Igaz hűvösebbre fordult az idő, de még a hétvégén dobtam össze ezt, a bűntudat nélkül fogyasztható hűsítő kanalaznivalót. Csupán joghurt, jelen esetben málna - de természetesen meggyel, áfonyával, szederrel vagy akár vegyes gyümölccsel is elkészíthető - és xilit került még bele. A gyümölcs már jobb ha fagyos, hiszen a turmixolás után már azonnal kanalazható a hűsítő parfé és nem kell várni a dermesztésre. A joghurtból pedig használjunk sűrű és krémeset, vagy csöpögtessük le, ha híg lenne. » HOZZÁVALÓK « - 35 dkg málna - 450 g joghurt - édesítő - ízlés szerint
- A joghurtot öntsük a turmixgépbe majd szórjuk rá a gyümölcsöt és turmixoljuk simára, ízlés szerint ízesítsük.
Ez a desszert sem igényel, hű de nagy munkát és egy nagyon finom hűsítő pohárkrémet kapunk végeredményül. Az áfonya fanyarsága és kellemes citromos krém igazán üdítő lehet ebben a melegben. » HOZZÁVALÓK « - 15 dkg vajas keksz - 5 dkg olvasztott vaj - 25 dkg mascarpone - 2 dl tejszín - 1 citrom reszelt héja - 2 ek limonchello vagy 1 citrom leve - cukor - ízlés szerint - 20 dkg áfonya + 3 ek cukor - Az áfonyát és a cukrot egy lábasban kis lángon kb 3 percig összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. - A kekszet aprítóval apróra törjük, összekeverjük az olvasztott vajjal, majd beleszórjuk egyenletesen elosztva, a poharak aljába. - A mascarponéhoz ízlés szerint porcukrot adagolunk, ízesítjük citromhéjjal és a likőrrel vagy citromlével és alaposan kikeverjük. - A tejszínt habbá verjük, a krémsajtot is hozzáadva kis fokozaton pár percig még habosítjuk. - A krémet elosztjuk a kekszes alapon és rácsurgatjuk a közben kihűlt és besűrűsödött áfonyát. - Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy kellően lehűljön.
Itt a finom béles:) - diós is fahéjas is és nagyon eteti magát. Szintén az egyszerű és gyors kategóriába tartozik. Vékony linzertészta között laza, habos töltelék. Csak ajánlani tudom.
» HOZZÁVALÓK « Tészta : - 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojás, csipet só, pici víz - ha szükséges Töltelék : - 70 dkg magozott meggy, 15 dkg darált dió, 4 db tojás, 20 dkg cukor, 1 tk fahéj, 5 dkg vaj - 1 tojás a kenéshez - A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és becsomagolva hűtőbe tesszük. - A töltelékhez kettéválasztjuk a tojásokat, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a diót és a fahéjat. - A fehérjéket pici citromlével habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a diós masszába. - A tésztát kétfelé vesszük, a felét belesimítjuk egy kb 20 X 30 - as sütőpapírral bélelt tepsibe, villával megszurkáljuk és rá kanalazzuk a diós masszát, majd kirakjuk a lecsepegtetett meggyszemekkel. - A megmaradt tésztával beborítjuk a süteményt, enyhén rányomkodva a töltelékre. - Lekenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk és előmelegített, 180 ° C - on kb 35 - 40 percig sütjük. - A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, felkockázva, porcukorral megszórva kínáljuk.
Vacsorára tökéletes harapnivaló, friss kenyérrel, lilahagymával és paradicsommal. Gyorsan kész van egészséges és még laktató is. Bátran fűszerezzük, hiszen a csirkemell olyan semmilyen ízű. » HOZZÁVALÓK « - fél kg csirkemell - só, tarkabors - fokhagymapor - zsemlemorzsa - A húst vágjuk kisebb kockákra, keverjük össze a fűszerekkel és hagyjuk félóráig pihenni. - Forgassuk át zsemlemorzsában és forró, bő olajban süssük ropogósra.
