Az élesztőt, a mézzel elkevert langyos tejben futtassuk fel. A liszteket szitáljuk össze a sóval, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tejet és dagasszunk belőle tésztát.
A tésztát osszuk kétfelé és enyhén lisztezett felületet nyújtsuk kb 30 cm - es átmérőjű körré, majd éles késsel vágjuk négyfelé. A cikkeket nyújtsuk még vékonyabbra és a szélesebbik felénél fogva tekerjük fel. A többi tésztacikkel is így járjunk el.
A stanglikat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket kenjük le tejjel és kelesszük 30 percig.
A kekszet késes aprítóval összetörjük, összekeverjük az olvasztott vajjal, majd belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt kapcsos ( 22 cm ) tortaforma aljába.
A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a krémsajtot a tejfölt és a keményítőt, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. A krém 2 / 3 - át a kekszes alapra simítjuk, a maradék krémhez pedig hozzákeverjük a mogyorókrémet.
A nutellás krémet a fehér krémre halmozzuk és egy villával kicsit összekeverjük. 160 °C - ra előmelegített sütőben kb 45 - 50 perig sütjük.
A krémsajtot simára keverjük a nutellával és a kihűlt torta tetejére simítjuk. A díszítéshez kb 2 ek mogyorókrémet micróban folyósra melegítünk, zacskóba töltjük - aminek a végén egy pici lyukat vágunk - és tetszés szerint díszítjük vele a tortát.
»HOZZÁVALÓK« - 4 tojás - 20 dkg cukor - 1 tasak vaníliás cukor - 18 dkg vaj - 2 dl tej - 45 dkg liszt - csipet só - 3 / 4 tasak sütőpor - 1 kg savanykás alma - fahéj, cukor - ízlés szerint
Az almát megmossuk, lereszeljük, majd a levétől kinyomkodjuk. Ízlés szerint ízesítjük cukorral, fahéjjal.
A tojást habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a puha vajat, a tejet és a sütőporos lisztet. Alaposan összekeverjük, majd a masszát kétfelé vesszük.
Alaposan kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű ( kb 20 x 30 ) tepsit, beleöntjük a tésztamassza felét, egyenletesen eloszlatjuk rajta az almát, majd ráöntjük a megmaradt masszát.
Előmelegített, 160 °C - os sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd becsomagolva hűtőbe tesszük.
Egy kb 22 cm - es tortaformát kivajazunk, lisztezünk és kibéleljük a tésztával úgy, hogy 2 cm - es pereme legyen. Az alját megszurkáljuk villával.
A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mandulát, a citromlét és az aromát. A krémet a tésztára simítjuk és előmelegített 180 °C - os sütőben kb 20 perc alatt megsütjük, ezután a tetejét villával megszurkáljuk.
A sziruphoz a hozzávalókat összeforraljuk majd a tortára locsolgatjuk.
»HOZZÁVALÓK« Piskóta : - 3 tojás, 3 ek cukor, 3 ek liszt, 1 ek olaj - 2 tojás, 2 ek cukor, 2 ek liszt, 1 / 2 ek olaj - 2 tojás, 2 ek cukor, 2 ek liszt, 1 / 2 ek olaj, pár csepp piros ételfesték Töltelék : - 15 dkg cukor, 2 dl víz, 1 dl málnaszörp, 1 narancs leve, 2 ek kakaópor, 3 ek baracklekvár, 1 ek rumaroma - 4 - 5 ek baracklekvár a kenéshez Fondán : - 50 dkg kockacukor, 175 ml víz, 2 ml ecet, pár csepp piros ételfesték
A 3 piskótát egy kb 28 x 18 cm - es tepsiben egyenként megsütjük. A 3 tojásosból készültet kettévágjuk, ez lesz a sütemény alja és a teteje.
A 2 tojásos piskótákból levágunk 2 - 2 db 4 - 4 cm - es csíkot. Így lesz 2 rózsaszín és 2 sárga piskótacsíkunk. A maradékot pedig felkockázzuk.
