,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. március 31., kedd

~ RUMOS - DIÓS KOCKA ~




Nagyon régen meg van ennek a sütinek a receptje és kicsit időigényesebb is az elkészítése, a lapok sütése miatt. Egyszerű, finom és olyan igazi, falusias nagymamaféle - egy kockával bőven beéri az ember.
Gyerekkorom kedvenc süteménye a Citrom kocka mellett.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 45 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 3 / 4 tasak sütőpor
- csipet só
- kevés tej
Töltelék :
- 20 dkg darált dió
- 3 - 4 ek baracklekvár
- 8 dkg porcukor
- 30 ml rumaroma
- 2 dl tej
- 1 tésztalap
Teteje : - 3 tojásfehérje, 20 dkg cukor, reszelt étcsokoládé

  1. A tészta hozzávalóit, annyi tejjel összeállítjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb 1 órára. 
  2. 3 részre osztjuk, kinyújtjuk a tepsi ( kb 20 x 30 cm ) méretére és a lekent, lisztezett tepsi hátán külön - külön, 180 °C - on halványra megsütjük. 
  3. Ha a lapok kihűltek egyet összemorzsolunk, összevegyítjük a dióval és a cukorral. A tejet összekeverjük az aromával - kevéskét elveszünk belőle - és a tésztás keverékhez öntjük. Összekeverjük, majd a kikevert baracklekvárt hozzá forgatjuk.
  4. Az egyik tésztalapot megkenjük a rumos tejjel, egyenletesen rákenjük a tölteléket, a másik lapot is megkenjük, majd ráhelyezzük a töltelékre, óvatosan rányomkodva .
  5. A fehérjét gőz felett elkezdjük felverni, majd 3 részletben hozzáadagoljuk a cukrot, majd addig verjük amíg szép fényes és masszív habot nem kapunk. A habot a sütemény tetejére simítjuk és csokoládéreszelékkel megszórjuk. 
  6. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, ezalatt szépen megpuhulnak a lapok. 

2015. március 30., hétfő

~ SÓS TÚRÓS KALÁCS ~




  Az édes mellett ez a sós, túrós kalács is ott lesz nálunk az ünnepi asztalon, a sonka mellé. De meg is kenhetjük sonka vagy tojáskrémmel, friss retek, paradicsom, uborka rá és kész is a locsolóknak a finom szendvics.

»HOZZÁVALÓK«
- 55 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 cs szárított élesztő
- 1 ek só
- 1 kk cukor
- 5 dkg lágy vaj
- 1 dl joghurt
- kb 1 , 5 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
Kenéshez : - 1 tojássárgája

  1. A túrót ha nagyon rögös, törjük át krumplinyomón és vegyítsük össze a liszttel, adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot, a sót, a vajat, a tojássárgáját és a joghurtot. 
  2. Adagoljunk annyi tejet hozzá  hogy jól gyúrható legyen a tészta. Alaposan gyúrjuk össze és letakarva, kb 2 órán át pihentessük.
  3. Osszuk a tésztát 3 részre és mindegyikből sodorjunk 45 cm hosszú hurkát. Csípjük össze a végeket és fonjuk össze a kalácsot. A két véget hajtsuk a tészta alá és tegyük át egy sütőpapírral borított tepsibe. Kenjük meg tojássárgájával és kelesszük kb 40 percig.
  4. Előmelegített 200 °C - on süssük szép pirosra.


2015. március 29., vasárnap

~ MAJONÉZES KAKAÓS KUGLÓF ~




 Nem kell hozzá tojás ill. olaj, mert minden a majonézben van, puha és szaftos tésztát kapunk általa. 
A kuglófba került egy kevéske tojáslikőr is, amit házilag nagyon egyszerűen elkészíthetünk, a receptje itt : Tojáslikőr

»HOZZÁVALÓK«
- 2 bögre liszt ( 2, 5 dl - es bögrével mérve )
- 1 bögre cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 5 dkg kakaópor
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 dl tojáslikőr
- 3 / 4  bögre majonéz
- 1 , 5 dl  langyos víz

  1. A sütőt előmelegítjük 170 °C - ra, egy kuglóf formát ( kb 2 l - es ) kivajazunk és kilisztezünk.
  2. A száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd a nedves hozzávalókat is hozzáöntjük. Alaposan összekeverjük és a masszát a formába öntjük.
  3. Kicsit az asztalhoz ütögetjük és betesszük sülni kb 50 - 55 percre, de végezzünk tűpróbát. Ha nagyon sülne a teteje, borítsunk rá alufóliát.
  4. Ha megsült a kuglóf, hagyjuk a formában kb 10 percig, majd borítsuk rácsra.
  5. Vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.

