Jellemzően őszi sütemény, de az évszaktól függetlenül bármikor elkészíthető.
A középkorban, részben mai Toszkánát felölelő Lunigianában, a gabonaliszt helyett sűrűn használták a gesztenyelisztet, hiszen a szegény emberek, az erdőben összegyűjtött gesztenyéből nyert lisztből, nagyon gyakran ettek ezzel készült ételeket.
A liszt kellemes, jó illatú, erőteljes aromájú, liszérzékenyek számára a legideálisabb, hiszen gluténmentes.
» HOZZÁVALÓK «
- 50 dkg gesztenyeliszt
- 7 dl víz
- 6 ek olívaolaj
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg fenyőmag
- csipet só
- rozmaring
- A sütőt melegítsük elő 190 °C - ra, egy közepes méretű ( kb 20 x 30 ) tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A lisztet szitáljuk át, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, majd a vízzel és az olívaolajjal keverjük simára.
- A fenyőmag 3 / 4 - t és a mazsolát forgassuk a masszához, majd simítsuk az egészet a tepsibe.
- Végül szórjuk meg a maradék fenyőmaggal és pár rozmaringlevélkével.
- Toljuk a sütőbe és süssük kb 20 - 25 percig.
Nekem is van itthon gesztenyelisztem, a férjem hozta.
VálaszTörlésEddig nem nagyon tudtam, h mit készítsek belőle, de ez a recept nagyon tetszik. Már csak azért is mert nincs benne tojás. :)
Húh, ez a sütemény nagyon guszta lett és még egészséges is! :)
VálaszTörlésLégyszi nézzél majd be hozzám, mert van számodra egy meglepetésem! :)