,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. szeptember 29., kedd

~ KÓKUSZOS CSAVART CSIGA ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta : -  45 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 3 ek cukor, 3 tojássárgája, 3 ek étolaj, csipet só, kb 2 , 5 dl langyos tej
Töltelék : - 3 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, 1 ek étk keményítő, 15 dkg kókuszreszelék, 2 db kókuszos csoki (  50 g ) vagy 3 dkg étcsokoládé
- 1 tojás - a kenéshez

  1. Az élesztőt kevés cukor tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb 1 órán át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk és kinyújtjuk kb 60 x 40 cm - es  nagyságú téglalappá. 
  2. A tojásfehérjét vízgőz felett félig felverjük, majd tovább verve kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot és fényes, nem túl kemény habbá verjük. Ezután összeforgatjuk a kókuszreszelékkel és a keményítővel.
  3. A tészta felére hosszában rákenjük a kókuszos habot, megszórjuk a feldarabolt csokoládéval, a másik üresen hagyott részt pedig ráhajtjuk a töltelékre. Az így kapott tésztából éles késsel vagy pizzavágóval kb 2 cm - es csíkokat vágunk, a csíkokat megcsavarjuk és feltekerjük csigaformára.
  4. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük enyhén felvert tojással és fél óráig még kelesztjük.
  5. 180 °C - os sütőben, kb 20 - 25 perc alatt készre sütjük.




2015. szeptember 28., hétfő

~ PARMEZÁNOS PADLIZSÁNFASÍRT ~



Ismét egy egyszerű, olasz étel : polpetta di melanzana. 

»HOZZÁVALÓK«
- 3 db padlizsán ( kb 70 dkg )
- 1 db tojás
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg parmezán 
- zsemlemorzsa ( kb 10 dkg )
- só bors 

  1. A padlizsánokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és 220 °C - on süssük meg ( kb 35 - 40 ) perc. Ha langyosra hűlt, húzzuk le a héját és a húsát villával törjük össze.
  2. Adjuk hozzá a tojást, a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselymet, a reszelt parmezánt és annyi zsemlemorzsát , hogy jól formálható masszát kapjunk. Ízesítsük sóval és borssal.
  3. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, majd formáljuk a masszából golyókat, forgassuk meg zsemlemorzsában és forró olajban süssük ki. 

2015. szeptember 27., vasárnap

~ BANÁNOS CSOKOLÁDÉS KUGLÓFTORTA ~





 Jöjjön egy igazi kalóriabomba  sok csokoládéval és banánnal. Habár nem kuglófformában készült, kinézetre nagyon hasonló, ezért is kapta a kuglóftorta elnevezést. Végtelenül egyszerű, nagyon finom  és mutatós.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 5 tojás, 18 dkg porcukor, 12 ek hideg víz, 25 dkg liszt, 6 g sütőpor, 2 ek olvasztott vaj, csipet só
Krém : - 2 banán, 1 ek darált keksz, 20 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 20 dkg étcsokoládé
Máz : - 10 dkg étcsokoládé, 1, 5 dl tejszín

  1. A sütőt előmelegítjük  180 °C - ra, egy 20 cm - es tortaformát kivajazunk  és behintjük liszttel.
  2. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük.
  3. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, hozzákeverjük a vizet, az olvasztott vajat és a sütőporral elkevert lisztet, majd lazán összeforgatjuk a fehérjehabbal. A masszát a formába simítjuk és tűbróbáig sütjük. ( kb 50 perc ) Ha a tészta megsült, kihűtjük és 3 lapba vágjuk.
  4. A krémhez a banánt botmixerrel pürésítjük és összekeverjük a keksszel. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a csokoládét és a banánpürét.
  5. Egy 1 , 5 l - es félgömb alakú tálkát kibélelünk folpackkal, majd a piskótalapból kivágunk 2 olyan méretű korongot, ami majd illeszkedik a tálkába - nálam egy 15 és egy 12 cm - es korong szükségeltetett.
  6. A tál aljába 3 - 4 ek krémet kanalazunk erre ráhelyezzük a kisebbik piskótalapot, majd újra krém, piskóta, krém és a végül befedjük a legnagyobb lappal. Hűtőbe tesszük legalább 2 - 3 órára.
  7. A mázhoz felforrósítjuk a tejszínt, majd fényesre keverjük benne a csokoládét. A tortát kiemeljük a tálkából, lehúzzuk róla a fóliát és bekenjük a mázzal. Az alját durvára vágott, dióval, mandulával vagy mogyoróval díszítjük.