Mivel ez a recept fél kg túrót ír, szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy a tesco - ban csak 450 g - os csomagok kaphatók, az ár viszont maradt a régi - hát ennyit a gazdaságosságról ! A süti készítésénél a túrót nagyon óvatosan, kanállal halmozzuk a csokis masszára, mivel az hígabb és kenni szinte lehetetlen, az nem baj ha nem egyenletes és néhol vastagabb vagy vékonyabb, ettől lesz egy kicsit rusztikusabb a töltelék. Én csak fele adagokkal dolgoztam, de a recept természetesen egy közepes tepsi méretre szól. » HOZZÁVALÓK « Tészta : - 35 dkg liszt, 1 / 2 cs sütőpor, 18 dkg cukor, 18 dkg vaj, 4 db tojás, 3 dkg kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 2 dl tej, csipet só Töltelék : - 50 dkg krémesebb túró, 4 ek cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 ek tejföl Teteje : 1 tábla étcsoki, 1 dl tejszín - A töltelékhez keverjük krémesre a hozzávalókat. A tésztához, keverjük habosra a tojást a cukorral és a vajjal, csurgassuk hozzá az olvasztott csokoládét. A száraz hozzávalókat vegyítsük össze és a tej hozzáadásával keverjünk egynemű masszát, majd osszuk kétfelé. - A massza felét, simítsuk egy kb 20 X 30 - as sütőpapírral bélelt tepsibe és kanállal halmozzuk rá óvatosan a túrós krémet, a megmaradt masszát pedig simítsuk rá. - Előmelegített 180 °C - on süssük kb 40 percig ( tűpróba ! ), majd hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni. - Melegítsük össze a tejszínt a csokoládéval és miután kihűlt, vonjuk be vele a süti tetejét.
A fiúk biztos örülnek meccs nézés közben az ilyesfajta rágcsálnivalónak, na és sörnek, mert nálunk bizony ezek hozzátartoznak a szurkoláshoz - de gondolom ez így van sok helyen is. De egy pohár tea mellé is kiváló reggeli lehet ez a pizzás rúd. Érdemesebb legalább kétféle sajttal készíteni, hiszen így még finomabb. » HOZZÁVALÓK « Tészta : - 50 dkg liszt, 2, 5 dkg élesztő, 1 ek só, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tk cukor, 1 tojás, kb 2 dl tejföl, langyos tej Pizzaszósz : - kb 5 ek 100 % - os paradicsompüré, só, cukor - ízlés szerint, pizzafűszerkeverék, reszelt sajt - A lisztet, sajtot és a sót összevegyítjük, az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a tojást a tejfölt és az olvasztott vajat összekeverjük. - Az egészet összedolgozzuk annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. - Fél óráig pihentetjük, majd átgyúrjuk és ismét félóráig pihentetjük. - Enyhén lisztes felületen, kb ujjnyi vastagságra kinyújtjuk, megkenjük pizzaszósszal és megszórjuk reszelt sajttal, pizzavágóval, vagy éles késsel tetszés szerinti nagyságú rudakat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. - Előmelegített 180 °C- on szép pirosra sütjük.
Ízletes, zamatos meggy, kókuszos tésztában. Szintén egy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptet hozok, a meggy karamellizálódik a cukortól, ami még finomabbá és teltebbé teszi az ízét.
» HOZZÁVALÓK « Tészta : - 30 dkg liszt, 8 dkg kókuszreszelék, 2, 5 dkg friss élesztő, 2 ek porcukor, 3 db tojás, 12 dkg lágy vaj, csipet só, kevés tej Töltelék : - 60 - 70 dkg magozott meggy, 1 tojás sárgája, 8 - 10 dkg porcukor + 1 cs vaníliás cukor - A tésztához, keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk hozzá az élesztőt ( nem kell felfuttatni ), majd a tojás és vaj hozzáadásával gyúrjuk az egészet egynemű tésztává, annyi tejet adagolva, hogy se lágy, se kemény ne legyen. - Takarjuk le hagyjuk pihenni kb 1 órán át, majd gyúrjuk át és simítsuk, egy kb 20 X 30 - as sütőpapírral bélelt tepsibe. Pihentessük amíg a sütőt előmelegítjük 180 °C - ra. - A tészta tetejét kenjük le tojássárgájával, rakjuk ki meggyel és szórjuk rá egyenletesen a cukrot. - Süssük kb 25 - 30 percig.
Tulajdonképpen ezt a desszertet is még anno, az 1 ötlet 6 recept játékra készítettem Szofika felhívására, amiben málnának és csokinak kell szerepelnie, de mégis a málnakrémes brownie pohárban, desszert került akkor posztolásra, szívem szerint mindkettőt küldtem volna. De most pótolom . A fotók azóta is a kártyán pihentek és csak most jutottam el odáig, hogy megszerkesszem és közzé tegyem. Pofon egyszerű az égetett tészta készítése, a krém is, habár a málna még mirelit, de frissből még finomabb. A rumos csokiszósz pedig csak emeli az ízeket. Olaszországban a profiterol szinte úszik a csokiban, de a fotózás után én is nyakon öntöttem még az egészet. » HOZZÁVALÓK « Tészta : - 3 dl víz, csipet só, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 4 db tojás Töltelék : - 25 dkg mirelit, vagy friss málna, 2 dl tejszín, 3 ek cukor, 1 cs habfixáló Csokiszósz : - 10 dkg étcsoki, 1, 5 dl tejszín, rum - A tésztához melegítsük elő a sütőt 190 °C - ra , béleljük ki a tepsit sütőpapírral. - A vizet a sóval és a vajjal forraljuk fel, szórjuk hozzá a lisztet, majd kavargatva főzzük / égessük addig, amíg a tészta elválik az edény falától. - Hagyjuk hűlni, majd egyesével dolgozzuk bele a tojásokat. ( mixer dagasztókarjával a legjobb ) - Tegyük habzsákba és nyomjunk 2 - 3 cm átmérőjű halmokat a tepsire és süssük szép aranysárgára. ( amíg sül ne nyitogassuk a sütőajtót ! ) - Hagyjuk teljesen kihűlni, addig készítsük el a málnakrémet . - A málnát a cukorral főzzük össze addig, amíg egy kicsit besűrűsödik majd szitán passzírozzuk át és hagyjuk kihűlni. - A tejszínt verjük habbá a fixálóval és végül keverjük lazán össze a málnapürével. - Vékony csőrű, vagy fánktöltő cső segítségével töltsük meg a fánkocskákat. - A csokiszószhoz, melegítsük fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét és keverjük addig amíg teljesen felolvad benne. - Ízesítsük rummal, vagy aromával és locsoljuk meg vele a töltött profiterolokat.
Nagyon egyszerűen elkészíthető túrós finomság, fanyar gyümölccsel kiegészítve. A ricotta helyett természetesen használhatunk ugyanúgy túrót ( de így lágyabb és krémesebb ) és ha nem szereti valaki a ribizlit, akkor más gyümölcsöt is szórhatunk a túrókrémre : pl málna , szeder, áfonya .
- A tésztát a szokásos módon bedagasztjuk és a duplájára kelesztjük. - Amíg kel a tészta keverjük ki a tölteléket és szemezzük le a ribizlit. - A tésztát, nyújtsuk ki 1 cm - es vastagságú téglalap alakúra és szabjunk 10 x 10 - es kockákat belőle. - Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és halmozzunk mindegyikre 1 evőkanállal a töltelékből úgy, hogy a szélét kb 1 cm - es szélességben hagyjuk üresen, amit kenjünk le tejföllel. - Hagyjuk kelni és toljuk 180 °C - os sütőbe, süssük addig amíg a széle szép aranybarna nem lesz.
Hezitáltam ezen a poszton egy kicsit, hogy közzétegyem - e, hiszen annyira egyszerű, de hát egyszerű étkek - nagyszerű ízek ! Hogy miért nyári az elnevezés, mert olyan könnyed, leveses, üdítő és ebben a melegben nagyon is jól esik. Nagyon szeretem a füstölt paprika ízét ( itt beszerezhető : http://www.fuszeraruhaz.hu/ ) kellemes füstös ízt ad az ételnek. Tejföllel gazdagon meglocsolva, magában vagy friss kenyérrel fogyasszuk. » HOZZÁVALÓK « - 70 dkg sertéslapocka - 1 nagyobb új káposzta - 1 fej vöröshagyma - füstölt pirospaprika vagy füstölt kocka - 1- 2 babérlevél - só, egész vagy őrölt kömény - bors - olaj - A készítsünk pörköltalapot, adjuk hozzá a felkockázott húst, a babérlevelet, vizet hozzáöntve főzzük félpuhára. - Vágjuk ki a káposzta torzsáját, aprítsuk fel majd amikor már a hús félpuha, forgassuk át a pörkölttel. - Ízesítsük és főzzük készre - jó levesesre.
Még mindig kapható a ropogós, édes cseresznye és végre van már meggymagozóm is, ami tényleg megkönnyíti és lerövidíti a a magozást. Ennek a sütinek a kóstolásakor azt hinné az ember, hogy tömény marcipán van a tetején - elvégre csupa mandula - és olyan laktatós, hogy egy kocka is bőven elég belőle. Készíthetjük akár dióval vagy meggyel és a fehércsoki helyett díszíthetjük citrommázzal vagy étcsokival is. Próbáljátok ki ezt a változatot is, hiszen nagyon egyszerű és könnyű az elkészítése. » HOZZÁVALÓK « Tészta : - 25 dkg liszt, 15 dkg hideg, vaj, 7 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, kevés tejföl, csipet só Krém : - 20 dkg héjas mandula, 18 dkg lágy vaj, 15 dkg porcukor, 3 tojás, 3 ek liszt, 1 tk mandulaaroma - 40 dkg magozott cseresznye Díszítés : - 1 / 2 ek lekvár + 1 ek víz, pirított szeletelt mandula, olvasztott fehércsokoládé - A krémhez, őröljük meg a mandulát. - Kézi habverővel keverjük ki a vajat a cukorral, szórjuk hozzá a mandulát, löttyintsük bele az aromát majd keverjük krémesre. Adjuk hozzá az enyhén felvert tojásokat a lisztet és az egészet keverjük jól össze. - Tegyük fagyasztóba. - A tésztához gyúrjuk össze a hozzávalókat és simítsuk egy , kb 20 X 30 - as sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük hűtőbe kb félórára. - A tésztát szurkáljuk meg villával, kenjük rá egyenletesen a mandulakrémet és rakjuk ki cseresznyével, enyhén a krémbe nyomkodva. - Előmelegített 185 °C - on süssük addig, amíg a krém kezd barnulni, de végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a tűre, kivehetjük a sütőből. - Még melegen kenjük le vékonyan a lekvár és víz keverékével, majd szórjuk meg a pirított mandulapehellyel. - A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd olvasszunk pár kocka fehércsokoládét és díszítsük tetszés szerint a süteményt.
Csak annyit erről a rakott ételről, hogy nagyon finom. Gyorsan elkészül, hiszen minden hozzávaló hamar megfő, összerakjuk és a többi már a sütő dolga. Tejföllel gazdagon meglocsolva fogyasszuk.
» HOZZÁVALÓK « - 20 dkg makaróni - 50 dkg gomba - 3 - 4 db főtt tojás - 1 ek paradicsompüré - tejföl - reszelt sajt - vaj - só, bors - petrezselyem - A makarónit enyhén sós vízben főzzük ki. - A gombát szeleteljük fel és kevés olajon pirítsuk meg. Sózzuk , borsozzuk majd keverjük össze a paradicsompürével és végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel. - Egy sütőtálat vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával. - Terítsük szét az alján a makaróni felét, szórjuk meg sajttal, majd halmozzuk rá a gombát és erre a felkarikázott tojást. - Szórjunk ismét rá sajtot, majd terítsük be a maradék makarónival. - Locsoljuk meg tejföllel, szórjunk rá kevés sajtot és tegyünk rá vajdarabokat. - Előmelegített 200°C - on süssük addig amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Szupergyorsan összeállítható zsömlécskék. A túrótól könnyed, a belevalóktól meg borzasztóan finom. Most hogy zajlik a foci vb, ideális rágcsálni való a fiúknak, önmagában vagy akár vajjal megkenve, paradicsommal, uborkával kiváló harapnivaló. Vigyázat, gyorsan fogy ! » HOZZÁVALÓK « - 30 dkg liszt - 25 dkg túró - 15 dkg füstölt főtt tarja, vagy sonka - 1 nagyobb lilahagyma - 15 dkg reszelt sajt - 1 cs sütőpor - 1 ek tejföl - 0, 5 dl olaj - kb 1- 1, 5 dl dl tej - só, bors, pirospaprika
- A hagymát és a sonkát aprítógéppel aprítsuk fel. - A lisztet morzsoljuk össze a túróval, adjuk hozzá a sütőport, a sajtot, hagymát, sonkát, ízesítsük szájízünk szerint és vegyítsük össze az egészet. - A tejfölt keverjük össze az olajjal, öntsük a keverékhez, majd annyi tejet adagoljunk hozzá, hogy formálható masszát kapjunk. - Nedves kézzel formáljunk kb 50 g - os golyókat és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. - Előmelegített 180 °C - on süssük szép pirosra .