Főoldal

2015. szeptember 6., vasárnap

~SPENÓTOS - RICOTTÁS BUREK ~














 Nem igazán fotogén, de annál inkább finomabb péksütemény. Könnyed, ropogós és puha. A tésztát hártyavékonyra lehet nyújtani mint a rétest, de mindvégig beolajozott kézzel ill. sodrófával dolgozzunk és szilikon nyújtólapon. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 125 ml natúr joghurt
- 60 ml étolaj
- 130 ml szódavíz
- fél ek só
- 1 tojásfehérje
Töltelék : - 25 dkg ricotta, 30 dkg mirelit leveles spenót, kb 3 gerezd fokhagyma, só - ízlés szerint
Kenéshez : - 1 tojássárgája + 1 ek joghurt keveréke

  1. Az élesztőt fél dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk. Egy tálkában összekeverjük a tojásfehérjét, a joghurtot, az olajat és a szódavizet. A lisztet összevegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a joghurtos keveréket, majd fakanállal alaposan összekeverjük. -  lágy tésztát kell hogy kapjunk.
  2. A tésztát 10 részre osztjuk, olajozott kézzel gömbölyítjük és folpackkal bélelt tálcára rakosgatjuk. Folpackkal letakarjuk és kb 30 percig pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát és hozzáadjuk a spenótot. Addig pároljuk amíg a spenót elveszíti a víztartalmát, majd miután kihűlt összedolgozzuk a ricottával. Ízlés szerint megsózzuk.
  4.  A szilikonos nyújtólapot alaposan beolajozzuk és a tésztagombócokat, egyesével olajozott kézzel vagy olajozott nyújtófával kb 30 x 20 cm - es nagyságúra kilapítjuk / kinyújtjuk.  Ráhalmozunk a töltelékből és feltekerjük, mint a bejglit, az így kapott rudat pedig csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a végét a feltekert tészta alá hajtjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, lekenjük a tojásos joghurttal és megszórjuk durva szemű sóval. Előmelegített 180 °C - os sütőben aranyszínűre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése