Aki olvassa a blogot, megszokhatta már tőlem az egyszerűen elkészíthető ételeket, sütiket, nos ez a recept is ilyen. Fiatal, zsenge cukkini és mák keveréke került a leveles tésztába, készítettem már ilyen párosítással süteményt : Meggyes, cukkinis mákos lepény , a cukknit egyáltalán nem érezni, hiszen egy semleges ízű zöldségféle. »HOZZÁVALÓK« - 1 cs friss leveles tészta - 2 közepes cukkini ( kb 60 dkg ) - 15 dkg darált mák - porcukor - ízlés szerint ( kb 5 ek ) - 1 citrom reszelt héja - 1 cs vaníliás cukor - 1 tk fahéj - só - 1 tojás - a kenéshez
A cukkiniket héjastul lereszeljük, majd enyhén besózzuk, ha kiengedte a levét alaposan kinyomkodjuk.
A mákot összevegyítjük a cukrokkal, ízesítjük fahéjjal és a citrom reszelt héjával.
A leveles tésztát kitekerjük, rászórjuk a mákos keverék felét, ráhalmozzuk a cukkinit, majd rászórjuk a megmaradt mákot. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön és lekenjük enyhén felvert tojással.
Előmelegített 180 °C - os sütőben kb 35 percig sütjük.
Könnyed és légies, szinte elolvad az ember szájában, mint a fagylalt. Sütés nélküli és nagyon egyszerűen elkészíthető torta, ebben a melegben tökéletes desszert. Recept : innen »HOZZÁVALÓK« Alap : - 25 dkg zabkeksz, 8 dkg olvasztott vaj Epres réteg : - 35 dkg eper, kb 6 dkg cukor, 5 g zselatin 2 ek víz, 2 dl tejszín Fehércsokis réteg : - 20 dkg fehércsokoládé, 3, 5 dl tejszín, 5 g zselatin, 2 ek víz
A kekszes alaphoz összekeverjük a hozzávalókat és egy kb 22 cm - es tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.
Az epret feldaraboljuk, összefőzzük a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük. A zselatint a vízzel összemelegítjük és az epres püréhez keverjük. Kihűtjük.
Gőz felett összeolvasztjuk a csokoládét 1 , 5 dl tejszínnel, a zselatint a vízzel összemelegítjük és a csokis részhez keverjük. Kihűtjük.
2 dl tejszínt habbá verünk, hozzáadjuk a csokoládés keveréket és egyneművé keverjük, az egészet a kekszes alapra simítjuk. Kb 20 percre hűtőbe tesszük.
2 dl tejszínt szintén habbá verünk, hozzáadjuk az epres keveréket és egyneművé keverjük, az egészet a csokis rétegre öntjük, majd a tortát pár óra hűtés után szeletelhetjük.
Idény gyümölcs ide vagy oda, én bizony most almás sütire vágytam. A tésztát és az almás tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük. Finom, mutatós és könnyed sütemény. »HOZZÁVALÓK« Tészta : - 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 ek tejföl, 4 tojássárgája, 1 / 2 citrom reszelt héja, 1 tk sütőpor, csipetnyi só Almás rész : - 1 kg savanykás alma, 4 - 5 ek cukor, 2 tk fahéj - vagy ízlés szerint, 1 / 2 citrom leve, 2 - 3 ek kekszmorzsa Kókuszos rész : - 4 tojásfehérje, 18 dkg porcukor, 12 dkg kókuszreszelék
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 / 3 - 2 / 3 - ad részre osztjuk. Folpackba csomagoljuk és a kisebbik tésztarészt a mélyhűtőbe, a nagyobbikat pedig a hűtőbe tesszük.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük majd megpároljuk a cukorral, citromlével és a fahéjjal együtt. Kihűtjük.
A fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor már habos kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot és fényes, masszív habbá verjük. Ezután összeforgatjuk a kókuszreszelékkel.
A tészta nagyobbik részét, egy kb 20 x 30 - as sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk kekszmorzsával és villával megszurkáljuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a párolt almát, erre pedig a rásimítjuk a kókuszhabot.
A maradék tésztát nagylyukú reszelőn a habra reszeljük és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 30 - 35 percig sütjük.
Végtelenül egyszerű gyors vacsora ötlet, mert a sört nemcsak inni jó. A hagyma a sörtől szaftos, a kolbász pedig kellemesen ízletes. Friss kenyérrel fogyasztva igazán laktatós és finom. »HOZZÁVALÓK« - 1 kg vöröshagyma - 1 , 5 dl sör - só, bors, - pirospaprika - majoránna - fehér grillkolbász ( nálam német alsószászi )
A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk. Kevés vajon átpirítjuk, majd egy sütőtálba tesszük.
Ízesítjük, ráhelyezzük a kolbászt és felöntjük a sörrel.
180 °C - on kb 30 perc alatt megsütjük, közben a kolbászt egyszer átforgatjuk.