Egyik kedvencem ez a csiga, azért is, mert nagyon gyorsan elkészül - hiszen nincs kelesztés - a túrótól puha a tésztája és mert nagyon finom, eteti magát az biztos. Zsúrokra, partikra kiváló vendégváró falatkák lehetnek.
»HOZZÁVALÓK« Tészta : - 30 dkg liszt, 25 dkg túró, 2, 5 dkg friss élesztő, 1 tojás, 18 dkg vaj, 1 / 2 evőkanál só, 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor Töltelék : - 2 doboz ( 2 X 65 g ) májkrém, 1 nagy tubus pizzakrém ( 160 g ) vagy házi, 15 dkg reszelt sajt, friss kakukkfű / oregáno - reszelt sajt - a szóráshoz - A tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. - A túrót villával törjük át, adjuk a liszthez a többi hozzávalóval együtt, majd a felfutott élesztő hozzáadásával az egészet jól gyúrjuk össze. Tegyük hűtőbe. - A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat és ízlés szerint fűszerezzük. - A tésztát vegyük kétfelé, lisztezett deszkán nyújtsuk kb 40 x 25 cm - es nagyságúra, kenjük meg a krémes töltelékkel és tekerjük fel. Vágjunk belőle kb 2 cm - es szeleteket és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Így járjunk el a másik tésztaadaggal is. - A csigákra szórjunk sajtot és előmelegített , 180 °C - on süssük szép pirosra.
Ha kakaós, akkor minden mennyiségben jöhet, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Rég készítettem már kekszet és nem akartam a kiszúrással és a kenegetéssel szöszölni. Gyorsan elkészül és nagyon eteti magát. A krém, igaz vajas, de éppen ettől lágy és selymes - de akinek így nem tetszik, készítheti ganache krémmel is. ( csokoládé + tejszín ).
»HOZZÁVALÓK« Tészta : - 30 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 18 dkg vaj, 1 tojás, 2 dkg kakaópor, csipetnyi só, 1 teáskanál sütőpor, 1 - 2 ek víz Krém : - 15 dkg vaj, 3 dkg kakaópor, 8 dkg porcukor, kevés rum vagy aroma ( elhagyható ) - A tésztához, a kakaópor kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kétfelé vesszük és az egyik részbe, belegyúrjuk a kakaóport pici víz hozzáadásával. Hűtőbe tesszük amíg előmelegítjük a sütőt 180 °C - ra . - Mindkét tésztát kb fél cm - es vastagságúra nyújtjuk és kb 20 x 30 - as tepsi hátán külön - külön, 15 perc alatt megsütjük és kihűtjük. - A krémhez habosra keverjük a hozzávalókat, megkenjük vele a sárga tésztát , a kakaósat apróra morzsoljuk és beterítjük vele a krémet kissé rányomkodva. - Tetszés szerint szeleteljük.
Többféle bundában készítettem már húst, de még így almával most először és biztosan nem utoljára. Olyan finom illatok terjengtek a konyhában, mintha csak almás sütemény sülne. A sült almát meg kifejezetten imádom, a méz ahogy karamellizálódik, s ezáltal nemcsak finom ízt, hanem szép fényt is ad az almagerezdeknek. Köretként párolt rizs készült hozzá.
»HOZZÁVALÓK« - kb 50 - 60 dkg - os csirkemell - 2 db tojás - 20 dkg liszt - 2 - 3 dl dl tej - 3 alma - bors, fahéj - ízlés szerint - só Mézes alma : - fejenként egy nagyobb alma, 2 ek méz, olaj - A húst megmossuk, majd felvágjuk vékonyabb szeletekre. - A tojást, lisztet, tejet csomómentesre keverjük, az almákat reszeljük és lecsöpögtetjük a felesleges levet majd a tojásos masszához keverjük. - A húst enyhén sózzuk, előbb lisztbe, majd az almás masszába forgatjuk és bő forró olajban, közepes lángon kisütjük. - A mézes almához, az almákat cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, rádobjuk a gerezdeket, megcsurgatjuk mézzel és a serpenyőt rázogatva pár perc alatt puhára sütjük.
Egyszerű hozzávalókból, nagyszerű süteményt ! Gyorsan elkészül, a tésztát akár előző este is összeállíthatjuk, jól szeletelhető és nagyon finom - igazi nagymamaféle sütemény.
»HOZZÁVALÓK« Tészta : - 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 db tojás, csipetnyi só, kb 2 - 3 ek tej Krém : - 2 cs vaníliás pudingpor, 20 dkg cukor, 0, 5 l tej, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 60 dkg tejföl - A pudingport megfőzzük a cukros tejben, majd amikor már langyosra hűlt, hozzá keverjük a tejfölt, a citrom héját és a kifacsart levét. - A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat és hűtőben pihentetjük kb fél óráig. Kétfelé vesszük, a tepsi méretére ( kb 20 x 30 cm ) kinyújtjuk és belesimítjuk, amit előzőleg kivajazunk, kilisztezünk. - Villával megszurkáljuk, rákenjük egyenletesen a krémet, majd betakarjuk a tészta másik felével. - Előmelegített, 180 °c- os sütőben kb 25 - 30 percig megsütjük. - A tepsiben hagyjuk kihűlni, felszeleteljük és meghintjük porcukorral.
