,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. január 31., vasárnap

~MÁLNÁS KALÁCSPUDING TORTA ~



 A maradék kalács hasznosításához remek ötlet ez a kalácspuding. Ezúttal ünnepélyes tortaformát kapott, a díszítés pedig nem a megszokott tojásfehérje, hanem felvert tejszínhab. Kiváló desszert akár vendégek kínálására is.

»HOZZÁVALÓK«
- 25 dkg szikkadt kalács
- 1 tábla étcsokoládé
- 4 dl tej
- 3 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek cukor
- 1 ek vaj
Díszítés :
- 3 ek málnalekvár
- 2 dl tejszín
- 2 ek porcukor
- málna

  1. Egy 18 cm - es tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk az oldalát alaposan kivajazzuk. A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük. 
  2. A tejet összemelegítjük a cukorral és a vajjal, ízesítjük vaníliával, majd simára keverjük a tojással. A tortaformába tesszük felkockázott kalácsot, közé szórjuk az apróbb darabokra tördelt csokoládét és ráöntjük a tejes keveréket. Egy kanállal kissé lenyomkodjuk és betoljuk a sütőbe, kb 35 percre.
  3. Még melegen rákenjük a lekvárt és teljesen kihűtjük.
  4. A tejszínt a cukorral habbá verjük, elkenjünk a torta tetején, majd málnaszemekkel díszítjük.

2016. január 29., péntek

~ CSOKOLÁDÉS - KRÉMSAJTOS CSIGAMUFFIN ~
















Ez a legfinomabb kakaós csiga azok közül, amit már készítettem. A tésztája is házilag készült ami igaz egy kicsit időigényes, de nagyon jól lehet vele dolgozni. Akár előző nap is elkészíthetjük, hiszen ezeknél a hajtogatott tésztáknál, jót tesz egy éjszakán át való pihentetés.



Segítség a hajtogatáshoz :
A felső képsor a szimpla, az alsó pedig a dupla hajtás.



»HOZZÁVALÓK«
Hajtogatott leveles tészta :
- 40 dkg liszt + 3 dkg
- 35 dkg vaj
- 1 tk só
- 35 ml olaj
- 2 tk ecet
- kb 2 dl jéghideg víz
Töltelék :
- 25 dkg mascarpone
- 3 ek porcukor
- 1 tábla étcsokoládé ( 100 g )

  1. A tésztához felkockázzuk a hideg vajtat és összedolgozzuk a 3 dkg liszttel. Ujjnyi vastag téglalap alakúra formázzuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  2. A lisztet összeszitáljuk a sóval, hozzáadjuk az olajat és a kevés vízben elkevert ecetet, majd összedolgozzuk annyi vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és félórára hűtőbe tesszük. 
  3. Ezután a tésztából kereszt irányba füleket húzunk, középre helyezzük a vajat és becsomagoljuk. A tésztát lisztes felületen kb 60 x 25 cm - es nagyságúra kinyújtjuk és egy szimpla hajtást csinálunk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk és ismét téglalap alakúra nyújtjuk, majd egy dupla hajtást csinálunk. A tésztát becsomagoljuk és 1 órán keresztül  hűtőben pihentetjük.
  4. A pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk, szimplán hajtjuk majd elfordítjuk és duplán is meghajtjuk. Becsomagoljuk és ismét hűtőben pihentetjük legalább 2 órán keresztül. 
  5. A krémsajtot kikeverjük a porcukorral, majd összedolgozzuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval. A tésztát kétfelé osztjuk, kb 40 x 30 cm  - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a csokoládés krémsajt felével és feltekerjük. 12 szeletre vágjuk és a kivajazott, lisztezett muffin sütőforma mélyedéseibe rakjuk. 200 °C - ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. A másik rúddal is így járunk el.

2016. január 28., csütörtök

~ FLAMINGÓ SZELET ~





»HOZZÁVALÓK«
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 4 ek porcukor
- csipet só
- 10 g szalalkáli
- 1 ek zsír
- 1 tojás
- 1 császárkörte aroma ( 30 ml )
- kb 1 - 1, 5 dl tej
Krém :
- 6 dl tej
- 6 ek liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor

  1. A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük. A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Az aromát elkeverjük 1 dl tejben, hozzáadjuk a lisztes részhez és az egészet összegyúrjuk, annyi tejet adagolva még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ezután 3 egyforma részre osztjuk.
  2. A tésztát 20 x 30 - as lapokká kinyújtjuk és zsírozott, lisztezett tepsi hátán egyenként, 6 - 8 perc alatt megsütjük. ( a tetejét szurkáljuk meg villával )
  3. A lisztet simára keverjük a tejjel és sűrű péppé főzzük. A vajat a porcukorral és a vaníliával kihabosítjuk majd a kihűlt lisztkrémmel csomómentesre keverjük. A lapokat megtöltjük a krémmel, majd hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük.
  4. Tetejét megszórjuk porcukorral és tetszés szerint szeleteljük. ( díszíthetjük akár habrózsával, vagy fehér csokoládé forgáccsal is )

2016. január 27., szerda

~ SPENÓTKRÉMLEVES FETÁVAL, SÜLT FOKHAGYMÁVAL ~



»HOZZÁVALÓK«
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 50 dkg friss vagy mélyhűtött leveles spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek vaj
- só, bors
- feta, 2 - 3 fej fokhagyma - a tálaláshoz


  1. A finomra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a spenótot, majd kissé megfonnyasztjuk. Felöntjük vízzel és kb 10 percig főzzük.
  2. Az egészet botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt és alaposan összeforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a vajat.
  3. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és átpirítjuk rajta a fokhagymagerezdeket.
  4. A levest fetakockákkal és a sült fokhagymával kínáljuk.



2016. január 26., kedd

~ HÚZOTT RÉTES ~





  
 Sokan nem mernek hozzáfogni a húzott rétes elkészítéshez, mondván, hogy igencsak tapasztalat szükségeltetik hozzá. Nos az egyik titok a türelem a másik pedig a megfelelő ideig tartó tészta pihentetés. Ugyanis minél többet pihen a tészta - akár egy éjszakát is - annál jobban fog nyúlni. Hihetetlen, hogy egy kis kupac tésztából, milyen hatalmas felület tud hártyavékonyságúra nyújtódni. Pedig így van ! Nyújtásnál nem erőszakoljuk a tésztát, hanem mindig csak annyit húzzunk, amennyit enged, különben szanaszét fog lyukadni. 
Én a robotgép dagasztókarjával dolgoztattam ki a tésztát, de persze kézzel is lehet. Bátran fogjatok hozzá, hiszen nagyon egyszerű elkészíteni, ha betartjátok a fent leírtakat. 




»HOZZÁVALÓK« 2 rúdhoz
Tészta :
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 1 tk só
- diónyi lágy zsír
- 1 tojás
- 1 tk ecet ( 10 % )
- kb 2 - 2, 5 dl langyos víz
Túrós töltelék :
- 50 dkg túró, 1 cs vaníliás cukor, cukor - ízlés szerint ( kb 4 - 5 ek ), 1 citrom reszelt héja, 5 dkg  mazsola, 1 - 2 ek dara - szükség esetén, 1 kispoharas tejföl
Mákos töltelék :
- 20 dkg mák, 8 dkg cukor, 1 ek méz, 1 citrom reszelt héja, 2 db savanykás alma reszelve, 1 tk fahéj, 1 dl forró tej, 1 - 2 ek dara, zsemlemorzsa - a tészta szórásához

