,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. december 30., szerda

~ MÁKOS SONKÁS KIFLIK ~




»HOZZÁVALÓK«
- 1 cs friss leveles tészta
- 3 ek reszelt parmezán
- 1 ek egész mák
- pármai sonka
- 1 tojássárgája - a kenéshez
- mák - a szóráshoz

  1. Tekerjük ki leveles tésztát, vágjuk hosszában kétfelé, majd vágjunk belőle kb 7 cm - es talpú háromszögeket. Szórjuk meg sajttal és mákkal.
  2. Mindegyik háromszögre helyezzünk egy - egy sonkaszeletet és tekerjük fel. Rakjuk sütőpapírral borított tepsibe, kenjük le tojássárgájával és szórjuk meg mákkal.
  3. Előmelegített, 200 °C - os sütőben süssük pirosra.

2015. december 24., csütörtök

~ NARANCSOS DIÓTORTA ~















 Nincs karácsony torta nélkül. Ezúttal egy főzött krémes, narancszselés - diós torta készült. A frissen facsart narancsléből készült zselével és a lágy krémmel, egyszerűen fantasztikus. Hiszen tudjátok a mottómat :   - egyszerű étkek, nagyszerű ízek -

ÁLDOTT BÉKÉS ÜNNEPET !

»HOZZÁVALÓK« 

Diós piskóta :
- 3 tojás, 12 dkg porcukor, 7 ek víz, 10 dkg darált pörkölt dió, 8 dkg liszt, 5 g sütőpor, 1 ek olvasztott vaj. csipet só
Narancsos piskóta :
- 2 tojás, 2 ek cukor, 3 ek liszt, 1 narancs reszelt héja, 0, 5 dl narancslé, 1 tk olaj
Krém : 
- 5 dl tej, 3 ek liszt, 15 dkg darált dió, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor ( vagy ízlés szerint ),  1 vaníliarúd kikapart magjai, 1 narancs reszelt héja
Narancszselé : - 2, 5 dl frissen facsart narancslé, 3 lapzselatin

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C - ra, vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm - es tortaformát.
  2. A diós piskótához, válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval verjük habbá és tegyük félre. A sárgákat a porcukorral és a vízzel keverjük fehéredésig, majd szórjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztes diót és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Lazítsuk a felvert tojáshabbal és simítsuk a masszát a formába. Süssük kb 35 percig ( tűpróba ! )
  3. A narancsos piskótához, keverjük fehéredésig a tojást a cukorral, adjuk hozzá a narancslét és a reszelt narancshéjat, majd szitáljuk a masszához a lisztet. Simítsuk a kivajazott, lisztezett formába ( 18 cm ) és tűpróbáig süssük.
  4. A krémhez, keverjük simára a lisztet a tejjel, adjuk hozzá a vanília magokat és kezdjük el főzni, amikor kezd sűrűsödni adjuk hozzá a diót és főzzük sűrű krémmé. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd habosítsuk tovább a kihűlt krémmel ezután ízesítsük narancshéjjal. A krémből vegyünk el keveset - a torta oldalára.
  5. A diós piskótát vágjuk kettőbe, kenjük meg a krém felével, helyezzük rá a narancsos piskótát, erre kenjük rá a maradék krémet és fedjük be a diós piskóta másik részével. Helyezzünk köréje tortagyűrűt.
  6. A zseléhez áztassuk be a zselatinlapokat hideg vízbe. A narancslét melegítsük forráspontig, majd keverjük el benne a kinyomkodott lapokat. Ha már kezd a zselé besűrűsödni, öntsük a torta tetejére és hagyjuk teljesen megdermedni. 
  7. Végül kenjük körbe a torta oldalát a diós krémmel és szórjuk meg dióval.

2015. december 22., kedd

~ GYÜMÖLCSKENYÉR ~















Lurpak® Karácsonyi menü :
3. Sütemény

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 15 dkg + 5 dkg Lurpak® vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 / 2 tasak sütőpor
- 25 dkg liszt
- 1 - 1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 1 narancs reszelt héja
- kb 1, 5 dl narancslé
Tetejére : - 5 dkg olvasztott vaj, porcukor

  1. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással. A száraz hozzávalókat összevegyítjük és a vajas részhez adjuk. 
  2. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, összeforgatjuk a masszával, ízesítjük narancslével és a lereszelt héjjal. ( Ha a massza sűrű lenne adjunk még hozzá egy kevés narancslevet )
  3. Egy őzgerincformát alaposan kivajazunk és kilisztezünk, a masszát belesimítjuk és 170 °C - os sütőben kb 35 - 40 percig sütjük. A formában hagyjuk 10 percig majd rácsra borítjuk, a tetejét olvasztott vajjal lekenjük és megszórjuk porcukorral.


2015. december 21., hétfő

~ MARCIPÁNOS LEKVÁROS LINZER ~


















Lurpak® Karácsonyi menü :
3. Sütemény 
»HOZZÁVALÓK«
Linzer :
- 20 dkg liszt
- 5 dkg darált mandula
- 15 dkg Lurpak® vaj
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
Marcipános tészta :
- 20 dkg marcipánmassza
- 5 dkg lágy vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 8 dkg liszt

Összeállításhoz : 
- 1 üveg tetszőleges lekvár ( 450 g ) - nálam erdei gyümölcs

  1. A linzerhez összevegyítjük a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, a citrom reszelt héját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A marcipánmasszát burgonyanyomón áttörjük, hozzákeverjük a többi hozzávalót és simára keverjük. 
  3. A tésztát fél cm - es vastagságúra kinyújtjuk és 7 cm széles csíkokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és csillagcsöves habzsákkal a tészta mindkét oldalára húzunk egy - egy csíkot, a marcipános masszából.
  4. Előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 18 - 20 percig sütjük. ( legalábbis addig, amíg egy kis színt nem kap a tészta )
  5. A lekvárt közben folyósra melegítjük és kitöltjük vele az üres részt. Megszórjuk porcukorral, megvárjuk még a lekvár megdermed és felszeleteljük.


2015. december 20., vasárnap

~ BONBON MEGGY SZELET ~





»HOZZÁVALÓK«
 Tészta : 
- 30 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 5 dkg porcukor, 1 / 2 cs sütőpor, 5 dkg vaj, csipet só, 2 tojássárgája, kb 1 dl tej
Krém :
- 6 dl tej, 2 cs tejszín - vagy vaníliás pudingpor, 20 dkg porcukor, 25 dkg puha vaj, 3 db babapiskóta, 4 db mézes puszedli, 30 dkg lecsepegtetett meggybefőtt, 2 ek bonbon meggy aroma + 1 tk 
Máz : - 10 dkg étcsokoládé, 2 ek étolaj - összeolvasztva

  1. A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a vajat majd hozzáadjuk a tejjel elkevert tojássárgáját és alaposan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 30 percig hideg helyen pihentetjük.
  2. A tésztát kétfelé vesszük és enyhén lisztezett felületen kb 20 x 30 cm - es lappá kinyújtjuk. Vajazott, lisztezett tepsi hátán, egyenként 180 °C - os sütőben kb 8 - 10 perc alatt megsütjük.
  3. A meggyet  meglocsoljuk 2 ek  aromával és félretesszük.
  4. A krémhez 1, 5 dl tejet simára keverünk a pudingporral, a maradékot felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időnként megkevergetve, kihűtjük.
  5. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, az 1 tk aromát és simára keverjük. A babapiskótát és a puszedlit apróbb darabokra tördeljük majd összeforgatjuk a krémmel. A tésztalapokat megkenjük a lecsepegtetett meggy levével, az egyik lapra rákenjük a krém felét, elrendezzük rajta a meggyszemeket és rákenjük a maradék krémet. Befedjük a másik lappal és bevonjuk csokimázzal. 
  6. Egy éjszakán át puhulni hagyjuk majd tetszés szerint szeleteljük. A szeletekre, olvasztott csokoládéval meggyszemeket ragasztunk.

2015. december 19., szombat

~ SZÉKELY SZELET ~



»HOZZÁVALÓK«
Linzertészta :
- 25 dkg liszt, 14 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 1 tojássárgája, 1 - 2 ek tejföl
Diós piskóta :
- 4 tojás, 1 tojásfehérje, 18 dkg cukor, 20 dkg darált dió, csipet só
Továbbá : - kb 15 - 20 dkg lekvár
Díszítés : - 8 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj

  1. A linzerhez összegyúrjuk a hozzávalókat és folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk és belesimítjuk egy kivajazott, lisztezett ( kb 24 x 30 cm ) tepsibe. Előmelegített, 180 °C - os sütőben 10 percig elősütjük, majd megkenjük a lekvár felével.
  2. A diós piskótához, szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük és félretesszük. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd lazítjuk a tojáshabbal és apránként összeforgatjuk a dióval. A masszát a lekváros linzerre kenjük, visszatoljuk a sütőbe és kb 20 - 25   percig sütjük.
  3. Ha megsült a sütemény, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára kiborítjuk. Megkenjük a linzeres részt a maradék lekvárral, hosszában kétfelé vágjuk és óvatosan az egyik félt ráfordítjuk a másikra. ( Tehát a diós rész kerül alulra és felülre  ) .
  4. A csokoládé háromnegyedét és az olajat vízgőz felett összemelegítjük , majd egy zacskóba töltjük - aminek levágunk egy picit a a sarkából - és rácsurgatjuk a sütemény tetejére. A maradék csokit pedig ráreszeljük. 




2015. december 18., péntek

~ MÁKOS BEJGLI ~




 Úgy gondolom, mindenkinek van jól bevált bejgli receptje. Nem rögtön sütemény , bizony ki kell várni a pihentetési időket. A tésztájába mindenképp kerüljön zsír és a tészta hozzávalói hidegek legyenek. 
A töltelékek akár előző nap is elkészíthetőek.
Sokakat bosszant, hogy nem sikerül a márványozottság, nos ehhez nagyon fontos a száradási idő betartása. A tojássárgájával való lekenéskor ne hűtőbe tegyük a bejglit, de hideg helyre -  én a fűtetlen garázsba szárítom - ez eltarthat akár 1 , 5 órán át is és csak akkor szabad már a fehérjével átkenni, ha már egyáltalán nem ragad a teteje. Amikor a fehérjével lekentük, akkor már meleg helyen, pl fűtőtest közelébe tegyük és már kb 20 perc után lehet látni a kezdődő repedéseket, ahogy elkezd kelni a bejglink.
Na és a szétrepedésről, alaposan szurkáljuk meg egy hústűvel a tetejét és az oldalát úgy, hogy teljesen átmenjen a bejglin a tű. 
De ha mégis kirepedne, akkor erre van egy mondás : amelyik bejgli nem reped, abban nincs elég töltelék.
Egyébként végtelenül egyszerű az elkészítése. Íme az én receptem amiben még sosem csalódtam.







»HOZZÁVALÓK« - 3 rúdhoz
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 12 dkg fagyos vaj
- 10 dkg fagyos zsír
- 5 dkg porcukor
- 1 , 5 dkg friss élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 kk só
- 140 ml hideg tej ( pontosan kimérve )
Töltelék :
- 35 dkg őrölt mák
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 1 , 5 dl víz
- 1 ek méz
- 18 dkg cukor
- 1 - 1 narancs és citrom reszelt héja
- 1 - 1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg
- 3 ek lekvár
Megjegyzés : - a dióshoz ugyanezek az arányok és ha mazsolát is szeretnénk a töltelékbe akkor, kb egy maréknyit szórjunk a sziruphoz - hogy megpuhuljon. 
Továbbá : - 1 tojás szétválasztva - a kenéshez


  1. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb ha a robotgép krémkeverő ( nem habverő ) karjával végezzük az összeállítást  így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által. 
  2.  A tésztát folpackkal letakarva hűtőben pihentetjük legalább 60 percig.
  3. A mákot elvegyítjük a morzsával, hozzáadjuk a narancs és a citrom lereszelt héját és a fűszereket. A vizet felfőzzük a cukorral kissé szirupos állagúra és leforrázzuk vele a mákot. Hozzákeverjük a lekvárt, a mézet majd 3 részre osztjuk és kihűtjük.
  4. A tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egyenként kb 30 x 22 cm - es nagyságúra kinyújtjuk ( nem szabd alálisztezni ) . A töltetélet rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon. A két rövidebb és az egyik hosszabb oldalt ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabb résznél fogva feltekerjük. Kicsit áthengereljük, a hajtásnál kissé lelapítjuk és sütőpapírral borított tepsibe tesszük, hajtással lefelé.
  5. Ha megvagyunk az össze rúddal, lekenjük tojássárgájával - az oldalát is alaposan - és hideg helyre tesszük, amíg megszárad a tojássárgája. Akkor jó ha már nem ragad a kezünkhöz. Ezután lekenjük tojásfehérjével és már meleg helyen kelesztjük tovább ( kb 1, 5 óra )
  6. A sütőt előmelegítjük 200 °C - ra, a bejgli tetejét és oldalát egy hústűvel megszurkáljuk és kb 35 - 40 perc alatt készre sütjük.



2015. december 17., csütörtök

~ KÓKUSZOS MÉZES KRÉMES ~





  A karácsony egyik jellegzetes sütije a mézes krémes. A hagyományos darás krémtől eltérően, most kókusszal készítettem. Kicsit macerás a lapok egyenkénti sütése, de a tésztája nagyon jól kezelhető és nyújtható, így hamar lehet vele végezni. A lapok is gyorsan megsülnek, a krém pedig egyszerűen csodás ízű. 
 Lurpak® Karácsonyi menü :

3. Sütemény
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 15 dkg porcukor, 5 dkg puha Lurpak® vaj, 2 tojás, 3 ek méz, 1 tk szódabikarbóna, kb 0, 5 dl tej
- 50 dkg liszt
Krém :
- 5 dl tej, 1 cs tejszín ízű pudingpor, 10 dkg kókuszreszelék
- 18 dkg porcukor, 20 dkg Lurpak® vaj, fél vaníliarúd kikapart magja
Csokimáz : - 10 dkg átszitált porcukor, 1 ek kakaópor, 2 ek étolaj, kb 3 - 4 ek forró víz
Összeállításhoz:
- 0, 5 dl rum, 15 dkg sárgabaracklekvár
  1. Egy tálba tesszük a puha vajat, a porcukrot, hozzáadjuk a tojást, a mézet a szódabikarbónát és a tejet. Kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd a masszát a liszthez adjuk és összegyúrjuk. A tésztából 4 gombócot formálunk és folpackkal letakarva pihentetjük amíg elkészítjük a krémet.
  2. A krémhez, 1 dl tejet simára keverünk a pudingporral. A maradék tejet felforraljuk a vaníliamagokkal,  hozzáadjuk a pudingos tejet és a kókuszt, majd állandó keverés mellett, sűrű krémmé főzzük. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a kihűlt kókuszkrémmel.
  3. A tésztagombócokat kinyújtjuk és vajazott, lisztezett tepsi ( 20 x 32 cm ) hátán egyenként, 180 °C - os sütőben 8 - 10 perc alatt megsütögetjük
  4. Összeállítás : egy lapot meglocsolunk rummal, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot és megkenjük baracklekvárral. Erre ismét tésztalapot borítunk, meglocsoljuk rummal, rákenjük a maradék krémet és beborítjuk az utolsó lappal.
  5.  Bevonjuk a tetejét csokimázzal, amihez összeszitáljuk a porcukrot és a kakaóport, hozzáadjuk az olajat és annyi forró vizet, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Egy kenőkéssel elsimítjuk a sütemény tetején és hagyjuk rajta megszáradni. Egy éjszakát pihentetjük és tetszés szerint szeleteljük.



