,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2025. június 16., hétfő

~ MEGGYES - MANDULÁS CROSTATA ~




» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 25 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 15 dkg hideg vaj, csipetnyi só, 2 - 3 ek hideg víz
Töltelék : - 6 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 db tojás, 7 dkg őrölt mandula, 1 ek liszt, 1 üveg meggybefőtt, 3 - 4 ek amaretto likőr
Szóráshoz : - 2 ek cukros fahéj,  3 dkg mandulapehely
- 1 tojás a kenéshez

  • A tészta hozzávalóit  gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
  • A töltelékhez a meggyet lecsöpögtetjük a levétől majd átforgatjuk a likőrrel. A vajat habosra keverjük a cukrokkal és a tojással, majd hozzá hozzászórjuk a lisztet és a mandulát.
  • A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük. Ezután a lehűlt tésztát, lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, a piteformánk átmérőjétől kb 6 - 7  cm - el nagyobbra. ( nálam a piteforma 26 cm ), majd beletesszük a kivajazott, lisztezett formába . Megkenjük a mandulás töltelékkel, ráhalmozzuk a meggyet és meghintjük fahéjas cukorral.
  • A kilógó tésztaszélt a töltelékre hajtjuk és lekenjük enyhén felvert tojással ( megszórhatjuk jég - vagy kristálycukorral is ).
  • A közepét meghintjük mandulapehellyel és kb 40 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése