk és behintünk liszttel.
  2. A tojást habosra keverjük a cukrokkal és a többi hozzávalókkal alaposan összekeverjük.
  3. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 20 - 25 perc alatt megsütjük ( tűpróba ! )
  4. A tepsiben hagyjuk kihűlni, felkockázzuk és meghintjük porcukorral.


2015. január 24., szombat

~ MEYER LEMON CURD ~




 Ezt a fajta  citromot rögtön fel lehet ismerni a zöldségesnél, mert az ember szeme szinte rászegeződik. Január - február táján érik, színe kellemes narancsos, kevésbé savas, fűszeres illatú.
Sok helyen a citrom közé van keverve és az árusok nagy többsége nem is tudja igazán, milyen értékes gyümölcs is. A minap vettem én is jó pár darabot, amiből ez a híres angol citromkrém, a lemond curd készült.

»HOZZÁVALÓK«
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 3 meyer citrom leve + 1 - nek a reszelt héja
- 15 dkg hideg vaj
  1. A tojást a cukrot, a citrom levét és a héját egy tálba  tesszük, kézi habverővel kissé kihabosítjuk, majd alacsony lángon állandó keverés mellett, sűrűre főzzük.  
  2. A még meleg krémhez, kisebb adagokban belekeverjük a vajat.
  3. A krémet jól záródó üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk.



2015. január 22., csütörtök

~ TÚRÓS SZILVALEKVÁROS RÉTES ~




 Gondolkoztam rajta, hogy posztoljam e - ezt a receptet, hiszen annyira egyszerű az elkészítése, de hátha sokaknak megtetszik a túró - szilvalakvár párosítás. A tegnap sütött kalácsnak még a morzsája is elfogyott, annyira finom volt, a hűtőben meg ott dekkolt egy csomag túró, aminek lassan lejár a szavatossága, így kellett valamit kezdeni vele. Eredetileg túrós - tejfölös tésztára gondoltam, de a szilvalekvár is bontott volt, rétes lapom meg volt itthon  - bár ezzel mást terveztem -  így legalább a túró és a lekvár is elfogyott. Csirkeraguleves után, igazán jól esett ez a szaftos és finom rétes.

»HOZZÁVALÓK«
- 6 db réteslap
- 40 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- cukor - ízlés szerint
- csipet só
-  kb 20 dkg házi szilvalekvár 
- 1 tk fahéj
- olvasztott vaj - a kenéshez
- 1 tojás sárgája  + 1 ek tejföl a tetejére

  1. A túrót keverjük össze ízlés szerinti cukorral, reszeljük hozzá a citromhéját.
  2. A tojásokat válasszuk szét, 1 tojássárgáját keverjünk a túróhoz, a két fehérjét pedig egy csipetnyi sóval verjük habbá, majd forgassuk lazán össze a túróval.
  3. Egy rúdhoz, 3 réteslapot fektessünk le egy nedves konyharuhára úgy, hogy a közöket csurgassuk meg olvasztott vajjal, a felső rétegre halmozzuk rá a túró felét, majd rakjunk rá egy kiskanállal halmokat a fahéjas lekvárból. Tekerjük fel és helyezzük a rudat, hajtott oldalával lefelé egy sütőpapíros tepsibe.
  4. A másik rúddal is így járjunk el, majd a tetejüket kenjük le a tejfölös tojással.
  5. Előmelegített 200 °C - os süssük szép pirosra.

2015. január 21., szerda

~ MAZSOLÁS KALÁCSKUGLÓF ~





»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt
- 1 ek vaníliás pudingpor ( főzős )
- 2 ek tejpor
- 1 tasak szárított élesztő
- 10 dkg porcukor
- 1 kk só
- 2 tojássárgája
- 7 , 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg mazsola
- 1 - 2 ek rum
- kb 2 - 2, 5 dl langyos víz
- 1 tojás + pár csepp víz - a kenéshez