Új köntösben a gombás rántotta, méghozzá paprikába töltve és még panírozva is. Vacsorára készítettem, friss kenyérrel és mustárral fogyasztottuk, de ebédre és reggelire is kiváló fogás.
»HOZZÁVALÓK« - 50 dkg csiperke - 1 fej vöröshagyma - 4 db tojás - 4 - 5 db tv paprika - só, bors, ételízesítő - aprított petrezselyem - liszt, tojás, zsemlemorzsa - a panírozáshoz - A paprikákat kicsumázzuk, majd forrásban levő sós vízben pár percig főzzük. - Elkészítjük a gombás rántottát és ha már kellően kihűlt betöltjük a paprikákba. - Először tojásba, majd lisztbe megforgatjuk, ismét tojásba és végül a zsemlemorzsába. - Forró bő olajban kisütjük.
Kicsit mogyorós, kicsit citromos és végtelenül egyszerű torta, sok csokoládéval a közepén. A tészta önmagában is megér egy bejegyzést, hiszen alap piskótatésztaként nyugodtan használható, elszakadva a hagyományos piskóta készítésétől. A mogyorót helyettesíthetjük akár dióval, vagy mandulával, de el is hagyható belőle.
»HOZZÁVALÓK« -23 cm - es formához - 14 dkg puha vaj - 28 dkg cukor - 6 db tojás - 9 dkg őrölt mogyoró - 18 dkg liszt - fél citrom reszelt héja és leve - csipet só - 20 dkg étcsokoládé - porcukor, csokoládédarabkák a díszítéshez - A csokoládét lereszeljük, a formát kivajazzuk és belisztezzük. - A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra. - A vajat habosra keverjük a cukorral hozzá adjuk a citrom héját és levét, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját. - A lisztet összevegyítjük a mogyoróval és hozzá keverjük a masszához. - A fehérjét egy csipetnyi sóval habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a tojásos masszával. - A tészta felét belesimítjuk a formába, rászórjuk a csokoládét, a maradék tésztával egyenletesen befedjük a tortát. - kb 35 - 40 percig sütjük ( tűpróbával ellenőrizzük. ) - Ha megsült a torta, a formában hagyjuk kihűlni, a tetejét porcukorral és csokoládéval díszítjük.
A mai ebédünk ez a finom ketchupmázas húspástétom. Most még nagyobb adagban készült, hiszen hozzá kell majd szoknom, hogy a megszokottnál kevesebb menyiséget főzök / sütök majd, mert a lányom Írországba repült jó hosszú időre, a férjem Olaszo. ban, úgyhogy csak ketten maradtunk a nagyfiammal - ja és a kiskutya, de hát neki megvan a saját menüje - s kettőnknek már nem kell annyi. A pástétom keverékébe is került kevés ketchup, a teteje pedig elképesztően gyönyörű színt kapott tőle. Köretként pedig steak burgonya és friss saláta került mellé.
» HOZZÁVALÓK « - 60 - 70 dkg darált marha / sertéshús vegyesen - 1 db szikkadt zsemle - tej - 1 tojás - 1 fej vöröshagyma - 1 fej fokhagyma - só, bors, pirospaprika - őrölt koriander - aprított petrezselyem - 0, 5 dl kethcup - zsemlemorzsa - szükség esetén. - a kenéshez : - 1 dl ketchup - A zsömlét áztassuk tejbe, majd jól nyomkodjuk ki. - A húst tegyük egy nagyobb tálba, reszeljük hozzá a hagymát ill. a fokhagymát, adjuk hozzá a tojást, a ketchupot, ízlés szerint fűszerezzük, majd jól dolgozzuk össze. Ha lágy lenne a massza szórjunk hozzá zsemlemorzsát. - Tegyük hűtőbe legalább egy órára. - Formáljunk a masszából hosszúkás rudat, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyük a 170 °C - ra előmelegített sütőbe és süssük kb egy órán át. Sütés közben, kb három alkalommal kenjük meg a tetejét és az oldalát ketchuppal.
Nem kell tésztát gyúrni, nyújtani - ugye ismerős ? és a világ legegyszerűbb, ám a legfinomabb almás sütije. A teteje, a vajtól ropogós lesz mintha csak morzsával terítettük volna be. Az alma a levével együtt kerül bele, hiszen a darának meg kell duzzadnia, a kétféle almától pedig még ízletesebb lett a torta. Sok sikert hozzá !
»HOZZÁVALÓK« - 1 bögre liszt ( 2 , 5 dl ) - 1 bögre búzadara - 1 bögre cukor - fél tasak sütőpor - 1, 5 kg alma - 2 teáskanál fahéj - 15 dkg fagyos vaj - A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy kerek tortaforma ( kb 23 cm ) aljába sütőpapírt fektetünk, az oldalát kivajazzuk. A vajat lefagyasztjuk. - Az almát meghámozzuk és lereszeljük, a lisztet, darát, cukrot és a sütőport összevegyítjük. - A keveréket háromfelé osztjuk, az 1 / 3 - át beleszórjuk a formába, erre ráhalmozzuk az alma felét ( a levével együtt ) megszórjuk 1 teáskanál fahéjjal, majd erre kerül a lisztes keverék 2 / 3 - a, erre az alma másik fele és a fahéj. Végül a maradék lisztes keverékkel beterítjük. - Villával megszurkáljuk, hogyha a vaj megolvad, befusson a belsejébe is. - A vajat a torta tetejére ráreszeljük és kb egy órán át megsütjük.
Sült húsok mellé kiváló köret. A balzsamecetet szinte teljesen magába szívja sütéskor az édesburgonya, a fokhagyma és a friss kakukkfű aromája pedig, nagyon jól harmonizál vele.
»HOZZÁVALÓK « - 1 ek balzsamecet - 3 ek olívaolaj - só, bors - friss kakukkfű - pár gerezd fokhagyma - édesburgonya - Keverjük össze az olívaolajat a balzsamecettel, ízlés szerin sózzuk, borsozzuk. - Az édesburgonyát mossuk meg, vágjuk cikkekre és forgassuk össze balzsamecetes olajjal, tegyük tepsibe, dobjunk hozzá fokhagymagerezdeket és kakukkfüvet. - Előmelegített 200 °C - on süssük ropogósra.
Igazi nagymamaféle sütemény - sűrű, üstben főzött lekvárral és jó sok mákkal. Rég ettem ilyen szaftos és ízes keltet.
» HOZZÁVALÓK « Tészta : - 30 dkg liszt, 30 dkg rétesliszt, 3, 5 dkg friss élesztő, 1 ek cukor, 1 kk só, 1 tojás, 7 dkg olvasztott vaj, kb 3 - 4 dl langyos tej Töltelék : - 30 dkg házi szilvalekvár, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 tk fahéj, 1 citrom reszelt héja - 10 dkg olvasztott vaj - a kenéshez - A tésztához, kovászt készítünk : 1 dl tejet a cukorral összemelegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk 4 ek lisztet és kb 15 percig érleljük. - Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a kovászt, a tojást és az olvasztott vajat, majd a langyos tejjel jól kidolgozzuk. Lefedve a duplájára kelesztjük. - Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrjuk át, majd vegyük kétfelé és nyújtsuk kb 30 x 40 cm - es nagyságúra, kenjük meg a fele lekvárral és tekerjük fel. Vágjuk fel 12 részre és az így kapott tekercsek oldalait kenjük meg olvasztott vajjal, majd fektessük egy kivajazott kerek formába ( kb 24 cm ). - A mákot keverjük össze a porcukorral, ízesítsük, fahéjjal és reszeljük hozzá a citrom héját, a keverék felét szórjuk a tekercsekre. - A tészta másik felével is, a fent leírtak szerint járjunk el. A tekercseket fektessük, a már formában lévők tetejére és szórjuk rá, a megmaradt mákos cukros keveréket. A maradék vajat locsoljuk a tetejére és hagyjuk kelni kb 25 percig. - Előmelegített 180 °C - on süssük kb 30 - 35 percig.
Szeretem a bulgurt, kuszkuszt, hiszen nem igényel főzést, szinte mindenféle zöldség jól illik hozzá és már minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható. Kiválóan feldobja a salátákat, de köretként és levesbetétként egyaránt használható, sőt édességek alapja is lehet.
»HOZZÁVALÓK« - 20 dkg bulgur - 2 tonhalkonzerv - 1 doboz konzerv csicseriborsó - fél kígyóuborka - kb 6 - 7 szem koktélparadicsom - 2 szál újhagyma Öntet : - 1 dl olívaolaj, csokornyi petrezselyem, 1 citrom, 1 tk őrölt koriander 1 tk római kömény, 1tk őrölt pirospaprika, só - A bulgurt szórjuk egy tálba, öntsük fel kétszer annyi forró vízzel és fedjük le. - Az öntethez aprítsuk fel a petrezselymet. Az olívaolajat keverjük ki a fűszerekkel, facsarjuk hozzá a citrom levét, sózzuk ízlés szerint és szórjuk hozzá a petrezselymet. - A tonhalat csepegtessük le, a csicseriborsót öblítsük át. A hagymát karikázzuk fel, az uborkát és paradicsomot kockázzuk fel. - A megpuhult bulgurt forgassuk össze a zöldségekkel és az öntettel, majd adjuk hozzá a tonhaldarabokat is. - Fogyasszuk magában vagy frissen sült pitával.