2015. március 28., szombat

~ TOJÁSLINZER ~




 A legegyszerűbb sütemény, én nagyon szeretem.  A különböző kiszúróknak köszönhetően, számtalan szebbnél - szebb mintát tudunk készíteni. Az idei húsvéti linzerem most ilyen tojás alakú lesz, amit már jó előre eltudunk készíteni, hiszen jól záródó dobozban sokáig eláll. 

»HOZZÁVALÓK« ( kb 25 db - hoz )
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- baracklekvár 

  1. A lisztet, porcukrot és a sót vegyítsük össze és a vaj hozzáadásával készítsünk morzsalékos tésztát. ( Legjobb ha a robotgép krémkeverőjével végezzük, mert így nem olvad meg a kezünktől a vaj. )
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe kb 60 percre.
  3. A tésztát, lisztes felületen nyújtsuk kb fél cm - vastagra és szaggassuk ki tojás alakú kiszúróval, úgy, hogy minden másodiknak közepét egy, kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  4. A maradékot ismét gyúrjuk össze, ha meglágyulna a tészta  rakjuk a mélyhűtőbe rövid időre és folytassuk a szaggatást, amíg el nem fogy a tészta.
  5. A tésztát rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített 200 °C - on süssük kb 10 percig.
  6. Ha már langyosra hűltek, lekvárral ragasszunk össze egyet - egyet, végül szórjuk meg a  linzereket porcukorral.

2015. március 26., csütörtök

~ SKÓT TOJÁS ~





Fasírtba burkolt tojás skót módra. A recept nagyon egyszerű és sokkal finomabb, zamatosabb  ízt kapunk, mint a hagyományosan elkészített fasírozott, hiszen a panír bent tartja az ízeket és a hús sem lesz száraz.

»HOZZÁVALÓK«
- 1 / 2 darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szikkadt zsemle
- 1 tojás
- só, bors, fűszerpaprika
- őrölt koriander
- 1 - 2 ek zsemlemorzsa
- Továbbá : 
- fürj tojás
- liszt, tojás, zsemlemorzsa - a panírozáshoz

  1. A fürjtojásokat  kb 2 perc alatt megfőzzük.
  2. A zsömlét miután beáztattuk, alaposan nyomkodjuk ki és adjuk a darált húshoz. A hagymát és a petrezselymet vágjuk apróra, keverjük a masszához, zúzzuk hozzá a fokhagymát, ízesítsük és alaposan dolgozzuk össze. 
  3. A húsmasszából készítsünk gombócokat, nyomjuk a közepébe a lisztben megforgatott tojásokat és formáljuk tojás alakúra . Majd a szokásos módon panírozzuk be és bő forró olajban süssük ki.

2015. március 25., szerda

~ MARCIPÁNOS RÉPATORTA ~





 Egyszerű répatorta, ünnepi díszben. A marcipánt elkészíthetjük házilag is ami sokkal olcsóbb, mint a boltban kapható nyers massza. Az elkészítése megtalálható itt : Hamis marcipán . De ha pénztárcánk engedi, vehetünk már előre színezett marcipántömböket is. 
A fű kinyomására pedig nem is találhatnánk jobb eszközt, mint a fokhagyma kinyomót. Összességében, nagyon olcsón kijövünk ezzel a tortával, feldíszítve pedig nagyon mutatós is lehet.

