» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 25 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 15 dkg hideg vaj, csipetnyi só, 2 - 3 ek hideg vízTöltelék : - 6 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 db tojás, 7 dkg őrölt mandula, 1 ek liszt, 1 üveg meggybefőtt, 3 - 4 ek amaretto likőr
Szóráshoz : - 2 ek cukros fahéj, 3 dkg mandulapehely
- 1 tojás a kenéshez
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a meggyet lecsöpögtetjük a levétől majd átforgatjuk a likőrrel. A vajat habosra keverjük a cukrokkal és a tojással, majd hozzá hozzászórjuk a lisztet és a mandulát.
- A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük. Ezután a lehűlt tésztát, lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, a piteformánk átmérőjétől kb 6 - 7 cm - el nagyobbra. ( nálam a piteforma 26 cm ), majd beletesszük a kivajazott, lisztezett formába . Megkenjük a mandulás töltelékkel, ráhalmozzuk a meggyet és meghintjük fahéjas cukorral.
- A kilógó tésztaszélt a töltelékre hajtjuk és lekenjük enyhén felvert tojással ( megszórhatjuk jég - vagy kristálycukorral is ).
- A közepét meghintjük mandulapehellyel és kb 40 perc alatt készre sütjük.