Sokféleképpen készíthetünk kakaós csigát, íme egy recept a sok közül. A rétegek szépen elkülönülnek, ezáltal nagyon mutatós. Kicsit több a munka vele, de megéri mindenképp a fáradságot, mert puha és foszlós tésztát kapunk. Az élesztőt csak cukorral keverem el és hihetetlen, de teljesen folyékony állagot kapunk.
»HOZZÁVALÓK« Tészta : - 50 dkg liszt - 2 , 5 dkg friss élesztő - 4 ek porcukor - 0, 5 dl olaj - 1 kis poharas joghurt - 1 kk só - 2 db tojássárgája - kb 1, 5 - 2 dl tej Kenéshez : - 18 dkg lágy ( szoba hőmérsékletű ) vaj Töltelék : - 2 ek kakaópor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 - 5 ek cukor
Az élesztőt és az 1 ek cukrot keverjük össze . ( folyós állagot kapunk )
Az olajat, joghurtot és a tojások sárgáját keverjük össze, a lisztet szitáljuk össze a maradék cukorral és a sóval.
A liszt közepébe öntsük bele a folyékony élesztőt és a joghurtos keveréket, majd adagoljuk hozzá a langyos tejet. Dagasszunk hólyagos tésztát és osszuk 6 gombócra.
A vajat robotgéppel habosítsuk ki és ezt is osszuk majd 6 adagra.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki az első gombócot kb 35 x 40 cm - es nagyságra és helyezzük egy nagyobb, lisztezett tálcára ( hogy a többi tésztát nyugodtan tudjuk nyújtani a deszkán ) és kenjük meg vajjal, erre ismét tészta kerül és megint a vaj. Folytassuk a rétegezést amíg el nem fogy a tészta. ( ekkor átboríthatjuk a deszkára is ). Az utolsó réteg tésztát, már olvasztott vajjal kenjük le, erre szórjuk rá a cukros kakaót, majd tekerjük fel, mint a bejglit.
Vágjunk a rúdból ujjnyi szeleteket, fektessük sütőpapíros tepsibe és pihentessük addig amíg a sütő bemelegítjük 180 °C - ra.
Ízre nagyon hasonlít a mézeskalácsra vagy a puszedlire, mégis más. Igazából nem is tudom leírni ezt az ízvilágot. Nagyon gyorsan összedobható, még tojás sem kell hozzá, a sűrített tejet pedig mi magunk is elkészíthetjük - és ha egyszer így elkészítjük, többé nem is fogunk boltit venni, az tuti - Én csak 18 cm - es formában sütöttem és porcukorral szórtam, de ha többre vágyunk süthetünk nagyobb adagot és akár meg is tölthetjük kedvenc krémünkkel.
»HOZZÁVALÓK« - 15 dkg liszt - 5 dkg étk. keményítő - 5 dkg porcukor - 1 / 2 tasak sütőpor - kb 2 dl sűrített tej ( cukrozott ) - csipetnyi só - 1 cs vaníliás cukor Sűrített tej : - 0, 5 l tej, ( 3 , 5 % - os vagy házi ) 30 dkg porcukor, 2 dkg vaj - a hozzávalókat öntsük teflon vagy vastagabb falú edénybe és lassú tűzön kevergessük addig amíg el nem olvad a cukor, ezután hagyjuk felforrni és kb 15 percig, állandó keverés mellett hagyjuk forrni. Piskóta :
Egy 18 vagy 20 cm - es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A sütőt melegítsük elő 180 °C - ra.
Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat, adjuk hozz a sűrített tejet ( lehet hogy, kevés még kell hozzá a megadott mennyiségen kívül )
Jól keverjük össze és a masszát simítsuk a formába.
Süssük kb 40 percig ( Tűpróba ) - Ha nagyon sülne a teteje, fedjük be alufóliával.