 ötlet : Nők lapja konyha

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg reszelt sárgarépa
- 1 dl olaj
- 22 dkg liszt
- 1 púpozott tk szódabikarbóna
- 10 dkg őrölt pirított dió
- 1 tk fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- kb 5 dkg mazsola
Továbbá : - 2 ek baracklekvár, 25 dkg marcipán, sárga és zöld ételszínezék

  1. A sütőt előmelegítjük 170 °C - ra, egy kapcsos 22 cm - es tortaformát alaposan kivajazunk, kilisztezünk.
  2. A cukrot összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a sárgarépát az olajat, a citromhéjat, a mazsolát  és alaposan összekeverjük.
  3. A száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd hozzáforgatjuk a répás masszához és belesimítjuk a formába. Kb. 55 percig sütjük. ( Tűpróba )
  4. Ezalatt a marcipánt megszínezzük, 5 dkg - ot zöldre, a többit sárgára.
  5. Miután a tészta megsült és kihűlt, a tetejét megkenjük a lekvárral. A sárga marcipánból kevéskét elveszünk, a többit porcukros felületen kinyújtjuk és ráhelyezzük a torta tetejére, széleit fodrosítjuk.
  6. A zöld marcipánból fokhagymakinyomó segítségével füvet nyomunk a torta közepére, a maradék sárga marcipánból pedig tojásokat formázunk.


2015. március 24., kedd

~ SONKÁS SAJTOS ROLÓ ~





 Rég volt használatban a rolóforma, pedig olyan egyszerű elkészíteni ezeket a tekercseket - hála a készen kapható friss, leveles tésztának. A töltelék nagyon sokféle lehet, de általában a hab és a sajtos roló a legmegszokottabb. 
A sajtos krém most kiegészült főtt füstölt sonkával, hiszen nincs húsvét sonka nélkül. 
Próbáljátok ki így is ! - a színes papírtányérokat pedig még beszerezhetitek a az ünnepre a Dekorellashop - ban

»HOZZÁVALÓK«
Krém :
- 2 dl tej
- 2 púpozott ek liszt
- 2 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt
- 8 - 10 dkg főtt sonka
- só - ízlés szerint
Továbbá
- 1 cs friss leveles tészta ( Lidl )
- 1 tojássárgája - a kenéshez
- reszelt sajt 

  1. A tejet keverjük simára a liszttel és főzzünk belőle sűrű krémet, robotgéppel még forrón keverjük hozzá egyesével a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
  2. Ha massza kihűlt, habosítsuk ki a szoba hőmérsékletű vajjal.
  3. A sonkát késes aprítóval aprítsuk apróra és keverjük a sajtkrémhez.
  4. A leveles tészta rövidebb oldalát vágjuk 2 , 5 cm vastag csíkokra és tekergessük fel a kivajazott rolóformákra úgy, hogy a tészta szélei fedjék egymást. Tojássárgájával kenjük át a rolókat és helyezzük egy sütőpapírral borított tepsibe.
  5. Előmelegített, 200 °C - on süssük szép pirosra, még melegen szedjük le a rolókat a formáról és hagyjuk kihűlni.
  6. A krémet kanalazzuk habzsákba, töltsük meg a rolókat és  a két végét pedig mártsuk reszelt sajtba.




2015. március 22., vasárnap

~ HÚSVÉTI MANDULÁS KEKSZ ~





 Gyerekekkel jó kis időtöltés ezeknek a kekszeknek az elkészítése. Az aromától kellemes zöld színt kapnak, a csokitojás pedig egy kicsit beleolvad a langyos kekszbe. Mutatós és finom aprósütemény.

»HOZZÁVALÓK«
- 18 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 2 ek őrölt mandula
- csipetnyi só
- 15 ml keserű mandulaaroma
- töltött csokoládétojások
- cukor - a forgatáshoz

  1. A vajat keverjük habosra a cukorral és a tojássárgájával. Adjuk hozzá az aromát, a sót és a lisztet. Alaposan keverjük össze és tegyük a mélyhűtőbe kb 30 percre.
  2. Formáljunk a masszából kb 40 g - os golyókat, hempergessük cukorba és rakjuk sütőpapírral borított tepsibe, egymástól távolabbra.
  3. Előmelegített 190 °C - os sütőben kb 18 - 20 percig sütjük.
  4. Amikor a kekszek megsültek, még melegen nyomjunk mélyedést pl egy fürjtojással a közepébe és amikor már langyosabbra hűltek helyezzünk a mélyedésekbe 1 - 1 csokitojást.