  1. A kétféle lisztet összeszitáljuk a sóval majd összemorzsoljuk a zsírral és a tojással. A vízben elkeverjük az ecetet és a liszthez adagoljuk. ( nekem 2, 2 dl vízre volt szükség ), kidolgozzuk addig, amíg szép fényes és hólyagos tésztát nem kapunk és már nem ragad a kezünkhöz. Ez kb 15 percet vesz igénybe.
  2. A tésztát kétfelé osztjuk, bekenjük olvasztott zsírral és letakarva, legalább 40 percig pihentetjük.
  3. Elkészítjük a tölteléket :  a túróshoz a tejföl kivételével összekeverjük a hozzávalókat, a mákoshoz összekeverjük a hozzávalókat, majd felfőzzük és kihűtjük.
  4. Az  asztalt egy tiszta vászonterítővel letakarjuk és megszórjuk kevés liszttel. Közepére helyezzük a tésztát, kissé ellapogatjuk és elkezdjük minden irányból óvatosan húzni. Addig húzzuk, amíg szép vékony tésztát nem kapunk -  de csak addig, amíg a tészta engedi. Ezután a vastag széleket leszaggatjuk vagy vágjuk.
  5. A túrós töltelék felét, a tészta egyik szélére hosszanti irányban ráhalmozzuk, a maradékot pedig eloszlatjuk az tésztán. Elszórva rácsurgatjuk a tejfölt, majd a tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre és a terítő segítségével lazán felgöngyöljük. 
  6. A mákos tölteléknél is így járunk el, csak itt a tésztát megszórjuk kevés zsemlemorzsával. A rudakat sütőpapírral borított tepsibe tesszük, tetejüket olvasztott zsírral lekenjük és 200 °C - ra, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2016. január 25., hétfő

~ DUNA - HULLÁM CUPCAKE ~





»HOZZÁVALÓK« 12 db - hoz
Tészta :
- 5 db tojás
- 20 dkg cukor
- 12 dkg puha vaj
- 30 dkg liszt
- 1 / 2 cs sütőpor
- 1 , 5 ek kakaópor
- 1 dl tej
Krém :
- 3 , 5 dl meggylé
- 10 dkg cukor
- 1 cs puncs ízű pudingpor
- 15 dkg puha vaj
Továbbá : - meggybefőtt, étcsokoládé

  1. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat és a tejet,  majd lazán beleforgatjuk a sütőporos lisztet. A massza felét, muffin papírral bélelt sütőformába kanalazzuk és mindegyikbe teszünk 3 - 4 lecsepegtetett meggyszemet. A massza másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport és a meggyre kanalazzuk. 180 °C - ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  2. A krémhez, 1 dl meggylében csomómentesre keverjük a pudingport. A maradékot felforraljuk a cukorral, majd alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt kihabosítjuk a vajjal és csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk.
  3. Mindegyik muffin tetejére nyomunk a krémből, meggyszemekkel és csokoládé forgáccsal díszítjük.


2016. január 24., vasárnap

~ PUDINGOS LEKVÁROS CSAVART ~





Segítség a formázáshoz :




»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 50 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 kk só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- kb 2, 5 - 3 dl tej
Vajas rész : - 25 dkg vaj, 2 ek liszt
Töltelék : 
- 3 dl tej, 2 ek cukor, fél cs vaníliás pudingpor, 1 tojás sárgája, 1 tk vaníliakivonat, fél narancs reszelt héja
- kb 15 dkg házi baracklekvár
Továbbá : - 1 tojás - a kenéshez.

  1. Elkészítjük a pudingot : kevés tejben simára keverjük a pudingport és a tojássárgáját. A maradék tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáöntjük a pudingos tejet és alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ízesítjük vaníliával és narancshéjjal.
  2. A vajas részhez felkockázzuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és robotgéppel összedolgozzuk. Ujjnyi vastag téglalapot formálunk belőle és folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük.
  3. A tészta hozzávalóiból, hagyományos módon kelt tésztát készítünk, majd hűtőben pihentetjük legalább 15 percig.
  4. A tésztát lisztes felületen, négy irányban kinyújtjuk -  füleket formázva - úgy, hogy a közepe vastagabb maradjon, ide helyezzük a fagyos vajat és becsomagoljuk. Az így kapott kis csomagot megfordítjuk, sodrófával kissé ellapogatjuk és kb ujjnyi vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztát 3 - szor szimpla hajtással hajtogatjuk : tehát az egyik oldalát középre hajtjuk, a másik oldalát pedig a dupla tésztarészre hajtjuk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk ismét olyan nagyságúra mint először és megismételjük a hajtást. Ezután ismét elfordítjuk és elvégezzük a szimpla hajtást. ( ha közben nagyon lágyulna a vaj, pihentessük a tésztát hűtőben, a hajtások között ) Ezután csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább 1- 2 órára.
  5. A tésztát 30 x 40 cm - es téglalap nagyságúra kinyújtjuk és egy éles késsel 3 x 40 cm - es csíkokra vagdossuk. A csíkokat megsodorjuk, csavarjuk és 8 - as alakot formálunk belőlük úgy, hogy a tészta két végét az alsó és a felső karikára  nyomjuk. Az így kapott formákat megfordítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Félóráig kelni hagyjuk, felvert tojással lekenjük és az egyik felükbe pudingot, a másikba lekvárt nyomunk.
  6. 190 °C - ra előmelegített sütőbe aranybarnára sütjük. Egy kevés lekvárt vízzel hígítunk és egy ecsettel lekenjük a még meleg tésztaszéleket.