Gyors vacsora és ismét sütőtök, valahogy nem tudok betelni vele és annyiféle elkészítési módja van, Ennél a receptnél a sütőtök hosszúkás részét kockáztam fel és azt pirítottam, a zsályával remek páros. A hús pedig a sok fűszertől mediterrán ízt kapott. Mindenképp érdemes a töknek ezt a fajta elkészítési módját is kipróbálni, vághatjuk akár hasábokra is, hamar kész van és a fűszerezzük bátran.
A fűszereket és a zúzott fokhagymát keverjük össze az olívaolajjal és a citrom levével.
A csirkemellet vágjuk 4 szeletre, sózzuk borsozzuk és felhevített kevés olajon süssünk kérget rá, majd kenjük be alaposan a fűszerkeverékkel és tegyük sütőzacskóba . Süssük 180 °C - on kb 30 percig. Ezután vegyük ki a húst a zacskóból, locsoljuk meg a szaftjával, tekerjünk rá rózsaborsot és helyezzük vissza a sütőbe még 15 percre.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk bele a zsályalevelet és pár percig pirítsuk, ezután szórjuk hozzá a sütőtök kockákat és a serpenyőt rázogatva pirítsuk puhára . Közben ízesítsük sóval, borssal.
A húst szeleteljük fel, tálaljuk a pirított tökkel és friss salátával.
Ropogós mégis puha, a zsálya pedig karakteres ízt kölcsönöz ennek a keksznek. Én tegnap este összegyúrtam a tésztát és ma reggel sütöttem, így meg is volt a reggeli, tejjel vagy joghurttal kiváló falatozni való. Ha van kedvünk különböző kiszúróformával is szúrhatjuk a kekszeket, de nekem így sokkal egyszerűbb és hamarabb is kész van. Kb 20 db - hoz szól a recept.
»HOZZÁVALÓK« - 22 dkg liszt - 12 dkg vaj - 1 tojássárgája - 10 dkg reszelt sütőtök - 1 tk só - 1 ek szárított zsálya - 1 ek reszelt parmezán - frissen tekert bors
A tököt kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk, a parmezánt a fűszereket, a reszelt tököt és a tojást, majd egynemű tésztává gyúrjuk. ( a tök nedvességtartalmától függően, kevés liszt lehet, hogy kell még hozzá ).
A tésztát vegyük kétfelé és formáljunk két, kb 4 - 5 cm átmérőjű hengert belőlük. Csomagoljuk folpackba és tegyük mélyhűtőbe kb 1 órára.
Éles késsel, vágjuk fel ujjnyi szeletekre és rakjuk sütőpapíros tepsibe.
200 °C - on, süssük a kekszeket kb 15 perc alatt készre.
Gyorsan elkészül, a töltelék finom és szaftos a tészta pedig omlós. Már a töltelék összeállításánál is kellemes illat terjengett a lakásban, hát még ahogy sült. Nem is bírtam kivárni, hogy kihűljön . . .
A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat és folpackba csomagolva, 30 percig hűtőben pihentetjük.
A szilvát felaprítjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.
A tésztát kb 40 x 20 - as méretre nyújtjuk, a tészta szélére egy csíkban ráhalmozzuk a tölteléket, két szélét behajtjuk és feltekerjük mint a bejglit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy alulra kerüljön az illesztés, lekenjük enyhén felvert tojással és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 30 percig sütjük . ( éppen hogy csak színt kapjon a teteje )
Előételként, főfogás mellé salátának vagy csak úgy, egy pohár bor kortyolgatása mellé eszegetni. Laktatós, tartalmas és vitamindús. Válasszunk karakteresebb ízű sajtokat, a szőlő lehet akár rozé is. A piros dió kicsit lágyabb ízű és kevesebb olajtartalommal bír mint a hagyományos társa, de rendkívül mutatós és feldob minden salátát.
»HOZZÁVALÓK« - 1 nagy savanykás alma - 125 g - os camembert - 10 - 10 dkg edami és gouda - 1, 5 dl majonéz - 1, 5 dl tejföl - fehérbors - szőlőszemek, dió
Az almát héjastul apróra felkockázzuk és meglocsoljuk citromlével. A sajtokat szintén tetszés szerinti darabokra vágjuk.
A majonézt kikeverjük a tejföllel, ízesítjük majd hozzákeverjük a sajtot és az almát.
Egy nagy francia klasszikus, lágy csokikrémmel közepén és csokimázzal a tetején. Égetett tésztát nagyon könnyű készíteni és az a jó benne hogy jó üreges lesz a közepe ha elkészül, amit aztán kedvünk szerit tölthetünk bármilyen krémmel. Nekem, ebből az adagból kb. 25 db fánkocska sült ki.
»HOZZÁVALÓK« Tészta : - 2 dl víz, 10 dkg vaj, 1 / 2 tk só, 1 tk cukor, 18 dkg liszt, 4 db tojás Krém : - 2 dl tej, 1 dl tejszín, 6 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojássárgája, 3 dkg kukoricaliszt, 10 dkg étcsokoládé, 2 ek kakaópor Máz : - 1 dl tejszín, 1 tábla étcsokoládé - A sütőt melegítsük elő 200 °C - ra. - A vizet forraljuk fel a vajjal, sóval és a cukorral, szórjuk hozzá a lisztet és közepes lángon addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Hagyjuk lehűlni, majd robotgéppel egyesével dolgozzuk bele a tojásokat. - A tésztát kanalazzuk csillagcsöves nyomózsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe, nyomjunk kb 10 cm hosszú rudacskákat. Tegyük a sütőbe, süssük kb 15 percig, majd vegyük vissza a hőfokot 160 °C - ra és süssük ropogósra .( kb 25 perc ) - A krémhez, a tojássárgáját és a tojást keverjük simára a cukorral és a kukoricaliszttel, öntsük a tejszínes tejhez és állandó kevergetés mellett főzzünk belőle sűrű krémet. - Még melegen keverjük hozzá a kakaóport és a csokoládét, majd hűtsük ki. - A tejszínt felforrósítjuk, az összetördelt csokoládéra öntjük és fényesre keverjük. - A fánkokat kettévágjuk, egy kiskanál segítségével megtöltjük, visszahelyezzük a tetejét és a csokimázba megmártjuk.
Vidám szín, friss íz és mindjárt jobb kedvre derül az ember, hacsak ránéz erre az ételre. Nem bonyolítottam túl, egyszerű sajtszósz került a tésztára, parmezán és edami keverékéből. A lényeg, hogy finom és laktató.
A tököt daraboljuk fel, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 °C - on süssük meg. Ha megsült, a tökhúst törjük össze villával és hagyjuk kihűlni. - ha a tök húsa túl nedves maradna, egy teflon edényben főzzük le róla a lehető legtöbb nedvességet.
A burgonyát héjastul sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tököt, a tojást, ízesítjük és apránként hozzágyúrjuk a lisztet úgy, hogy lágyabb tésztát kapjunk. ( a lisztből lehet hogy több vagy kevesebb kell )
A tésztából lisztes felületen rudakat sodrunk, amit éles késsel kb 2 cm - es darabokra vágunk ( ha van kedvünk villával cifrázhatjuk - én csak villa hegyével mélyedéseket nyomtam a tésztába ). Lobogó sós vízben főzzük ki a gnocchikat, ha feljönnek a víz tetejére, főzzük még kb 1 percig, majd szűrjük le.
A szószhoz, egy lábosban hevítsük fel a vajat, szórjuk hozzá a lisztet és pirítsuk pár percig, engedjük fel tejjel és forraljuk addig amíg besűrűsödik. Ízesítsük, majd keverjük hozzá a sajtot és szórjunk hozzá egy kevés aprított petrezselymet.
Még egy rétes recept, igaz most bolti réteslapból és joghurt hozzáadásával készült. Egyszerű, szaftos és ízletes. Mivel én szeretem a mazsolát, nem sajnáltam belőle, meleg tea mellé kiváló desszert, főleg hogy jönnek a zordabb, hidegebb nappalok.
»HOZZÁVALÓK« - 50 dkg túró, 3 db tojás, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 - 10 dkg mazsola, 1 nagy doboz natúr joghurt, 1 cs ( 8 db - os ) réteslap - olaj - a kenéshez - zsemlemorzsa - 1 tojás a tetejére
A sütőt melegítsük elő 180 °C - ra, egy közepes ( kb 20 x 30 - as ) méretű tepsit olajozzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával.
Fektessük bele a réteslap felét úgy, hogy olajjal bekenjük a rétegeket majd simítsuk rá a túrós tölteléket.
Fedjük be a megmaradt lapokkal, a rétegeket megkenve olajjal, a tetejét pedig enyhén felvert tojással kenjük le.
Így első ránézésre azt gondolná az ember, hogy hagyományos kelt tésztából készülnek ezek a ropogós, puha briósok. A tésztát hártya vékonyra lehet nyújtani és nagyon jól lehet vele dolgozni. Én csak úgy kézzel lapogattam ki és szilikon lapon, de akinek nincs ilyen, a konyhapult vagy egy nagyobb tálca is megteszi, persze jól beolajozva. Mindvégig olajos kézzel dolgozzunk, ezért célszerű egy kis tálkába olajat tenni a kezünk ügyébe. Bármivel tölthető, én most mozzarella és snidling kombinációt használtam.
»HOZZÁVALÓK«
- 38 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő - 1 tk cukor - 125 ml joghurt - 60 ml olaj - 125 ml szódavíz - 1 / 2 ek só - 1 tojásfehérje Töltelék : - kb 30 dkg sajt, metélőhagyma - 1 tojássárga + 1 ek joghurt - a kenéshez - magok - a szóráshoz
Az élesztőt kb fél dl langyos, cukros vízben futtassuk fel.
Keverjük egy tálkában össze a tojásfehérjét, a joghurtot, az olajat és a szódavizet.
A lisztet vegyítsük el a sóval, adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a joghurtos keveréket. Fakanállal keverjük alaposan össze, lágy tésztát kell hogy kapjunk.
Osszuk a tésztát 10 - 12 részre, jól beolajozott kézzel gömbölyítsük és rakjuk egy olajjal megkent tálcára. Takarjuk le folpackkal és hagyjuk pihenni kb 30 percig.
A munkalapot vagy a szilikonos nyújtólapot alaposan olajozzuk be és a gombócokat olajozott kézzel, vagy olajozott nyújtófával lapítsuk kb 35 x 20 cm - es nagyságúra.
Szórjuk meg reszelt sajttal ill. aprított metélöhagymával, majd tekerjük fel mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük fel úgy, hogy a végét hajtsuk a feltekert tészta alá.
Tegyük a briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a joghurtos tojással és szórjunk rá tetszőleges magvakat.
A hétvégi desszertünk az egyszerű és nagyszerű kategóriába tartozik, hiszen sütés nélkül készül és nagyon finom. Több receptes és gasztroblog oldalon találkoztam már a recepttel, azonban több leírásban vízzel főzik a pudingot, de ha van otthon 100 % - os almalé inkább azt használjunk - sokkal ízletesebb - én azzal készítettem. Cukor mennyiséget nem írtam, hiszen ez nagyban függ az almától. Szeretem a Jonagold fajtát, mert leveses és édes ízű. A torta oldalát is tejszínnel szerettem volna bevonni, de csak 2 dl - es volt itthon. Sima bevonásra elég is lenne, de a rózsák mintázása igen sokat felemésztett, így maradt a pirított dió, de így még ízletesebb lett - szerintem.