2015. március 19., csütörtök

~ BORSÓS CSIRKÉS SALÁTA ~




»HOZZÁVALÓK«
- 1 főtt csirkemell
- 25 dkg zsenge zöldborsó ( mirelit )
- 1 póréhagyma
- 20 dkg sajt
- 3 dl tejföl
- 1, 5 dl majonéz
- só, bors / tarkabors - ízlés szerint

  1. A csirkemellet húslevesben főzzük meg. A borsót pároljuk meg.
  2. A tejfölt keverjük ki a majonézzel, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a felkockázott sajtot, a felkarikázott póréhagymát, a borsót és végül a felkockázott csirkemellet.
  3. Az egészet forgassuk össze és 1 - 2 órát hagyjuk állni.


2015. március 18., szerda

~ ALMÁS CRUMBLE ~



 Ha van otthon pár szem alma, gyorsan összedobhatjuk ezt a könnyed desszertet. Langyosan, lágyan felvert tejszínhabbal fogyasztva igazi kényeztetés. 


»HOZZÁVALÓK«
Morzsa : - 15 dkg liszt, 15 dkg barna cukor, csipet só, 15 dkg hideg vaj, 5 dkg zabpehely, 1 - 1 tk őrölt fahéj ill szerecsendió 
Töltelék : - 50 dkg alma, 6 dkg barna cukor, 1 citrom leve

  1. A sütőt melegítsük elő 190 °C - ra.
  2. A morzsához vegyítsük össze a lisztet a cukorral, a sóval és a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a vajat és ujjbeggyel morzsoljuk össze. Keverjük hozzá a zabpelyhet is.
  3. Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát és kockázzuk fel. Nyomjuk rá a citrom levét és keverjük össze a cukorral.
  4. Egy pite formát vagy a kisebb sütőformákat vajazzuk ki, oszlassuk el benne az almakockákat, majd szórjuk rá a zabpelyhes morzsát.
  5. Tegyük a forró sütőbe és kb 35 percig süssük.
  6.  Kínáljuk tejszínhabbal.

2015. március 17., kedd

~ KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT BURGONYÁS KIFLI ~





»HOZZÁVALÓK«
- 25 dkg liszt
- 15 dkg főtt burgonya
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 3 ek olaj
- 1 tojássárgája
- kb 1 dl tej
- 15 dkg körözött
- 1 tojás - a kenéshez
- köménymag és durva szemű só - a szóráshoz

  1. A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük az áttört burgonyával a sóval, hozzáadjuk az olajat a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. Az egészet egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. Letakarva, meleg helyen legalább félórát pihentetjük.
  3. Ha a tészta megkelt, kétfelé vesszük és lisztezett felületen kör alakúra ( kb 28 - 30 cm ) nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk, majd a szélesebbik részére 1 tk körözöttet teszünk és feltekerjük.
  4. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk egész köménnyel és sóval. Kb félóráig pihentetjük, majd előmelegített 180 °C - os sütőben pirosra sütjük.

2015. március 10., kedd

~TÚRÓS - MEGGYES PITE , SÜTÉS NÉLKÜL ~




»HOZZÁVALÓK«

Kekszes alap : - 25 dkg darált keksz, 15 dkg olvasztott vaj
Töltelék : - 50 dkg krémes túró, 1 citrom reszelt héja, 1 tk vaníliakivonat, porcukor - ízlés szerint, 2 dl tejszín, fél üveg meggy, 1 cs zselatin fix
Teteje : - 20 dkg fehér csokoládé, 60 ml tejszín, 3 ek tejföl


  1. A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és belenyomkodjuk egy 23 cm - es piteformába.
  2. A túrót ízesítjük a citromhéjjal és a vaníliával, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, a lecsepegtetett meggyet és összekeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a túrós krémmel, hozzáadva a zselatin fixet is.
  3. A krémet a kekszes alapra simítjuk és hűtőbe tesszük.
  4. Gőz felett összeolvasztjuk a tejszínt az összetördelt csokoládéval, majd a gőzről levéve hozzákeverjük a tejfölt és rákenjük a túrókrémre. 
  5. Tetszés szerint díszítjük és legalább, 2 órán át hűtőben dermesztjük.

2015. március 9., hétfő

~ FOKHAGYMÁS SPAGETTI , PÁROLT PAGODAKARFIOLLAL ~




»HOZZÁVALÓK«
- 2 fej fokhagyma
- 4 - 5 ek olívaolaj
- spagetti
- csilipehely - ízlés szerint
- petrezselyem
- parmezán
- pagodakarfiol

  1. A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük, a karfiolt rózsáira szedjük és megpároljuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a feldarabolt fokhagymát és pár percig pirítjuk, hozzáadjuk a csilipelyhet majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával.
  3. Megszórjuk felaprított petrezselyemmel és reszelt parmezánnal, majd a párolt karfiollal kínáljuk.



2015. március 7., szombat

~ KÁVÉS - KRÉMLIKŐRÖS TORTA ~






»HOZZÁVALÓK«
Piskóta : 
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 1 / 2 cs sütőpor
- csipet só
- 0 , 5 dl presszókávé
- 0 , 5 dl Baileys krémlikőr 
Díszítés : 
- 2 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 1 tk vanílikivonat
- 3 ek Baileys 

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy kapcsos  tortaformát ( 22 cm ) alaposan kivajazunk és behintjük liszttel.
  2. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk  a tojásokat és fehéredésig keverjük. Hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a masszát a formába öntjük, kb 30 percig sütjük de végezzünk tűpróbát.
  3. Ha megsült a piskóta rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk., majd egy szívószállal lyukakat fúrunk a belsejébe és belecsurgatjuk  a kávés krémlikőrt.
  4. A tejszínt habbá verjük a krémsajttal és a vaníliával, majd lazán hozzáforgatjuk a krémlikőrt. A krémmel bevonjuk a tortát, krémrózsákkal és kávészem alakú csokoládéval díszítjük.

2015. március 6., péntek

~ ROZSOS POGÁCSA ~




»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg rozsliszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 2 tk só
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 2 tojássárgája
- 1 kispoharas tejföl
Kenéshez : - 1 tojás
Szóráshoz : - szezám ill. lenmag, zabpehely

  1. A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a sóval, hozzáadjuk a sajtot, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és végül a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva meleg helyen kb 40 percig pihentetjük.
  2. Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és 4 cm - es pogácsákat szaggatunk belőle. Két tenyerünkkel megformáljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
  3. Kelni hagyjuk legalább félóráig, majd a tetejüket lekenjük enyhén elhabart tojással és megszórjuk a magokkal.
  4. Előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.

2015. március 4., szerda

~ SÖRÖS HAGYMALEVES ~



 Szeretek sörrel főzni, karakteresebb és kellemes ízt kölcsönöz a vele készült ételeknek. Ez a hagymaleves pedig ebben a megfázásos időben nagyon is jól jön. Sajtos pirítóssal, vagy olívaolajon megpirított kenyérkockával fogyasszuk. Egyszerű és finom.

»HOZZÁVALÓK«
- 40 dkg vöröshagyma
- 3 ek olívaolaj
- 2 dl világos sör
- 5 dl húsalaplé - hiányában 1 marhahúsleves kocka
- 2 - 3 babérlevél
- só, bors

  1. A karikára vágott hagymát az olívaolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és felöntjük a sörrel. Így forraljuk legalább 10 percig, majd hozzáöntjük az alaplét is.
  2. Ízesítjük sóval, borssal, majd addig főzzük amíg a hagyma megpuhul. 
  3. Füstölt sajtos pirítóssal kínáljuk.


2015. március 3., kedd

~ MEGGYLEKVÁROS HÓKIFLI ~



 Kedvem támadt hókiflit sütni, hiszen annyira kevés hozzávaló kell hozzá, ráadásul tojás nélküli és nagyon gyorsan kész van. Saját készítésű, vaníliás meggylekvár a tölteléke - délutáni apró sütinek pedig kiváló, a jól megszokott teám mellé.

»HOZZÁVALÓK«
- 45 dkg rétesliszt
- 25 dkg hideg margarin
- csipet só
- 1 kispoharas  tejföl
- meggylekvár
- vaníliás porcukor - a forgatáshoz

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót és a tejföl hozzáadásával gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 6 gombócra osztjuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  2. A gombócokat kb 26 - 28 cm átmérőjű körré nyújtjuk és 8 felé vágjuk. Egy teáskanálnyi lekvárt helyezünk a tészta szélesebbik részére, a sarknál behajtjuk és feltekerjük. Kifli alakúra formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
  3. Előmelegített 180 °C - os sütőben kb 15 - 20 perc alatt megsütjük. Még melegen meghempergetjük a vaníliás porcukorban.