2016. január 23., szombat

~ NARANCSOS CSIRKE ~




  Izgalmas ízkavalkád, édes, savanyú és csípős. A bundázott hús, már önmagában is nagyon finom, érdemes kipróbálni. 

»HOZZÁVALÓK«
 Pác :
- 5 ek szójaszósz, 4 ek olívaolaj, 2 - 3 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors
Szósz :
- 1 fej vöröshagyma, 2 - 3 gerezd fokhagyma, 1 ek reszelt gyömbér, 1 tk csiliszósz - vagy ízlés szerint, 2 narancs lereszelt héja és leve, 1, 5 dl sűrített paradicsom, kb 3 dl víz, só, bors
Továbbá :
- 60 dkg csirkecombfilé, étk keményítő ( burgonya) 

  1. A pác hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a feldarabolt csirkecombra és alaposan összeforgatjuk. Letakarva hűtőbe tesszük legalább félórára - de a legjobb, ha egy éjszakán át pácolódik a hús.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát , a gyömbért és jól átpirítjuk. Felöntjük sűrített paradicsommal, belefacsarjuk a narancsok levét és hozzáadjuk a lereszelt héját is. Ízesítjük sóval, borssal, csiliszósszal, majd hozzáadjuk a vizet és jól összeforraljuk.
  3. A bepácolt húst megforgatjuk a keményítőben és forró, bő olajban ropogósra sütjük. Ezután hozzáadjuk a szószhoz és összeforraljuk. 
  4. Párolt rizzsel tálaljuk.
Forrás : Meglepetés

2016. január 22., péntek

~ FARSANGI CSIGAFÁNK, MÁLNASZÓSSZAL ~



»HOZZÁVALÓK«
- 20 dkg liszt
- 2 ek porcukor
- 1 kk sütőpor
- 1 tojás
- csipet só
- 1 ek olvasztott vaj
- 1 tk vanílakivonat
- 1 tk rum
- kb 1 - 1, 5 dl tej
- fahéjas cukor - a szóráshoz
Málnaszósz :
- 25 dkg fagyos málna
- 15 dkg barnacukor vagy ízlés szerint
- fél citrom héja

  1. A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd a masszát egy simacsöves habzsákba töltjük.
  2. Egy serpenyőbe olajat hevítünk és amikor már kellően forró, a tésztamasszát csigavonalban benyomjuk az olajba, 1 - 2 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük majd papírtörlőre szedjük 
  3. A szószhoz a málnát és a cukrot egy lábasba szórjuk, ízesítjük citromlével és szirupos állagúra összefőzzük. 
  4. A fánkokat fahéjas porcukorral megszórjuk és a szósszal kínáljuk.

2016. január 21., csütörtök

~ PARADICSOMOS BAB CITROMOS HÚSGOMBÓCCAL ~


»HOZZÁVALÓK«
Ragu :
- 1 fej vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa
- 2 vörös babkonzerv 
- 1 aprított paradicsom konzerv 
- 1 ek sűrített paradicsom
- só bors
- kb 1 - 1, 5 dl víz
Húsgombóc :
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 szikkadt zsemle
- 1 vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- őrölt koriander, cayenne bors,  pirospaprika, só, bors
- zsemlemorzsa - szükség szerint

  1. Tejben beáztatjuk a zsemlét. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a felaprított petrezselymet, a citrom reszelt héját és a kinyomkodott zsemlét. Ízlés szerint fűszerezzük és alaposan összekeverjük, ha szükséges zsemlemorzsát szórunk hozzá. Hűtőbe tesszük.
  2. Kevés olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát és a feldarabolt répát. Ezután hozzáadjuk a sűrített és a konzerv paradicsomot majd a lecsepegtetett babot. Ízesítjük, felöntjük vízzel és összeforraljuk. A ragut egy hőálló tálba öntjük. A húsmasszából golyókat formázunk és a ragura rakjuk. 
  3. 180 °C - ra előmelegített sütőbe tesszük és kb 35 - 40 percig sütjük.





2016. január 20., szerda

~ BAKLAVA ROLLS ~



 A baklavát gondolom nem kell bemutatni. Aki már kóstolta az biztosan elmondhatja róla, hogy elképesztően finom, töményen édes, ropogós édesség. De aki még nem evett ilyet az mindenképp készítse el, hiszen roppant egyszerű és ízletes török sütemény. Általában pisztáciával készítik, de használható hozzá dió, mandula, mogyoró, vagy ezek keveréke. Mivel az ünnepekről sok mandula megmaradt, így most ezzel készítettem egy különleges technikával. A diós - répás  baklava receptjét pedig itt találjátok : Diós - répás baklava
 A formázáshoz segítség :


»HOZZÁVALÓK« - 5 rúdhoz
- 10 db réteslap
- 20 dkg olvasztott vaj 
- 1 dl olaj
- kb 15 dkg őrölt mandula
Szirup :
- 15 dkg cukor
- 2 ek méz
- 2 dl víz
- 1 narancs vagy citrom leve - sziruposra főzve

  1. Miután kicsomagoltuk és kitekertük a réteslapot, takarjuk le nedves konyharuhával. Fektessünk egy lapot sütőpapírra, kenjük meg olvasztott vaj és olaj keverékével majd szórjuk meg mandulával. 
  2. Vegyünk egy kisebb kb 2 cm átmérőjű sodrófát vagy botot ( nálam fa partvisnyél ) és tekerjük rá a lapot. Tegyük félre. Kenjünk meg ismét egy réteslapot a vajas olajos keverékkel, illesszük a széléhez az előzőleg feltekert tésztát és tekerjük fel. Ezután a két kezünkkel toljuk össze a sodrófán a tekercset olyan méretűre, amilyen a tepsink hosszabbik oldala. ( nálam 27 cm ) és húzzuk le a sodrófáról. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 
  3. Ezt a műveletet még négyszer ismételjük meg. Kenjük le a rudakat a megmaradt vajas keverékkel és tegyük 180 °C - ra előmelegített sütőbe. Süssük aranybarnára.
  4. A sziruphoz főzzük szirupos állagúra a hozzávalókat majd ha megsültek a tekercsek, a tepsiben vágjuk kisebb darabokra és locsoljuk meg sziruppal. Végül szórjuk meg apróra vágott pisztáciával.


2016. január 19., kedd

~ BADAMBURA ~



 Kicsit időigényes az elkészítése ennek az azerbajdzsáni péksüteménynek, de az íze mindenért kárpótol. Ízletes pirított mandula és puha vajas rétegek jellemzik. Itt egy videó is a formázásról :


»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 70 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 kk só
- 25 g friss élesztő
- 1 tojás + 1 sárgája
- 7 dkg puha vaj
- 15 dkg tejföl
- kb 2 dl langyos tej
Kenéshez : - kb 10 dkg olvasztott vaj
Töltelék : - 10 - 15 dkg őrölt pirított mandula, 7 dkg porcukor

