A GOOD FOOD magazin októberi számában akadtam rá erre a birsalmás finomságra. Nagyon szeretem az ilyesfajta sütiket, mert nincs vele sok macera. A tésztát előző nap ellehet készíteni, mert hűtőbe téve több napig is eláll. A birset meg nagyon szeretem. Sajnos szezonális almaféle és már javában kapható, vettem is pár kilót a piacon, amiből készül majd sajt is. A pitét tegnap készítettem, még az elutazásom előtt és nagy sikert aratott a családom körében.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 14 dkg vaj / margarin , 20 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 8 dkg cukor, 1 citrom héja, 1 tojássárgája, csipet só, 1 kk sütőpor, kb 1 ek tejföl
- A száraz hozzávalókat elvegyítjük egymással, hozzáadjuk a citrom reszelt héját a tojássárgájat, a tejfölt, ezután gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
Birspüré : - 1 kg birsalma, 2 - 3db szegfűszeg, 25 dkg cukor, fél citrom leve, 1 tk fahéj, 2 ek étk. keményítő
- Az almákat negyedeljük, eltávolítjuk a magházat és feldaraboljuk, fazékba tesszük a citromlével, szegfűszeggel, hozzáöntünk annyi vizet hogy ellepje, majd puhává főzzük.
- Amikor az alma megpuhult, leszűrjük a vizét felfogjuk, a szegfűszeget eltávolítjuk, majd egy botmixerrel pürésítjük.
- A cukrot egy serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáöntjük a püréhez, majd ízesítjük fahéjjal. Kb 1 dl lében amiben az alma főtt, elkeverünk 2 púpozott ek keményítőt majd hozzáadjuk a püréhez és sűrűbb állagúra főzzük.
- A száraz hozzávalókat elvegyítjük egymással , majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal.
Összeállítás :
- A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy kitudjunk vele bélelni egy 28 cm - es piteformát, úgy hogy az oldalára is jusson.Az alját villával megszurkáljuk és meghintjük kb 2 ek darált keksszel.
- A tésztára rásimítjuk a birspürét, a tetejére pedig egyenletesen rászórjuk a zabpelyhes morzsát. A pitét 180 °C - ra melegített sütőbe tesszük és szép aranybarnára sütjük. ( kb 40 perc ).
Drága Nagymamámtól kapok mindig birsalmát és mindig gondban vagyok, hogy mit készítsek belőle. Alig van birsalmás receptem! Úgyhogy ennek a lepénynek nagyon örülök:)))
VálaszTörlésNekem is kedvencem a birsalma. Nagyon rövid ideig lehet kapni. Tavaly főztem belőle lekvárt, olyan lett mint a sajt, nagy örömömre.
VálaszTörlésA fél tortát megettem volna együltő helyemben :-)