2015. szeptember 26., szombat

~ SZERB CSIRKERAGU STAHL MÓDRA ~




 Gyors, egyszerű és pikáns étel. Az ajvárt érdemes már előzőnap elkészíteni így biztosan jól összeérnek az ízek. De ha nem akarunk vele bajlódni készen is megvásárolhatjuk de mint tudjuk, mindenből legjobb a házi készítésű. 

»HOZZÁVALÓK«
- 6 db kicsontozott csirke felsőcomb
- 2 dl tejszín
- 1 üveg ( 20 dkg ajvár )
- 1 csokor kapor
- olívaolaj
Ajvárhoz : - 2 nagy padlizsán, 4 - 5 kápia paprika, 1 fej fokhagyma, 1 paradicsom, só, bors, pár csepp citromlé, olívaolaj, fél csilipaprika

  1. A padlizsánt ketté vágjuk húsát keresztben beirdaljuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal , megsózzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A paprikákat szintén sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mellé rakjuk a paradicsomot és egy fej fokhagymát. Mindkét tepsit előmelegített 200 °C - os sütőbe toljuk és a zöldségeket kb 30 - 35 percig sütjük. 
  2. A megsült paprikákat egy tálba rakjuk és folpackkal letakarjuk. Miután a zöldségek kihűltek, a padlizsán húsát kikaparjuk, a paprikának lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a csumáját és a magokat. A fokhagymát kinyomkodjuk a héjából és az összes zöldséget, aprítógéppel rusztikusra pürésítjük. Ízesítjük sóval, borssal, citromlével és hozzákeverünk kb fél dl olívaolajat. Pár óra hűtőben való érlelés után már használhatjuk.
  3. A csirkecombot bőrével együtt feldaraboljuk és egy serpenyőben, kevés olívaolajon hirtelen megsütjük. Szűrőkanállal egy tányérra kiszedjük, majd a serpenyőbe beleöntjük az ajvárt, a tejszínt és hozzáadjuk a felaprított kaprot. Egynemű mártássá keverjük.
  4. A félretett sült húst visszarakjuk a mártásba és 1 perc alatt összemelegítjük. Sütőben sült, rozmaringos burgonyával kínáljuk.



2015. szeptember 25., péntek

~ KRÉMSAJTOS ZÖLDSÉGES LEPÉNY ~





» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 1 tk só, hideg víz
Feltét : - 1 cs ( 400 g  fagyasztott zöldség mix ) , 1 zöldségleves kocka, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 15 dkg  krémsajt ( mascarpone ), 1, 5 dl tejföl, só, bors, szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt


  1.  A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi hideg vízzel, hogy összeálljon a tészta, majd folpackba tekerjük és hűtőbe tesszük.
  2. A zöldséget a leveskockával roppanósra főzzük.
  3. A tejfölt kikeverjük a krémsajttal, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, ezután hozzákeverjük az apróra felvágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
  4. A tésztát gáztepsi méretűre kinyújtjuk, és a sütőpapírral kibélelt  tepsibe simítjuk. A tészta széleit felhajtjuk, ezzel peremet képezve a tölteléknek. Ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket, majd ráöntjük a krémsajtos keveréket.
  5. Megszórjuk jócskán reszelt sajttal és előmelegített, 180 °C - on  szép pirosra sütjük.

2015. szeptember 23., szerda

~ SÜLT CAMEMBERT SÜLT CÉKLÁVAL ~




Ennél egyszerűbb ételt aligha tudok elképzelni. Finom és pikáns, vacsorára tökéletes választás.

»HOZZÁVALÓK«
- személyenként 1 camembert sajt
- bacon szalonna 
- kb 60 dkg cékla
- só, bors, olívaolaj

  1. A céklát meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk, sózzuk borsozzuk és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 180 °C - os sütőben puhára sütjük ( kb 1 óra )
  2. A sajtokat keresztben 2 - 2 szelet baconbe csavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a szalonna hajtása alulra kerüljön, majd betesszük a forró sütőbe 15 percre.

2015. szeptember 22., kedd

~ MORZSÁS ALMATORTA ~


»HOZZÁVALÓK«
- 15 dkg barna cukor
- 15 dkg lágy vaj
- 2 db tojás
- 18 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk őrölt fahéj
- csipet só
- fél dl tej
- 35 dkg pucolt alma
Morzsához : - 5 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg hideg vaj

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy 20 cm - es kapcsos tortaformát kivajazunk és behintünk liszttel.
  2. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat. A lisztet összevegyítjük a sóval, sütőporral, fahéjjal és a vajas keverékhez forgatjuk, végül hozzákeverjük a tejet.
  3. A felkockázott almát a masszához forgatjuk és belesimítjuk a formába. A morzsa hozzávalóit ujjbeggyel összedolgozzuk, majd a formában levő tészta tetejére szórjuk. Kb. 40 percig sütjük.

2015. szeptember 21., hétfő

~ CRÊPE SUZETTE ~




»HOZZÁVALÓK«

- 15 dkg liszt
- 2 tojás
- csipet só
- 1 ek porcukor
- 2 dl tej 
- kb 1 dl víz
- 1 narancs reszelt héja
- 5 dkg olvasztott vaj
Szósz : 1, 5 dl narancslé, 1 ek barna cukor, 3 - 4 ek Cointreau ( narancslikőr ), 5 dkg vaj
  1. A palacsinta hozzávalóit kézi habverővel simára keverjük , majd állni hagyjuk kb 15 percig.
  2. Forró serpenyőben, a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
  3. A szószhoz a hozzávalókat addig forraljuk, amíg sűrűbb állagot nem kapunk. Ezután a forró serpenyőbe öntünk egy keveset belőle, ráteszünk egy palacsintát és összemelegítjük, majd háromszög alakúra hajtjuk. Így járunk el a többi palacsintával is. 

2015. szeptember 19., szombat

~ OLÍVAOLAJOS SZILVÁS LEPÉNY ~



 Nagyon finom és szaftos, ráadásul  könnyen elkészíthető. A töltelék lehet akár körte, alma meggy, vagy amit éppen kívánunk. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- csipetnyi só
- 7 , 5 dkg cukor
- 90 ml olívaolaj
- kb 8 - 10 ek hideg víz
Töltelék : 
- 60 dkg magozott szilva
- 2 - 3 tk őrölt fahéj
- kb 5 dkg cukor 
- 3 ek kekszmorzsa
- 2 ek étk keményítő

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy kisebb kb 22  X 22 cm - es tepsi aljába sütőpapírt fektetünk.
  2. A lisztet összevegyítjük a cukorral, sóval és a sütőporral, hozzáadjuk az olívaolajat és annyi vizet adagolunk hozzá, hogy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
  3. A szilvát felkockázzuk, összekeverjük a cukorral, fahéjjal és a keményítővel.
  4. A tésztát kétfelé vesszük, az egyik felét a tepsibe simítjuk, megszórjuk kekszmorzsával, eloszlatjuk rajta a szilvát és a megmaradt tésztával beborítjuk. Villával megszurkáljuk és kb 45 perc alatt készre sütjük.
  5. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.




Ötlet : innen






2015. szeptember 18., péntek

~ TÚRÓTORTA VÖRÖSBOROS LEKVÁRSZÓSSZAL ~




»HOZZÁVALÓK«
Alap : - 1 cs győri édes zabfalatok ( 215 g ), 8 dkg olvasztott vaj
Túrós réteg : - 50 dkg túró, 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 cs zselatin fix
Teteje : - 1, 5  dl félédes vörösbor, 10 dkg cukor, fél citrom leve, 20 dkg eperlekvár, szilva és szőlő - a díszítéshez

  1. Egy 22 cm - es tortaformát kibélelünk folpackkal. A kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a forma aljába nyomkodjuk. 
  2. A túrót krémesre keverjük a hozzávalókkal és a kekszes alapra simítjuk, ezután hűtőbe tesszük dermedni.
  3. A bort összekeverjük a cukorral és a citromlével, majd alacsony lángon szirup állagúra forraljuk. Hozzákeverjük a lekvárt és még kb. 15 percig forraljuk. Ha kihűlt a szósz, rákenjük a túrós krémre és tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítjük.

2015. szeptember 17., csütörtök

~ CSIRKÉS TÖKÖS RIZS ~




Kedvenc újságomból hoztam egy receptet, egyszerű finom és gyorsan elkészíthető.

»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg csirkemell
- kb 1 kg - os főzőtök
- 1 vöröshagyma
- 1 csokor kapor
- 1 dl főzőtejszín
- 20 - 25 dkg főtt rizs
- só, bors

  1. A tököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk és apró kockákra vagdossuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk,  hozzáadjuk a felkockázott tök felét, megsózzuk, felöntjük 1 dl vízzel és megfőzzük. Amikor már puha, villával, vagy botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, a felaprított kaprot és összeforraljuk.
  2. A húst felkockázzuk és a maradék tökkel együtt, kevés olajon megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. A rizst összeforgatjuk a tejszínes tökpürével, majd a tökös - húsos raguval kínáljuk.
Forrás : Nők lapja konyha

2015. szeptember 16., szerda

~ ZABPELYHES MEGGYES PITE ~



»HOZZÁVALÓK«
- 25 dkg liszt
- 20 dkg zabpehely
- 20 dkg cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 18 dkg vaj
- 2 tojás
- csipet só
- 30 dkg fagyasztott meggy
- 5 dkg étcsokoládé

  1. A tojást keverjük habosra a cukorral és a vajjal. A száraz hozzávalókat vegyítsük össze, majd keverjük össze a vajas résszel.
  2. Egy kb 20 x 30 - as tepsi aljába fektessünk sütőpapírt és kenjünk el rajta a massza felét.
  3. A meggyet forgassuk össze 1 ek liszttel, majd szórjuk a tésztára a feldarabolt csokoládéval együtt, ezután  halmozzuk rá a megmaradt masszát.
  4. Előmelegített, 180 °C - on  kb 25 - 30 perc alatt süssük készre.

2015. szeptember 15., kedd

~ OMLÓS BARACKOS KIFLI ~





»HOZZÁVALÓK«
- 25 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 18 dkg vaj
- 1 ek tejföl
- csipet só
- baracklekvár
- őszibarackbefőtt
- 1 tojás - a kenéshez
- szeletelt mandula - a szóráshoz

  1. A lisztet a porcukorral és a sóval összeszitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt és alaposan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőben kb 1 órát pihentetjük.
  2. A tésztát, lisztezett felületen fél cm - es vastagságú és 20 cm - es széles téglalappá nyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk úgy, hogy a háromszög talpa kb 9 cm legyen.
  3. A háromszög talpához 1 - 1 teáskanál lekvárt teszünk, majd erre kerül 1 - 1 gerezdekre vágott barackbefőtt. Szorosan feltekerjük és a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük felvert tojással és megszórjuk pirított mandulapehellyel.
  4. 180 °C - on aranyszínűre sütjük.

2015. szeptember 7., hétfő

~ ZÖLDSÉGFASÍRT GERSLIVEL~



Olcsó és egészséges. 

»HOZZÁVALÓK«
- 2 közepes cukkini, 2 répa, 1 - 2 db karalábé, 1 szikkadt zsemle, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, őrölt koriander, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa
- 20 dkg gersli, 1 ek olaj, só

  1. A zöldségeket a cukkini kivételével hámozzuk meg és kis lyukú reszelőn reszeljük le. Enyhén sózzuk és állni hagyjuk.
  2. Miután a zöldségek kiengedték a levüket, alaposan nyomkodjuk ki. Adjuk hozzá az áztatott és kinyomkodott zsemlét, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát és a tojást. Ízesítsük és szórjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól formálható masszát kapjunk, majd tegyük hűtőbe.
  3. A gerslit alaposan mossuk át és egy serpenyőben kevés olajon futtassuk meg. Öntsük fel 3 x - os mennyiségű vízzel, sózzuk meg és fedő alatt főzzük puhára.
  4. A zöldségmasszából formázzunk golyókat, forgassuk meg zsemlemorzsában és bő olajban süssük ki.

2015. szeptember 6., vasárnap

~SPENÓTOS - RICOTTÁS BUREK ~














 Nem igazán fotogén, de annál inkább finomabb péksütemény. Könnyed, ropogós és puha. A tésztát hártyavékonyra lehet nyújtani mint a rétest, de mindvégig beolajozott kézzel ill. sodrófával dolgozzunk és szilikon nyújtólapon. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 125 ml natúr joghurt
- 60 ml étolaj
- 130 ml szódavíz
- fél ek só
- 1 tojásfehérje
Töltelék : - 25 dkg ricotta, 30 dkg mirelit leveles spenót, kb 3 gerezd fokhagyma, só - ízlés szerint
Kenéshez : - 1 tojássárgája + 1 ek joghurt keveréke