2015. december 16., szerda

~ ROZMARINGOS SERTÉSSZŰZ , FORRALT BOROS KÖRTÉVEL ~




A finom étel Lurpak® vajat érdemel. 
Íme egy gyorsan és könnyen elkészíthető mennyei főétel az ünnepekre.
Lurpak® Karáconyi menü : 

2. Főétel

»HOZZÁVALÓK« - 4 személyre
Forralt bor :
- 1 ü száraz vörösbor, kb 4 - 5 ek cukor, 2 fahéjrúd, 8 szem szegfűszeg, 4 szem szegfűbors, fél narancs, 2 db csillagánizs
Rozmaringos sertésszűz :
- 2 db sertésszűz, 1 nagyobb ág rozmaring,  durva szemű tengeri só, bors, 5 dkg Lurpak® vaj, kevés olaj
Továbbá : - 8 db kemény körte ( Bosc kobak )

  1. A bort egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, a narancsot majd forráspontig melegítjük és elzárjuk alatta a lángot. ( célszerű előzőnap elkészíteni, így még intenzívebb aromájú lesz )
  2. A szüzet lehártyázzuk és kevés olajjal meglocsoljuk. Egy mozsárban összezúzzuk a rozmaringot a sóval és alaposan bedörzsöljük a hús minden oldalát vele. Megszórjuk frissen őrölt borssal és folpackkal letakarva, hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át.
  3. A forralt bort egy lábasba öntjük ( akkorába amelybe elférnek majd a körték ), belehelyezzük a hámozott körtét és alacsony lángon puhára főzzük. Közbe - közbe forgassuk át a körtéket, hogy mindenhol érje a bor.
  4. Egy serpenyőt felhevítünk, beledobjuk a vajat, öntünk hozzá egy kevés olajat és körbepirítjuk benne a húst. Ha a hús minden oldala szép színt kapott, lejjebb vesszük a lángot, hozzáöntünk  1 dl - t abból a borból amiben főttek a körték és fedő alatt kb 15 perc alatt készre sütjük a húst. ( félidőben fordítsuk át ). 
  5. Vajas burgonyapürével kínáljuk.



2015. december 15., kedd

~ TEJSZÍNES - GOMBÁS LAZACLEVES ~



 Még a hónap elején kaptam egy felkérést, hogy csatlakoznék - e a Lurpak® Karácsonyi receptkészítők csapatához. Örömmel mondtam igent, hiszen a sütéshez - főzéshez én is csak minőségi alapanyagokat használok. Ezt a vajat már láttam az üzletek hűtőpultjain, nem használtam még, de most hogy lefőztem vele egy teljes ünnepi menüt, nagyon megtetszett.
A Lurpak® több mint 100 éve a legfinomabb vaj címet képviseli. Bővebb információt itt találáltok róla : Lurpak®
Lássuk akkor az én karácsonyi menümet. Igyekeztem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket / süteményeket  készíteni, hogy ne töltsük az egész napot Szenteste a konyhában. 
Lurpak® Karácsonyi menü : 

1 . Előétel 
»HOZZÁVALÓK« - 4 személyre
- fél szál póréhagyma
- 2 közepes répa
- 25 dkg gomba
- 1 halványító zellerszár
- 50 dkg burgonya
- 5 dkg Lurpak® vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 40 dkg lazacfilé
- 1 - 2 babérlevél
- 1 cs kapor, só, bors
- 1 , 5 l zöldségalaplé
- 1 lime leve


  1. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat és megfonnyasztjuk rajta az aprított póréhagymát. Hozzáadjuk a karikázott sárgarépát, a zellert, a felszeletelt gombát és megdinszteljük a vajon. Felöntjük az alaplével, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, aprított kaporral és kb 10 percig főzzük.
  2. A burgonyát felkockázzuk és a leveshez adjuk majd addig főzzük, amíg megpuhul. Ezután a leveshez öntjük a tejszínt, hozzáadjuk a kockára vágott lazacot és 3 - 4 perc alatt összeforraljuk.
  3. Végül csavarjuk a leveshez a lime levét és ha szükséges, ízesítsük még sóval és borssal.
Folyt. köv.



