»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt, 1 tk cukor, 1 tasak szárított élesztő
- 1 kk só, 3 ek porcukor, 1 tojássárgája
- 5 dkg puha vaj, kb 2 , 5 dl langyos tej
töltelék :
- 8 dkg lágy vaj, 3 - 4 ek porcukor, 1 ek őrölt fahéj
- A tésztához az élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet a sóval, porcukorral összeszitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a tejet és elkezdjük dagasztani, végül beledolgozzuk a vajat is. A tésztát meleg helyen, a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyiket kigömbölyítjük és 15 percig pihentetjük. Közben a töltelék hozzávalóit kikeverjük.
- A tésztagombócokat kb 22 cm - es átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, megkenjük a fahéjas krémmel és feltekerjük, majd az ábrán látható módon a két végén bemetszést ejtünk, a felső kb 4 cm - es végeket kifordítjuk úgy, hogy a vágás felfelé nézzen, az alsó kb 10 cm - es végeket pedig, két oldalra felhajtjuk.
- Az így megformált tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojással és 30 percig még kelesztjük. 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük ( kb 18 perc )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése