Igaz már nálunk huszonévesek a gyerkőcök, de annak ellenére a lányom minden évben kifaragja a halloween tököt. Én egy kuglóf sütésébe kezdtem és hát mi más is lenne benne, mint sütőtökpüré egy kis fahéjjal fűszerezve.
HOZZÁVALÓK Kakaós rész : - 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 db tojás, 2 ek kakaópor, 10 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1 dl tej Sütőtökös rész : - 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 db tojás, 15 dkg sütőtökpüré, 15 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk őrölt fahéj - A tojást kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat és simára keverjük. - A száraz hozzávalókat elegyítjük egymással, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. - A kakaós részt tejjel, a sütőtököset pedig a pürével lazítjuk. - Egy kb 1, 5 l - es kuglóf formát jól kivajazunk és lisztezünk, majd egy kanállal felváltva belehalmozzuk a kétféle masszát. - Végül a kanál nyelét a massza közepén végighúzzuk, hogy márványos legyen a tészta. - Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. ( kb 40 perc - nálam )
Valahogy a lencsét mindig összekötik az Új évvel, pedig évközben is sokszor kellene fogyasztanunk. Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, én nagyon szeretem akár levesként, főzelékként, de fasírtként és íme : rakott krumpliként is megállja a helyét. HOZZÁVALÓK - 10 dkg lencse + 1 babérlevél + 1 kk őrölt kömény - 1 cukkini - kb 3 - 4 szem nagyobb burgonya - 1 vöröshagyma - 1 nagyobb paradicsom - 1 ek paradicsompüré - só, bors, római kömény és koriander - A lencsét a babérlevéllel és a köménnyel főzzük puhára. - A burgonyát sós vízben a héjával együtt főzzük meg. - Készítsük el a ragut : a hagymát vágjuk apróra és kevés olajon fonnyasszuk meg. - Adjuk hozzá a felszeletelt cukkinit, az apró kockákra vágott paradicsomot és pirítsuk át. - Közben ízesítsük és ha megpuhultak a zöldségek, sűrítsük a pürével. - Majd a lecsepegtetett lencsét is keverjük hozzá. - A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk karikára és a felét, vajazott sütőforma aljára szétterítjük. - Halmozzuk rá a ragu felét, majd takarjuk be a burgonyszeletekkel. - A tetejére rakjuk rá a megmaradt ragut és előmelegített 180 fokos sütőben kb 20 percig süssük össze. - Fokhagymás tejföllel vagy joghurttal meglocsolva fogyasszuk.
Biztosan sokan ismeritek a kuszkuszt, amit szinte már az egész világban fogyasztanak. Rendkívül kiadós, gyorsan elkészül, jól variálható és akár édességként is elkészíthetünk - íme a példa. Hogy hol kapható ? - azt gondolnánk, hogy talán nálunk be se szerezhető, de higgyétek el még a 100 ft - os boltokban is megvehető ( nálunk például van is ). Én nagyon szeretem, hiszen főzni sem kell és már el is készül a köret és az íze : talán a tejbegrízre hasonlít. Úgyhogy bátran vegyétek meg és készítsetek belőle valami finomat.
HOZZÁVALÓK - 15 dkg kuszkusz - 1 ek vaj - 12 dkg barnacukor - 3 db tojás - 5 dkg étcsoki - 3 ek kakaópor - csipet só - tetszőleges lekvár - A kuszkuszt szórjuk egy mélyebb tálba és öntsük fel annyi forró forró vízzel, hogy kb ujjnyira ellepje. - Dobjuk hozzá a vajat és fedjük le, ( közbe - közbe kevergessük meg ) . - Ha felszívta az összes vizet, hagyjuk kihűlni. - A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük habosra a cukorral. - A csokit olvasszuk meg, adjuk a tojásos masszához, majd szórjuk hozzá a kakaóport is. - Forgassuk össze a kuszkusszal és lazítsuk a felvert tojáshabbal. - Béleljünk ki egy hosszabb sütőformát ( kb 30 x 13 cm ) sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. - Toljuk 180 °C -ra melegített sütőbe és süssük kb félóráig. ( tűbróbát mindenképp végezzünk ) . - Ha megsült a felfújt, borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. - Vágjuk ketté és töltsük meg a kedvenc lekvárunkkal.
Nagyon egyszerű zöldségleves a szürke hétköznapokra - de annál finomabb és laktató. Tulajdonképpen minden olyan zöldséggel elkészíthetjük, amit szeretünk, - én most csak azt tettem bele ami éppen volt itthon. Levesbetétként pedig kuszkuszt szórtam bele, ami azonnal megdagad és már tálalhatjuk is.
HOZZÁVALÓK - Tetszés szerinti zöldségek : nálam - 2 répa, 2 gyökér, 1 nagyobb karalábé, fél zellergumó, egy maréknyi borsó, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, 1 ek vaj, 2 erőleveskocka, só, tarkabors, 1, 5 l víz, 6 - 7 ek kuszkusz - A zöldségeket tetszés szerint szeleteljük, a hagymát kockázzuk fel. - Egy fazékban hevítsünk vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, adjuk hozzá a zöldségeket és kissé pirítsuk át, hogy kiengedjék a levüket. - Öntsük fel vízzel, dobjuk bele a leveskockát és főzzük puhára. - Ízesítsük, szórjuk bele a kuszkuszt és tálaljuk.
A hónap tortája - már mint nekem. Nem akartam túl bonyolítani, ezért csak így szerényen díszítettem, de az íze az valami fenséges. A tökpürétől szaftos, a gyömbértől friss, a csoki ganache -től pedig igazi ízbomba. Tudom sokan nem szeretik a sütőtök ízét, pedig elhihetitek, hogy adalékként a sütemény tésztájához adva ( legyen az kelt tészta vagy kevert piskóta ) az ízéből szinte semmit nem lehet érezni, csupán szaftosabb lesz a tészta és kevesebb cukrot kell hozzá adagolni, mivel a tök elég édes - és nem elhanyagolható a rost ill. az ásványianyag tartalma sem. Úgyhogy csak bátran alkalmazzuk. Ötlet : Gizitől
HOZZÁVALÓK ( 18 cm - es formához ) Tészta : - 1 tojás, 7 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 7 dkg liszt, 1 ek kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 15 dkg sütőtökpüré, 75 ml étolaj, 1 tk friss reszelt gyömbér, 1 / 2 cs sütőpor + 1 / 2 tk szódabikarbóna, csipet só Csoki ganache - hoz : 10 dkg étcsokoládé, 1, 5 dl tejszín - A csokit gőz felett, vagy micróban olvasszuk meg. - A tojást habosítsuk ki a cukrokkal, adjuk hozzá a tökpürét, a gyömbért, az olajat és a kihűlt olvasztott csokoládét. - Keverjük simára. - A száraz hozzávalókat vegyítsük össze és keverjük egyneművé a csokis masszával. - A formát vajazzuk, lisztezzük ki és simítuk bele a masszát. - Előmelegített 180 fokon süssük tűbróbáig. - A ganachoz forraljuk fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét és keverjük simára, amíg elnem olvad benne a csoki. - Ha megsült a tészta, rácson hagyjuk kihűlni és kenjük rá a közben kihűlt csokikrémet. - Díszítsük apróra vágott kandírozott gyömbérrel.
Nem akarom ragozni, de imádom a sütőtököt - na és ezzel a könnyed túróhabbal isteni finom kalácsot sikerült sütni. A színe pedig magáért beszél, az állaga is pihe - puha, foszlós tészta. A tök nagyon édes volt, így a tésztába ill, a töltelékbe is kevés cukor került.
- A tököt süssük meg ( legjobb előző este ) és kaparjuk ki a megsült tökhúst. - A szokásos módon dagasszuk be a tésztát, hozzáadva a kihűlt tökhúst is és meleg helyen kelesszük kb fél óráig. - A töltelékhez villával törjük össze a túrót, adjuk hozzá a többi hozzávalót. - A tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a túróhoz. - A tésztát osszuk három részre és egyenként nyújtsuk ki kb 15 x 45 cm - es téglalap alakra. - A túróhabot is szintén osszuk háromfelé, kenjük meg vele a tésztacsíkokat, majd tekergessük fel, úgy mint a bejglit és fonjuk össze. - A végeket hajtsuk a fonat alá. - Tegyük sütőpapíros tepsire vagy püspökkenyérformába és hagyjuk még kb 20 percig kelni. - Kenjük le a cukros tejjel és toljuk a 180 fokos sütőbe. - Süssük bő 1 óráig és sülés közben, még kenegessük le 2 - 3 - szor a kalács tetejét a cukros tejjel.
A tavaszt idézi ez a finom lepény, mármint a színeivel - de hát az idő is igazán gyönyörű, tavaszias hangulatú. A napom igazán jól kezdődött de csak addig, amíg főzés közben a kezembe maradt a konyhai csaptelep karja. Folyt a víz orrán száján, amíg eltudtam zárni a főcsapot. Na a kerámiabetétnek annyi . . . . Egyedül mihez is kezdjen egy nő, akinek a férje ilyenkor külföldön. Gyors telefon, webkamera és szomszéd. Szerencsére volt egy régebbi csaptelepünk itthon, és annak a betétjét cseréltük át a rossz helyére, így ,,hármasban ". A probléma egyelőre megoldódott . . .
HOZZÁVALÓK Tészta : - 30 dkg kenyérliszt, fél cs élesztő, 1 tk cukor, 1 tk só, 2 ek olívaolaj, langyos víz Rakomány : - 1 tonhalkonzerv, 1 brokkoli, 1 cukkini, 3 fej vöröshagyma, 1 kápia paprika, 2, 5 dl főzőtejszín, 3 tojás, 15 dkg ementáli sajt, só, tarkabors, petrezselyemzöld - Kevés, meleg - cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. - Hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni. - A brokkolit enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd csöpögtessük le. - Kevés olívaolajon dinszteljük meg a karikára vágott hagymát és a kockára vágott paprikával és cukkinivel együtt pároljuk félpuhára. Közben sózzuk, borsozzuk. - A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki és simítsuk kb 30 x 40 - es tepsibe. - Halmozzuk rá a zöldségeket és a lecsöpögtetett tonhaldarabokat. - A tészta mind a négy szélét kissé hajtsuk vissza és hagyjuk 20 percig pihenni. - A sütőt melegítsük elő 180 fokra. - Készítsük el az öntetet : a tejszínt keverjük össze a tojásokkal, az aprított petrezselyemmel és öntsük a lepényre. - A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal és süssük készre.
Hát, én még ilyen finomat nem ettem. Lágy, citromos és az egyik kedvencem. Nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető. A recept megjelent a Kifőztük októberi számában is.
HOZZÁVALÓK 20 cm -es formához ) - 4 dl kókusztej vagy sima tej - 10 dkg búzadara - 5 evőkanál kókuszreszelék - 2 db tojás - 3 evőkanál cukor - csipetnyi só SZIRUP - 15 dkg cukor - 1 citrom leve és reszelt héja - 1 , 5 dl limonchello - A tejben csipetnyi sóval megfőzzük a darát. - Hozzákeverjük a cukrot, a kókuszreszeléket, majd hagyjuk langyosra hűlni. - Belekeverjük a tojásokat. - A masszát, vajazott lisztezett tortaformába öntjük és 180 fokra melegített sütőben 35 - 40 perc alatt megsütjük. - Sűrű szirupot főzünk a hozzávalókból, majd a rácsra helyezett tortát meglocsoljuk vele.
Ezt a finom, édes focacciát hoztam nektek Olaszországból. A rendkívül egyszerű és kevés hozzávalókból készült szőlős lepény, a ropogósra sült cukorréteggel a tetején, igazán kényeztető ízkavalkádot alkot. Biztos vagyok benne, hogyha elkészítitek ízleni fog, mert nekünk igen.
HOZZÁVALÓK TÉSZTA : - 50 dkg liszt, fél cs élesztő, 1 tk cukor, 1 kk só, 3 evőkanál olívaolaj, kb 2 - 3 dl langyos víz Feltét : - kb 60 dkg fekete vagy rozé kimagozott szőlőszem, 10 dkg barnacukor, 8 evőkanál olívaolaj - A tésztához, kb 1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. - Majd az átszitált liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt és tésztát dagasztunk. - Langyos helyen a duplájára kelesztjük. - Ha megkelt a tészta kétfelé vesszük, átgyúrjuk. - Kb 30 x 40 - es téglalap alakúra kinyújtjuk. - Megszórjuk a cukor felével, rálocsoljuk szintén az olaj felét és kirakjuk a felezett és kimagozott, szintén a fele adag szőlőszemmel. - Kinyújtjuk a másik tésztát is, majd betakarjuk vele az szőlőszemeket. - Most fordított a sorrend, kirakjuk szőlőszemmel, megszórjuk a maradék cukorral és rácsurgatjuk a maradék olajat is. - Hagyjuk félóráig pihenni, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb 35 - 40 percig sütjük.
Már itthon - pedig nagyon szívesen maradtam volna . . . kellett ez a pihenés, kiengedni a fáradt gőzt, feltöltődni, egy sziklán ülve bámulni a tenger hullámzását, hallgatni a morajlását, csodálni az olajbogyóktól roskadozó olajfákat, a mosolygós gránátalmafákat, az ódon épületeket, sikátorokat s maga az ősz varázsát, de legfőképpen, hogy EGYÜTT lehettünk. Na de azért, a bevásárlás sem maradhatott el. Hoztam is, egy kis képes beszámolót a csupán 2000 ezer fős lakosságú, kis halász városkáról és a hozzátartozó érintetlen lagúnavilágról. Aki esetleg járt már itt, az tudja, hogy ez maga a nyugalom, aki pedig nem, annak szívből ajánlom ezt a kis, képes beszámolót.