  1. Az élesztőt fél dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk. Egy tálkában összekeverjük a tojásfehérjét, a joghurtot, az olajat és a szódavizet. A lisztet összevegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a joghurtos keveréket, majd fakanállal alaposan összekeverjük. -  lágy tésztát kell hogy kapjunk.
  2. A tésztát 10 részre osztjuk, olajozott kézzel gömbölyítjük és folpackkal bélelt tálcára rakosgatjuk. Folpackkal letakarjuk és kb 30 percig pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát és hozzáadjuk a spenótot. Addig pároljuk amíg a spenót elveszíti a víztartalmát, majd miután kihűlt összedolgozzuk a ricottával. Ízlés szerint megsózzuk.
  4.  A szilikonos nyújtólapot alaposan beolajozzuk és a tésztagombócokat, egyesével olajozott kézzel vagy olajozott nyújtófával kb 30 x 20 cm - es nagyságúra kilapítjuk / kinyújtjuk.  Ráhalmozunk a töltelékből és feltekerjük, mint a bejglit, az így kapott rudat pedig csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a végét a feltekert tészta alá hajtjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, lekenjük a tojásos joghurttal és megszórjuk durva szemű sóval. Előmelegített 180 °C - os sütőben aranyszínűre sütjük.

2015. szeptember 5., szombat

~ CSOKOLÁDÉS SZILVÁS MOUSSE TORTA ~







 Sütés nélkül, gyorsan és finomat. Az epres - fehércsokis változatot itt találjátok, most pedig a szilva került terítékre, csokoládéval. 

»HOZZÁVALÓK«
Alap : - 25 dkg zabkeksz, 8 dkg olvasztott vaj
Szilvás rész : - 40 dkg magozott szilva,  6 dkg cukor, 1 tk fahéj, fél dl szilvapálinka, 5 g zselatin, 3 ek víz, 2 dl tejszín
Csokoládés rész : - 15 dkg étcsokoládé, 3 , 5 dl tejszín, 3 g zselatin, 2 ek víz

  1. Az alaphoz összekeverjük a hozzávalókat és egy 22 cm - es kapcsos, tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.
  2. A szilvát feldaraboljuk majd addig főzzük a cukorral és pálinkával amíg megpuhul. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk. A zselatint a vízzel összemelegítjük és a szilvapüréhez keverjük.
  3. Gőz felett összeolvasztjuk a csokoládét 1, 5 dl tejszínnel a zselatint összemelegítjük a vízzel és a csokis keverékhez keverjük. Kihűtjük.
  4. 2 dl tejszínt habbá verünk, hozzáadjuk a csokis keveréket és egyneművé keverjük. Az egészet a kekszes alapra simítjuk. Kb. 20 percre hűtőbe tesszük.
  5. 2 dl tejszínt szintén habbá verünk, hozzáadjuk a szilvás keveréket és egyneművé keverjük, majd a csokis rétegre kenjük.
  6. Szilvaszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.

2015. szeptember 1., kedd

~ PUNCS PITE ~















 Egyik kedvenc sütim a puncs szelet s ezúttal nem piskóta lett az alapja, hanem gyúrt tészta . Meleg - ide vagy oda, tegnap este megsütöttem, hiszen jó hogyha egy éjszakát pihen. Nagyon finom, olcsó és mutatós sütemény. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 / 2 cs sütőpor, 2 db tojás, 3 ek tejföl, csipetnyi só
Töltelék : - 1 összemorzsolt tésztalap, 2 dl forró tej, 2 púpozott ek kakaópor, 1 kisebb narancs leve, 3 ek sárgabaracklekvár, 0 , 5 dl rum, 5 dkg lágy vaj
Máz : - 1 tojásfehérje, 20 dkg átszitált porcukor, 2 ek málnaszörp, 1 ek rum

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük, legalább félórára.
  2. A tésztából 2 db, 30 dkg - os gombócot formálunk és kb 20 x 30 cm - es nagyságra  kinyújtjuk. Rásimítjuk egy azonos méretű vajazott, lisztezett tepsi hátára, villával megszurkáljuk és 180 °C - os sütőben kb 10  perc alatt, egyenként megsütjük.
  3. A megmaradt tésztarésszel ugyanígy járunk el. ( ez lesz a töltelék része )
  4. A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, rákenjük az egyik tésztalapra, majd ráhelyezzük a másikat. 
  5. A mázhoz összekeverjük a fehérjét a porcukorral, a málnaszörppel és ízesítjük rummal, majd elkenjünk a sütemény tetején.