  1. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd a langyos víz hozzáadásával tésztát dagasztunk.
  2. Hagyjuk kb félóráig kelni, ezalatt beáztatjuk a mazsolát a rumba .
  3. A tésztát ismét dagasztjuk már a hozzáadott mazsolával együtt, majd tenyerünkkel, hosszúkás hengerré formázzuk, feltekerjük csigaalakra és belehelyezzük egy kivajazott, liszttel behintet kuglófformába . ( nálam 1 , 7  - es )
  4. Letakarva addig kelesztjük, amíg kiemelkedik a tészta formából, ekkor lekenjük a vízzel elkevert tojással, hagyjuk raja megszáradni, ezután még egyszer átkenjük.
  5. Előmelegített 180 °C - os sütőbe szép pirosra sütjük.


2015. január 20., kedd

~ SACHER MUFFIN ~




 Ismét egy muffin, de most már desszertként . Nagyon gyorsan elkészül, házi baracklekvárral és  jó vastag csokimázzal az igazi, az édesség utáni vágyunkat teljesen kielégíti. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 3 db tojás, 15 dkg cukor, 12 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 3 ek baracklekvár, csipet só, 12 dkg liszt, 1 ek kakaópor, 1 tk sütőpor
Máz : - 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín
- baracklekvár a kenéshez

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, a muffin sütő mélyedéseit kibéleljük muffin papírral.
  2. A csokoládét összeolvasztjuk  a vajjal és langyosra hűtjük.
  3. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lekvárt, a vajas csokoládét és a sütőporos lisztet. Alaposan összekeverjük.
  4.  A masszát a forma mélyedéseibe kanalazzuk, úgy 3 / 4 - ed részig,  betoljuk a forró sütőbe. és kb. 22 - 25  perc alatt készre sütjük.
  5. A még langyos muffinok tetejét megkenjük 1 - 1 tk lekvárral és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét és fényesre keverjük. A langyos csokikrémmel bevonjuk a muffinok tetejét.

2015. január 19., hétfő

~ ENGLISH MUFFIN ~





Az angol muffin tulajdonképpen egy lapos zsömle. Remek péksütemény alap, sült baconnel, tükörtojással töltve kiadós reggeli ill. brunch ( ebédnek is beillő reggeli ). Serpenyőben is süthető és nagy előnye, hogy nem kell a formázással bajlódni, de vajjal és lekvárral megkenve is fogyaszthatjuk.

»HOZZÁVALÓK«
- 30 dkg kenyérliszt
- 2 dkg friss élesztő 
- 2 tk cukor
- 1 tk só
- 3 ek olaj
- kb 2 dl tej
- kukoricaliszt vagy dara - a szóráshoz
  1. Kevés langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük de nem futtatjuk.
  2. A lisztet összeszitáljuk a sóval, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat és a többi tejet, majd lágyabb tésztát dagasztunk.
  3. Letakarva hagyjuk kb félóráig kelni, majd ismét átgyúrjuk és hagyjuk a duplájára kelni.
  4. Kukoricaliszttel meghintjük a deszkát és a tésztát  kb 2 cm - es vastagságúra kinyújtjuk, majd 8 - 9 cm - es átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
  5. Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejét is meghintjük kukoricaliszttel. Letakarva addig kelesztjük amíg a sütőt előmelegítjük 220 °C - ra. 
  6. A zsemlék egyik oldalát 10 percig sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalát további 8 percig sütjük.
  7. Sajttal, sült szalonnával és tükörtojással töltjük.

2015. január 18., vasárnap

~ ALFAJORES ~




 Az alfajoles egy argentín teasütemény, karamellizált tejkrémmel azaz dulce de leche -vel töltve.
A krémet érdemes pár nappal már előbb elkészíteni - amihez legalább 2 óra szükséges - hiszen hűtőben több hétig is eláll. De ha szert tudunk tenni ilyen krémre akkor megspórolhatjuk ezt az időt. 
A keksz tésztája is hihetetlenül omlós és nagyon finom, kiváló kisérő lehet kávé ill. tea mellé.

 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 18 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 5 dkg étk. keményítő
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 16 dkg vaj
- 1 tk vanílakivonat
- 2 tojássárgája
Dulce de leche :
- 1 l zsíros tej
- 35 dkg cukor
- 1 kk szódabikarbóna

  1. A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojássárga ill. a vanília hozzáadásával gyors mozdulatokkal, egynemű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  2. A tésztát kétfelé vesszük és enyhén lisztes felületen, kb 4 - 5 mm - es vastagságúra kinyújtjuk majd pogácsaszaggatóval ( 5 cm ) köröket szúrunk belőle. Így járunk el a másik tésztarésszel is. 
  3. A kekszeket sütőpapíros tepsire rakjuk és előmelegített, 190 °C - os sütőben kb 8 - 10 perc alatt megsütjük. 
  4. Ha a kekszek kihűltek, összeragasztunk 1 - 1 darabot az elkészült karamellkrémmel és megforgatjuk kókuszreszelékben.
  5. A krémhez a tejet egy vastagabb aljú lábosba öntjük,  hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát majd összeforraljuk. Ezután alacsony lángon kb 2 óráig hagyjuk forrni, néha - néha habverővel átkeverjük. Az utolsó félórában emeljünk a lángon és állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.




2015. január 16., péntek

~ FOKHAGYMA KRÉMLEVES ~



Hogy ne csak édesség legyen. Gyorsan elkészülő és igazán finom, melengető  krémlevest hozok. Sajtos krutonnal az igazi.

»HOZZÁVALÓK«
- 4 fej fokhagyma
- 15 dkg bacon szalonna
- 1 nagyobb burgonya
- 1 kisebb zellergumó ( kb 20 dkg )
- 1, 5 l húsalaplé ennek hiányában 1 leveskocka
- 1 babérlevél
- 1 szál friss kakukkfű
- 2- 3 szál zellerlevél
- só, bors
- olívaolaj
- kruton -  bagett vagy kifli, olívaolaj, sajt

  1. Egy fazékba 1 evőkanál olívaolajat öntünk, rádobjuk az apróra vágott szalonnát és  pár percig sütjük. Ezután hozzáadjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket, a feldarabolt burgonyát és zellert, majd az egészet jól átpirítjuk.
  2. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a babért, kakukkfüvet és a zellerlevelet, ízesítjük és lefedve puhára főzzük.
  3. Kivesszük a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd botmixerrel az egészet krémesre pürésítjük.
  4. Ha kell utólag ízesítjük.
  5. A tetejét aprított zellerlevéllel, pár csepp olívaolajjal és tarka borssal díszítjük. Krutont kínálunk mellé.


2015. január 14., szerda

~ NARANCSOS CANNOLI ~











 Kicsit módosítottam az eredeti szicíliai recepten. A cannoli  küllemében a habrolóhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztáját olajban sütjük ki. Tölteléke hagyományosan krémes ricotta, csoki  és gyümölcsdarabokkal. Eredetileg farsangra készítették, de ma már egész évben kapható. Olaszo - ban járva sose hagyom ki - egyszerűen imádom. 
Ha nincs cannoli formánk, megfelel a habroló forma is. 

»HOZZÁVALÓK« kb 22 db - hoz
Tészta : - 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 ek porcukor, 2 tojássárgája, csipet só, 2 ek narancslikőr, 50 ml szódavíz
Töltelék : - 2, 5 dl tejszín, 1 narancs reszelt héja, 1 ek porcukor 

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és folpackba csomagolva min. 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát enyhén lisztes felületen vékonyra, 1 - 2 mm - es vastagra kinyújtjuk és 8 - 10 cm - es köröket szaggatunk, amelyeket fémrolóra tekerünk úgy, hogy az összetételnél tojásfehérjével megkenjük és egymásra ragasztjuk a tésztavégeket.
  3. A rolókat csövestől bő, forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat és lehúzzuk a csőről.
  4. A tejszínt habbá verjük édesítjük - szükség szerint - és hozzáreszeljük a narancs héját. Csillagcsöves habzsák segítségével megtöltjük a rolókat.
  5. Porcukorral meghintve kínáljuk.