  1. Az élesztőt 1 dl cukros, tejben felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tejföllel elkevert tojásokat és hozzáadjuk a puha vajat. Elkezdjük összedolgozni és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy inkább keményebb állagú tésztát kapjunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Ha a tészta megkelt, 2 darabra osztjuk majd azokat további 5 - 5 részre. A tésztagombócokat egyenként lisztes felületen, hártya vékonyra  ( kb 40 x 25 cm ) nyújtjuk. A munkalapot olvasztott vajjal lekenjük, ráhelyezzük az első lapot, megkenjük olvasztott vajjal majd az 5 lapot úgy rétegezzük, hogy a közöket olvasztott vajjal megkenjük. A felsőt lapot már nem kenjük le. Ezután az egyik hosszabbik oldalt egyenesre vágjuk és feltekerjük mint a bejglit. A rúdból 2 - 3 ujjnyi vastag szeleteket vágunk. 
  3. A csigák közepébe mélyedést készítünk, ide szórunk 2 teáskanál tölteléket és a tészta széleit összecsipkedjük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy az összetétel alulra kerüljön. 
  4. 180 °C - os sütőben halványra sütjük. Ha kihűltek, meghintjük porcukorral.


2016. január 18., hétfő

~ KANELBULLAR ~















 Kanellbullar - azaz svéd, kardamomos -  fahéjas csiga. Ez a fajta csiga egy egyedi tekeréses technikával készül, de én most nem azt alkalmaztam. Szerintem szebben is mutat így elkészítve.

»HOZZÁVALÓK« ( 7 - 8 db hoz )
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- 1 kk őrölt kardamom
- 1 tojás
- 15 g friss élesztő
- 5 dkg puha vaj
- langyos tej ( kb 1, 5 dl )
Töltelék :
- 7 , 5 dkg puha vaj
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 tk fahéj
- 1 kk őrölt kardamom
Tetejére : - 1 tojás, jégcukor

  1. A langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk hogy felfusson. A lisztet összeszitáljuk a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást majd alaposan összegyúrjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
  3. Ha a tészta megkelt, 7 vagy 8 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb 15 x 25 cm - es nagyságúra, rákenünk bő 1 teáskanálnyit a töltelékből és felcsavarjuk. A rudat éles késsel középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét nem vágjuk át. A kettévágott részt kifordítjuk, hogy a töltelékes rész legyen felül és összecsavarjuk. Ezután felcsavarjuk csigavonalban, a végét pedig a csiga alá hajtjuk. 
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük tojással és megszórjuk jégcukorral. 25 percig pihentetjük majd 180 °C - os előmelegített sütőben, aranybarnára sütjük.

2016. január 17., vasárnap

~ HALAS, DIÓS TÖLTÖTT HAGYMA ~



»HOZZÁVALÓK«
Töltelék :
- 1 doboz füstölt sportni
- 1 tojás
- 2 ek búzadara
- 3 ek parmezán
- 1 csokor petrezselyem
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 maréknyi pirított, durvára vágott dió
- só, bors
Továbbá :
- 5 - 6 nagy vöröshagyma
- 2 dl tejszín
  1. A halat lecsöpögtetjük  majd egy villával összetörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük. Szükség szerit sóval, borssal ízesítjük.
  2. A megtisztított hagyma tetejéről és az aljáról levágunk egy keveset és a  közepét egy karalábévájóval kikaparjuk. A kivájt hagymákat kb 10 percig előpároljuk ( egy lábasba sós vizet öntünk, belehelyezzük a párolóbetétet, ráhelyezzük a hagymákat és lefedjük ) ezután megtöltjük  a halas töltelékkel, visszahelyezzük a tetejét és egy kivajazott hőálló tálba rakjuk.
  3. A kikapart hagymát kissé összeaprítjuk, összekeverjük a visszamaradt halas olajjal és a tejszínnel. Sózzuk és borsozzuk. A mártást a hagyma köré öntjük és fóliával letakarva 200°C - ra előmelegített sütőbe helyezzük, 20 percig sütjük majd a fóliát levéve addig sütjük amíg a hagyma teteje szépen megpirul.
  4. Pirított dióval összekevert gerslivel, vagy rizzsel kínáljuk.

2016. január 16., szombat

~ ANANÁSZ PITE ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 50 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 1 / 2 cs sütőpor, csipet só, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 ek tejföl. tej - szükség szerint
Töltelék : 
- 2 doboz ananászkonzerv ( Lidl ), 10 dkg cukor - vagy ízlés szerint, 1 narancs reszelt héja, 6 ek tápiókaliszt
Tetejére : 
- 1 ek olvasztott vaj, porcukor

  1. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgáját és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy jól összeálljon a tészta. Folpackba csomagolva, fél óráig hűtőben pihentetjük.
  2. Az ananászkonzervet a levével együtt egy nagyobb lábasba öntjük, ízesítjük cukorral, narancshéjjal és összefőzzük. Botmixerrel összetörjük, hozzáadjuk a tápiókát és alacsony lángon addig főzzük, amíg jól besűrűsödik.
  3. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk és egy közepes méretű ( kb 20 x 30 cm ) sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Villával megszurkáljuk és rákenjük az ananászkrémet. Befedjük a másik tésztalappal, tetejét villával megszurkáljuk és előmelegített, 180 °C - on kb 40 percig sütjük. 
  4. Ha langyosra hűlt megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.



2016. január 15., péntek

~ CHIACCHIERE ~



 A chiacchiere - magyarul fecsegést, csevegést jelent, de a különböző olasz régiókban, más - más elnevezést kapott, pl bugie, strufoli, frappe, cenci, galani. Ezt a tipikus, ropogós és finom rágcsálnivalót, az olaszok a karneváli időszakban készítik és tucatjával lehet a boltokban is kapni. 
Az eredeti recept tojással, sütőporral vagy szódabikarbónával készül, de most itt egy könnyített változat, ami ugyanolyan finom és ropogós. 

»HOZZÁVALÓK«
- 22 dkg liszt
- csipet só
- natúr joghurt - annyi amennyit felvesz a liszt
- olaj - a sütéshez
- porcukor - a szóráshoz

  1. A lisztet vegyítsük össze a sóval és gyúrjuk össze annyi joghurttal, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Csomagoljuk folpackba és szobahőmérsékleten pihentessük 1 órán át.
  2. A tésztát osszuk 3 - 4 részre és nyújtsuk nagyon vékony kb 2 - 3 mm - vastag lappá. Derelyemetszővel vágjunk tetszőleges méretű csíkokat és forró olajban süssük aranybarnára.
  3. Porcukorral megszórva kínáljuk.


2016. január 14., csütörtök

~ ZELLERES BORSÓKRÉMLEVES ~



»HOZZÁVALÓK«
- 25 dkg mirelit zöldborsó
- 1 kisebb zellergumó
- 1 közepes vöröshagyma
- kb 5 dl tej
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 ek vaj
- 2 ek tejföl 
- só bors - ízlés szerint
Sajtcsipsz :
- kb 20 dkg karakteresebb ízű sajt ( pl, gouda, ementáli )

  1. Az apróra vágott vöröshagymát  kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott zellert és jól átpirítjuk. Amikor a zeller félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és az egészet puhára pároljuk.
  2. A  petrezselymet a szárával  együtt felaprítjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, hozzáöntjük a tejet és botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejfölt, visszatesszük a tűzre és összeforraljuk. 
  3. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük és még forrón belekavarjuk a vajat.
  4. A sajtot lereszeljük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat rakunk belőle. Előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 8 percig sütjük, majd hagyjuk megszilárdulni. Találáskor a levesbe tördelve fogyasztjuk.

2016. január 12., kedd

~ RIZSFÁNK ~



 Olasz recept alapján készült, a mandulától ropogós a citrushéjaktól kellemesen pikánsak ezek a fánkocskák. A tészta elég lágy ezért ne ijedjünk meg , sütéskor szépen összeáll.

»HOZZÁVALÓK«
- 12 dkg rizs
- 15 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- 1 / 2 kk só
- 1 ek rum
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg kandírozott citrushéj
- 2 ek durvára vágott mandula
- 1, 5 dl langyos víz
- porcukor - a szóráshoz
- olaj - a sütéshez
  1. Az élesztőt a liszthez morzsoljuk és összekeverjük a langyos vízzel. Folpackkal letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  2. A rizst puhára pároljuk a sóval majd összekeverjük a lisztes résszel és további 1 óráig pihentetjük.
  3. Sütés előtt a rumot, a mazsolát, a gyümölcshéjat és a mandulát a masszához keverjük és egy kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk. A fánkok mindkét oldalát halványra sütjük és papírtörlőre szedjük. Még melegen  porcukorba forgatjuk.