2015. december 14., hétfő

~ DIÓS DATOLYÁS LINZER ~




 Valahol azt olvastam, hogy a linzer alaptésztának legalább 6 órát kell eltölteni a hűtőben, nos nálam 1 napot várakozott a sütésre. A piros dió pedig egy nagy kedvenc - sikerült  megint beszereznem -  a csodás színe és íze miatt. A töltelékbe ezúttal datolya is került, amitől még szaftosabb és zamatosabb linzert kapunk.

 »HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 30 dkg liszt, 8 dkg darált dió, 10  dkg porcukor, 20 dkg vaj, csipet só, 1 tojássárgája
Töltelék : - 1 dl víz, 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 6 - 7 db aszalt datolya, 1 tk fahéj, 1 citrom reszelt héja, sárgabaracklekvár
Díszítés : - 6 dkg olvasztott tejcsokoládé, fél ek étolaj

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük majd összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük. ( legjobb ha egy éjszakát pihen a tészta ) 
  2. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, a datolyát késes aprítóval pépesre aprítjuk.  A diót elkeverjük a fahéjjal és a citrom lereszelt héjával majd összekeverjük a sziruppal ill. a  datolyával.
  3. A tésztát, enyhén lisztes felületen kb 4 mm - es vastagságúra kinyújtjuk és 7 vagy 8 cm - es linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített, 180 °C - os sütőben 8 percig sütjük.
  4. Minden egyes linzert vékonyan megkenünk lekvárral, minden másodikra teszünk a töltelékből és összeillesztjük.
  5. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, egy zacskóba öntjük - aminek kivágjuk az egyik sarkát - és becsíkozzuk a linzereket.

2015. december 10., csütörtök

~ MÁLNÁS - MANDULÁS ZSERBÓ ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 45 dkg liszt, 12 dkg vaj, 8 dkg zsír, 6 dkg cukor, 2 dkg friss élesztő, kb 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kk só
Töltelék :
- 25 dkg őrölt mandula, 10 dkg cukor, 1 üveg málna lekvár ( 450 g )
Máz : - 8 dkg átszitált porcukor, 1 kk keserű mandulaaroma, víz

  1. Az élesztőt simára keverjük a tejföllel. A lisztet összevegyítjük a cukorral, a sóval majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztős tejfölt és alaposan összegyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A mandulát összevegyítjük a cukorral, a lekvárt egy szitán átpasszírozzuk. 
  3. Kinyújtjuk az egyik tésztagombócot és egy kivajazott, lisztezett tepsibe ( kb 20 x 30 cm ) fektetjük. Megkenjük a lekvár 1 / 3 - ával, rászórjuk a cukros mandula 1 / 3 - át és addig rétegezzük amíg elfogynak a hozzávalók. 
  4. Villával megszurkáljuk és meleg helyen kb 1 órán át pihentetjük. Előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 40 percig sütjük. Kifordítjuk a tepsiből és tejesen kihűtjük.
  5. A mázhoz elkeverjük a porcukrot az aromával és annyi vízzel, hogy sűrű, de kenhető állagot kapjunk és egy kenőkéssel rásimítjuk a zserbó tetejére. Hagyjuk megszilárdulni, majd tetszés szerint szeleteljük.

2015. december 6., vasárnap

~ MATCHA TEÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT PANETTONE ~



 Az egyszerű de annál finomabb tésztájú olasz kuglófot még ízletesebbé tehetjük, ha betöltjük kedvenc krémünkkel. Lehet ez sima tejszín, csoki, vaníliás - és még sorolhatnám.
A matcha teapor kellemes színt és ízt kölcsönöz a krémnek, akár egy nagy kuglófot vagy több kicsit töltünk meg krémmel, mindenképp egy finom és mutatós desszertet kapunk.

»HOZZÁVALÓK«
- 3 db mini panettone - elkészítése itt vagy készen vásárolt
Krém :
- 4 dl tej, 1 cs vaníliás pudingpor, 1 tk matcha teapor, 15 dkg vaj, 10 - 15 dkg porcukor

  1. 1 dl tejben simára keverjük a pudingport és a teaport. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük.
  2. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a pudingot és simára keverjük.
  3. A panettonét 3 részbe vágjuk, megtöltjük a krémmel a tetejét megszórjuk porcukorral és tetszés szerint díszítjük.


2015. december 5., szombat

~ ÍZES SZELET ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt, 6 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, csipet só, 25 dkg vaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 - 2 ek tej
Töltelék :
- 3 x 20 dkg bármilyen vegyes ízű lekvár ( ha a lekvár hígabb lenne keverjünk el benne 1 - 1 ek kekszmorzsát )
( nálam : rumos szilva, ananász - elkészítését lásd itt, málna )
Teteje :
- 1 tojássárgája, 10 dkg durvára vágott mandula, porcukor - a szóráshoz

  1. A tésztához, összevegyítjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a tejet és összegyúrjuk. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk, folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. Az első tésztagombócot, lisztezett felületen kinyújtjuk és belesimítjuk egy kb 20 x 30 - as kivajazott, lisztezett tepsibe. Megkenjük az egyik kiválasztott lekvárral, majd rásimítjuk a második kinyújtott tésztát. Ezt is megkenjük a tetszés szerinti választott lekvárral és betakarjuk a harmadik kinyújtott tésztával. Végül rákenjük a maradék lekvárt és rásimítjuk az utolsó tésztalapot.
  3. A tetejét lekenjük tojássárgájával és megszórjuk mandulával. Előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 35 - 40 percig sütjük.

2015. december 1., kedd

~ DIÓHABOS CSOKOLÁDÉKRÉMES KOCKA ~




 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 18 dkg vaj, 4 tojássárgája, csipet só, pár ek tej
Dióhab : 
- 6 tojásfehérje, csipet só, 22 dkg cukor, 30 dkg dió
 Krém :
- 8 dl tej, 2 cs csokoládés pudingpor, 2 ek kakaópor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor

  1. A tésztához, vegyítsük össze a lisztet a cukorral és a sütőporral, morzsoljuk el benne a vajat és gyúrjuk össze annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Osszuk 3 egyenlő részre majd folpacka csomagolva, tegyük 1 órára hűtőbe.
  2. A krémhez, keverjük simára a tojássárgáját és a pudingport 1 , 5 dl tejjel, a maradék tejet forraljuk fel, majd állandó kevergetés mellett, öntsük hozzá a pudingos keveréket és főzzük sűrű krémmé. A vajat keverjük habosra a cukorral és a kakaóval, majd habosítsuk tovább a kihűlt pudinggal.
  3. A diót vegyítsük össze a cukorral, a fehérjét verjük habbá a sóval és lazán forgassuk össze a cukros dióval.
  4. A tésztagombócot lisztes felületen nyújtsuk ki és simítsuk egy sütőpapírral bélelt, kb 20 x 32 cm - es tepsibe. Simítsuk rá a diós hab 1 / 3 - át és tegyük a 180 °C - ra előmelegített sütőbe kb 15 - 18 percre. ( akkor jó, ha a diós hab színt kap ). A többi tésztával is így járjunk el.
  5. Ha a tésztalapok kihűltek, töltsük be a krémmel és egy éjszakán át hagyjuk összepuhulni.