A töltelékhez a vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzákeverjük a narancslét, a málnaszörpöt és a rumot. Elveszünk belőle kb fél dl - t, a többit ráöntjük a kakaóporral átforgatott piskótakockákra és hagyjuk hogy felszívódjon. Végül hozzákeverjük a lekvárt.
Összeállítás : az egyik piskótát megkenjük a félretett szirup felével, rásimítjuk a töltelék felét, majd ráhelyezünk egy sárga és egy rózsaszín piskótacsíkot. Erre lekvárt kenünk, majd a sárga piskótára a rózsaszínt, a rózsaszínre pedig a sárga piskótacsík kerül.. Ismét lekenjük lekvárral, rákenjük a megmaradt tölteléket és beborítjuk a sziruppal átitatott piskótával. A sütemény tetejére súlyt helyezünk ( pl egy vastagabb vágódeszkát ) és hűtőben egy éjszakát hagyjuk préselődni.
A fondant elkészítése itt : Fondán főzése. Másnap a süti széleit egyenletesre vágjuk és az egészet körbe kenjük forró baracklekvárral. A fondánt vízgőz felett felmelegítjük ( kb 40 °C - ra ) megszínezzük és leöntjük vele a süteményt.
»HOZZÁVALÓK« - 0 , 5 l tej - 25 dkg cukor - 1 csipetnyi só - 4 dkg vaj - 1 tk instant kávé
Egy vastag aljú lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és alacsony lángon elkezdjük főzni. Eleinte csak néha - néha kevergetjük, de amikor már kezd besűrűsödni, állandóan kevergetni kell. Ha már annyira besűrűsödött, hogy keverés közben látni a lábas alját, levesszük a tűzről és belekeverjük a kávét és a vajat.
Addig kevergetjük, amíg a a karamell teljesen felveszi a vajat. Ezután egy sütőpapírral kibélelt kisebb formába egyengetjük és hűtőbe tesszük dermedni.
»HOZZÁVALÓK« Palacsinta : - 25 dkg liszt - 3 ek cukor - 3 ek kakaópor - 2 ek olvasztott vaj - csipet só - 1 tojás - 3 dl tej - szódavíz Sós karamell : - 12 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 - 6 ek tejszín, 1 kk tengeri só
A keverjük csomómentesre a palacsintatésztát annyi szódavízzel, hogy megfelelő állagot kapjunk. Hagyjuk állni 30 percig, majd olvasztott vajjal vagy olajjal kikent palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat.
Szórjuk a cukrot egy serpenyőbe, adjunk hozzá 1 ek vizet, majd hagyjuk karamellizálódni. Amikor már szép barna színt kap a cukor, adjuk hozzá a vajat, majd a tejszínt és a sót.
A palacsintákat szórjuk meg cukorral elkevert kakaóval, tekerjük vagy hajtsuk össze, majd tálaláskor csurgassuk meg a sós karamellszósszal.
Fokozhatnánk a díszítését még ennek a tortának, de szerintem így a maga egyszerűségével az igazi. Az édességét nagyon ellensúlyozza a kávé íze, ami mind a krémben, mind a mázban igen erőteljes. Az elkészítése is nagyon egyszerű, készítsétek el bátran. »HOZZÁVALÓK« Piskóta : - 2 tojás, 2 ek cukor, 2 ek liszt, 1 tk étolaj Krém : - 20 dkg darált keksz, 1 dl forró eszpresszó kávé, 1 ek keserű kakaópor, 1 dl tejföl, 12 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 ek rum Máz : - 15 dkg porcukor, 1 ek instant kávépor, kb 3 ek forró víz
Egy 20 cm - es tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk az oldalát kivajazzuk és behintjük liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és hozzászitáljuk a lisztet. Óvatosan összeforgatjuk és a masszát a formába simítjuk. Tűpróbáig sütjük.
Összekeverjük a kekszet a kakaóval, a tejföllel és a kávéval ( egy gyúrható masszát kapunk, ami a vajas résszel elkeverve teljesen krémszerűvé válik ) . A vajat kihabosítjuk a cukorral és simára keverjük a kekszes résszel. A krémet a kihűlt piskótára simítjuk és hűtőbe tesszük dermedni,
A mázhoz keverjük el a kávéport a forró vízzel, és a keverjük össze a porcukorral. Sűrű de jól kenhető masszát kell hogy kapjunk, ( szükség esetén adhatunk hozzá még kevés forró vizet ) majd kenjük a torta tetejére és várjuk meg, még megszilárdul.
A kekszalap hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. A gesztenyepürét burgonyanyomón áttörjük, majd a többi hozzávalóval sima krémmé keverjük. A masszát és a krémet is félórára hűtőbe tesszük.
A deszkát porcukorral megszórjuk, a kekszmasszát 1 cm - es vastagságúra nyújtjuk és egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradékot ismét összegyúrjuk és kiszaggatjuk. A gesztenyekrémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, a fele kekszre nyomunk belőle és összeragasztjuk az üres kekszekkel.
Vízgőz felett a csokoládét az olajjal összeolvasztjuk és egy kanállal bekenjük a kekszek tetejét. Kókusz chips - el vagy kókuszreszelékkel díszítjük.
»HOZZÁVALÓK« - 35 dkg liszt - 1 kk só - 7 dkg porcukor - 2 dkg friss élesztő - 2 ek olvasztott vaj - 1 tojássárgája - fél citrom reszelt héja - kb 1 , 5 dl langyos tej Csokimáz - 1 tábla étcsokoládé - 1 dl tejszín - durvára vágott, pörkölt földimogyoró - a díszítéshez
A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és a tésztából, fánkszaggatóval köröket szúrunk. Mindegyik közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és letakarva 30 percig pihentetjük. 190 °C - ra melegített sütőben szép halványra sütjük.
A tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük az összetördelt csokoládéra és fényesre keverjük. Megmártjuk benne a fánkokat és mogyoróval megszórva kínáljuk.
A híres szicíliai cannolo, krémes ricottával a közepén. Nekem kimondottan van ilyen formám, de megteszi a sima habrolócső is. A hozzávalók kb 20 darabra elegendőek, na de nem csináltam ennyit, bőven beértem a félével, mint sok más receptemnél. »HOZZÁVALÓK« Tészta : - 25 dkg liszt - 3 dkg porcukor - 1 tk kakaópor - 1 tk fahéj - 1 tk instant kávé - csipet só - 5 dkg zsír - 1 tojássárgája - kb 50 ml Marsala helyette édes vörösbor - 30 ml fehérborecet Töltelék : - 75 dkg ricotta - 15 dkg porcukor - vagy ízlés szerint - 2 - 3 ek kandírozott narancshéj - 5 dkg étcsokoládé vagy csokicsepp Továbbá : - tojásfehérje, olaj, kandírozott cseresznye, porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi borral, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hideg helyen kb 1 órán át pihentetjük.
A pihentetett tésztát enyhén lisztes felületen, kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és egy 9 cm átmérőjű szaggatóval köröket szúrunk belőle, majd a köröket kissé oválisra nyújtjuk. Ezután feltekerjük a roló formára, a tészta egyik végét lekenjük tojásfehérjével, a másik végét pedig ráhajtjuk. Forró, bő olajban kisütjük, a tésztahengereket papírtörlőre szedjük és ha egy kicsit hűlt, lehúzzuk a formáról.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, csillagcsöves, vagy sima habzsákba kanalazzuk és betöltjük a rolókat. Mindkét végébe nyomunk egy - egy kandírozott cseresznyét vagy csak egyszerűen megszórjuk darabolt csokoládéval.
»HOZZÁVALÓK« - egy közepes karfiol fele - 1 fej fokhagyma - 1 csokor petrezselyem - 1 tk szárított, erős paprika - 1 dl olívaolaj - 1 cs spagetti
A karfiolt szedjük rózsáira és párolóbetétben pároljuk roppanósra. Ezután egy serpenyőben hevítsünk fél dl olajat, futtassuk meg benne a zúzott fokhagymát, majd szűrőlapáttal szedjük ki és tegyük félre.
A visszamaradt olajban pirítsuk meg a karfiolrózsákat, amikor már szép pirult, adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet, a paprikát és a félretett fokhagymát, majd az egészet pár másodperc alatt pirítsuk át.
A tésztát főzzük ki sós vízben, szűrjük le és forgassuk össze a megmaradt olajjal és a fokhagymás karfiollal.
»HOZZÁVALÓK« - kb 60 dkg csirkemellfilé Szósz : - 1 fej vöröshagyma - 5 ek szójaszósz - 2 ek méz - 1 ek mustár - 2 dl világos sör - 1 ek vaj - só. bors - ízlés szerint Köret : - őszibarack konzerv - köménymagos párolt kelkáposzta
A húst sózzuk borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk.
A szószhoz egy lábasban kevés olajat hevítünk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a mézet és kissé karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a szójaszószt, a mustárt és a sört, szószos állagúra összeforraljuk, majd belekeverjük a vajat. Ízesítjük sóval és borssal.
Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a húst, majd ráöntjük a szószt. Előmelegített 180 °C - os sütőbe tesszük és kb 30 percig sütjük. Közbe - közbe a húst a szósszal locsolgatjuk.
A kelkáposztát leveleire szedjük és pároló betétben roppanósra pároljuk. Abban a serpenyőbe amiben pirítottuk a húst, beleöntünk 2 ek olajat, beleszórunk 1 tk egész köményt és átpirítjuk. - vigyázat pattogni fog ! - ha a káposzta már elég puha átforgatjuk a köménymagos olajban és ízlés szerint sózzuk.
A csirkemellet a felkockázott őszibarack befőttel és a langyos kelkáposztával tálaljuk.
Nem megterhelő fogás, úgyhogy estére is bátran fogyasztható, diétázóknak pedig kifejezetten előnyös, de akkor light sajttal készüljön. A feltétet ízlésünk és kedvünk szerint variálhatjuk - én a másik adagot zöldségesen készítettem: újhagyma, kukorica, pritaminpaprika és paradicsom került rá. »HOZZÁVALÓK« Alap : - 30 dkg karfiolrózsa - 20 dkg reszelt trappista sajt - 1 tojás Pizzaszósz : - 1 kisebb fej vöröshagyma - 1 gerezd zúzott fokhagyma - 2 dl sűrített paradicsom - 0, 5 dl olívaolaj - só bors, cukor - ízlés szerint - 1 tk szárított oregánó - 6 -7 friss bazsalikom levél - víz szükség szerint Feltét : - paradicsom, mozzarella, sonka, friss bazsalikom - vagy ízlés szerint
A karfiolrózsákat késes robotgéppel morzsalékosra aprítjuk. Hozzáadjuk a sajtot és a tojást, majd jól összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk.
Egy tepsi aljára sütőpapírt borítunk és a masszából, kanál segítségével egy 25 cm - es kerek lapot formázunk. 180°C - ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt elősütjük.
Közben elkészítjük a szószt : egy lábasba a felhevített olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, felöntjük a paradicsommal, ízesítjük és összeforraljuk. Végül hozzátépkedjük a bazsalikomleveleket. Szükség esetén vízzel hígítjuk.
Az elősütött pizzára 3 - 4 ek szószt kenünk, rárakjuk a karikára vágott paradicsomot és rátépkedjük a mozzarellát. Visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul. Sonkaszeleteket és friss bazsalikom leveleket teszünk a tetejére.