Nagyon régen meg van ennek a sütinek a receptje és kicsit időigényesebb is az elkészítése, a lapok sütése miatt. Egyszerű, finom és olyan igazi, falusias nagymamaféle - egy kockával bőven beéri az ember. Gyerekkorom kedvenc süteménye a Citrom kocka mellett. »HOZZÁVALÓK« Tészta : - 45 dkg liszt - 15 dkg cukor - 18 dkg vaj - 3 tojássárgája - 3 / 4 tasak sütőpor - csipet só - kevés tej Töltelék : - 20 dkg darált dió - 3 - 4 ek baracklekvár - 8 dkg porcukor - 30 ml rumaroma - 2 dl tej - 1 tésztalap Teteje : - 3 tojásfehérje, 20 dkg cukor, reszelt étcsokoládé
A tészta hozzávalóit, annyi tejjel összeállítjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb 1 órára.
3 részre osztjuk, kinyújtjuk a tepsi ( kb 20 x 30 cm ) méretére és a lekent, lisztezett tepsi hátán külön - külön, 180 °C - on halványra megsütjük.
Ha a lapok kihűltek egyet összemorzsolunk, összevegyítjük a dióval és a cukorral. A tejet összekeverjük az aromával - kevéskét elveszünk belőle - és a tésztás keverékhez öntjük. Összekeverjük, majd a kikevert baracklekvárt hozzá forgatjuk.
Az egyik tésztalapot megkenjük a rumos tejjel, egyenletesen rákenjük a tölteléket, a másik lapot is megkenjük, majd ráhelyezzük a töltelékre, óvatosan rányomkodva .
A fehérjét gőz felett elkezdjük felverni, majd 3 részletben hozzáadagoljuk a cukrot, majd addig verjük amíg szép fényes és masszív habot nem kapunk. A habot a sütemény tetejére simítjuk és csokoládéreszelékkel megszórjuk.
Egy éjszakát hagyjuk pihenni, ezalatt szépen megpuhulnak a lapok.
Az édes mellett ez a sós, túrós kalács is ott lesz nálunk az ünnepi asztalon, a sonka mellé. De meg is kenhetjük sonka vagy tojáskrémmel, friss retek, paradicsom, uborka rá és kész is a locsolóknak a finom szendvics. »HOZZÁVALÓK« - 55 dkg liszt - 25 dkg túró - 1 cs szárított élesztő - 1 ek só - 1 kk cukor - 5 dkg lágy vaj - 1 dl joghurt - kb 1 , 5 dl langyos tej - 1 tojássárgája Kenéshez : - 1 tojássárgája
A túrót ha nagyon rögös, törjük át krumplinyomón és vegyítsük össze a liszttel, adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot, a sót, a vajat, a tojássárgáját és a joghurtot.
Adagoljunk annyi tejet hozzá hogy jól gyúrható legyen a tészta. Alaposan gyúrjuk össze és letakarva, kb 2 órán át pihentessük.
Osszuk a tésztát 3 részre és mindegyikből sodorjunk 45 cm hosszú hurkát. Csípjük össze a végeket és fonjuk össze a kalácsot. A két véget hajtsuk a tészta alá és tegyük át egy sütőpapírral borított tepsibe. Kenjük meg tojássárgájával és kelesszük kb 40 percig.
Nem kell hozzá tojás ill. olaj, mert minden a majonézben van, puha és szaftos tésztát kapunk általa. A kuglófba került egy kevéske tojáslikőr is, amit házilag nagyon egyszerűen elkészíthetünk, a receptje itt : Tojáslikőr
A legegyszerűbb sütemény, én nagyon szeretem. A különböző kiszúróknak köszönhetően, számtalan szebbnél - szebb mintát tudunk készíteni. Az idei húsvéti linzerem most ilyen tojás alakú lesz, amit már jó előre eltudunk készíteni, hiszen jól záródó dobozban sokáig eláll. »HOZZÁVALÓK« ( kb 25 db - hoz ) - 30 dkg liszt - 20 dkg hideg vaj - 10 dkg porcukor - csipet só - 1 tojássárgája - baracklekvár
A lisztet, porcukrot és a sót vegyítsük össze és a vaj hozzáadásával készítsünk morzsalékos tésztát. ( Legjobb ha a robotgép krémkeverőjével végezzük, mert így nem olvad meg a kezünktől a vaj. )
Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe kb 60 percre.
A tésztát, lisztes felületen nyújtsuk kb fél cm - vastagra és szaggassuk ki tojás alakú kiszúróval, úgy, hogy minden másodiknak közepét egy, kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A maradékot ismét gyúrjuk össze, ha meglágyulna a tészta rakjuk a mélyhűtőbe rövid időre és folytassuk a szaggatást, amíg el nem fogy a tészta.
A tésztát rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített 200 °C - on süssük kb 10 percig.
Ha már langyosra hűltek, lekvárral ragasszunk össze egyet - egyet, végül szórjuk meg a linzereket porcukorral.
Fasírtba burkolt tojás skót módra. A recept nagyon egyszerű és sokkal finomabb, zamatosabb ízt kapunk, mint a hagyományosan elkészített fasírozott, hiszen a panír bent tartja az ízeket és a hús sem lesz száraz. »HOZZÁVALÓK« - 1 / 2 darált hús - 1 fej vöröshagyma - 1 fej fokhagyma - 1 csokor petrezselyem - 1 szikkadt zsemle - 1 tojás - só, bors, fűszerpaprika - őrölt koriander - 1 - 2 ek zsemlemorzsa - Továbbá : - fürj tojás - liszt, tojás, zsemlemorzsa - a panírozáshoz
A fürjtojásokat kb 2 perc alatt megfőzzük.
A zsömlét miután beáztattuk, alaposan nyomkodjuk ki és adjuk a darált húshoz. A hagymát és a petrezselymet vágjuk apróra, keverjük a masszához, zúzzuk hozzá a fokhagymát, ízesítsük és alaposan dolgozzuk össze.
A húsmasszából készítsünk gombócokat, nyomjuk a közepébe a lisztben megforgatott tojásokat és formáljuk tojás alakúra . Majd a szokásos módon panírozzuk be és bő forró olajban süssük ki.
Egyszerű répatorta, ünnepi díszben. A marcipánt elkészíthetjük házilag is ami sokkal olcsóbb, mint a boltban kapható nyers massza. Az elkészítése megtalálható itt : Hamis marcipán . De ha pénztárcánk engedi, vehetünk már előre színezett marcipántömböket is. A fű kinyomására pedig nem is találhatnánk jobb eszközt, mint a fokhagyma kinyomót. Összességében, nagyon olcsón kijövünk ezzel a tortával, feldíszítve pedig nagyon mutatós is lehet.
ötlet : Nők lapja konyha »HOZZÁVALÓK« Tészta : - 15 dkg cukor - 2 db tojás - 25 dkg reszelt sárgarépa - 1 dl olaj - 22 dkg liszt - 1 púpozott tk szódabikarbóna - 10 dkg őrölt pirított dió - 1 tk fahéj - 1 citrom reszelt héja - csipet só - kb 5 dkg mazsola Továbbá : - 2 ek baracklekvár, 25 dkg marcipán, sárga és zöld ételszínezék
A sütőt előmelegítjük 170 °C - ra, egy kapcsos 22 cm - es tortaformát alaposan kivajazunk, kilisztezünk.
A cukrot összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a sárgarépát az olajat, a citromhéjat, a mazsolát és alaposan összekeverjük.
A száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd hozzáforgatjuk a répás masszához és belesimítjuk a formába. Kb. 55 percig sütjük. ( Tűpróba )
Ezalatt a marcipánt megszínezzük, 5 dkg - ot zöldre, a többit sárgára.
Miután a tészta megsült és kihűlt, a tetejét megkenjük a lekvárral. A sárga marcipánból kevéskét elveszünk, a többit porcukros felületen kinyújtjuk és ráhelyezzük a torta tetejére, széleit fodrosítjuk.
A zöld marcipánból fokhagymakinyomó segítségével füvet nyomunk a torta közepére, a maradék sárga marcipánból pedig tojásokat formázunk.
Rég volt használatban a rolóforma, pedig olyan egyszerű elkészíteni ezeket a tekercseket - hála a készen kapható friss, leveles tésztának. A töltelék nagyon sokféle lehet, de általában a hab és a sajtos roló a legmegszokottabb. A sajtos krém most kiegészült főtt füstölt sonkával, hiszen nincs húsvét sonka nélkül. Próbáljátok ki így is ! - a színes papírtányérokat pedig még beszerezhetitek a az ünnepre a Dekorellashop - ban »HOZZÁVALÓK« Krém : - 2 dl tej - 2 púpozott ek liszt - 2 tojássárgája - 10 dkg vaj - 10 dkg reszelt sajt - 8 - 10 dkg főtt sonka - só - ízlés szerint Továbbá - 1 cs friss leveles tészta ( Lidl ) - 1 tojássárgája - a kenéshez - reszelt sajt
A tejet keverjük simára a liszttel és főzzünk belőle sűrű krémet, robotgéppel még forrón keverjük hozzá egyesével a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
Ha massza kihűlt, habosítsuk ki a szoba hőmérsékletű vajjal.
A sonkát késes aprítóval aprítsuk apróra és keverjük a sajtkrémhez.
A leveles tészta rövidebb oldalát vágjuk 2 , 5 cm vastag csíkokra és tekergessük fel a kivajazott rolóformákra úgy, hogy a tészta szélei fedjék egymást. Tojássárgájával kenjük át a rolókat és helyezzük egy sütőpapírral borított tepsibe.
Előmelegített, 200 °C - on süssük szép pirosra, még melegen szedjük le a rolókat a formáról és hagyjuk kihűlni.
A krémet kanalazzuk habzsákba, töltsük meg a rolókat és a két végét pedig mártsuk reszelt sajtba.
Gyerekekkel jó kis időtöltés ezeknek a kekszeknek az elkészítése. Az aromától kellemes zöld színt kapnak, a csokitojás pedig egy kicsit beleolvad a langyos kekszbe. Mutatós és finom aprósütemény. »HOZZÁVALÓK« - 18 dkg vaj - 12 dkg porcukor - 1 tojássárgája - 1 cs vaníliás cukor - 25 dkg liszt - 2 ek őrölt mandula - csipetnyi só - 15 ml keserű mandulaaroma - töltött csokoládétojások - cukor - a forgatáshoz
A vajat keverjük habosra a cukorral és a tojássárgájával. Adjuk hozzá az aromát, a sót és a mandulával vegyített lisztet. Alaposan keverjük össze és tegyük a mélyhűtőbe kb 30 percre.
Formáljunk a masszából kb 40 g - os golyókat, hempergessük cukorba és rakjuk sütőpapírral borított tepsibe, egymástól távolabbra.
Előmelegített 190 °C - os sütőben kb 18 - 20 percig sütjük.
Amikor a kekszek megsültek, még melegen nyomjunk mélyedést pl egy fürjtojással a közepébe és amikor már langyosabbra hűltek helyezzünk a mélyedésekbe 1 - 1 csokitojást.
A csirkemellet húslevesben főzzük meg. A borsót pároljuk meg.
A tejfölt keverjük ki a majonézzel, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a felkockázott sajtot, a felkarikázott póréhagymát, a borsót és végül a felkockázott csirkemellet.
Az egészet forgassuk össze és 1 - 2 órát hagyjuk állni.
A morzsához vegyítsük össze a lisztet a cukorral, a sóval és a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a vajat és ujjbeggyel morzsoljuk össze. Keverjük hozzá a zabpelyhet is.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát és kockázzuk fel. Nyomjuk rá a citrom levét és keverjük össze a cukorral.
Egy pite formát vagy a kisebb sütőformákat vajazzuk ki, oszlassuk el benne az almakockákat, majd szórjuk rá a zabpelyhes morzsát.
»HOZZÁVALÓK« - 25 dkg liszt - 15 dkg főtt burgonya - 2 dkg friss élesztő - 1 tk só - 1 kk cukor - 3 ek olaj - 1 tojássárgája - kb 1 dl tej - 15 dkg körözött - 1 tojás - a kenéshez - köménymag és durva szemű só - a szóráshoz
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük az áttört burgonyával a sóval, hozzáadjuk az olajat a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. Az egészet egynemű tésztává gyúrjuk.
Letakarva, meleg helyen legalább félórát pihentetjük.
Ha a tészta megkelt, kétfelé vesszük és lisztezett felületen kör alakúra ( kb 28 - 30 cm ) nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk, majd a szélesebbik részére 1 tk körözöttet teszünk és feltekerjük.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk egész köménnyel és sóval. Kb félóráig pihentetjük, majd előmelegített 180 °C - os sütőben pirosra sütjük.
A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és belenyomkodjuk egy 23 cm - es piteformába.
A túrót ízesítjük a citromhéjjal és a vaníliával, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, a lecsepegtetett meggyet és összekeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a túrós krémmel, hozzáadva a zselatin fixet is.
A krémet a kekszes alapra simítjuk és hűtőbe tesszük.
Gőz felett összeolvasztjuk a tejszínt az összetördelt csokoládéval, majd a gőzről levéve hozzákeverjük a tejfölt és rákenjük a túrókrémre.
Tetszés szerint díszítjük és legalább, 2 órán át hűtőben dermesztjük.
A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük, a karfiolt rózsáira szedjük és megpároljuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a feldarabolt fokhagymát és pár percig pirítjuk, hozzáadjuk a csilipelyhet majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával.
Megszórjuk felaprított petrezselyemmel és reszelt parmezánnal, majd a párolt karfiollal kínáljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy kapcsos tortaformát ( 22 cm ) alaposan kivajazunk és behintjük liszttel.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és fehéredésig keverjük. Hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a masszát a formába öntjük, kb 30 percig sütjük de végezzünk tűpróbát.
Ha megsült a piskóta rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk., majd egy szívószállal lyukakat fúrunk a belsejébe és belecsurgatjuk a kávés krémlikőrt.
A tejszínt habbá verjük a krémsajttal és a vaníliával, majd lazán hozzáforgatjuk a krémlikőrt. A krémmel bevonjuk a tortát, krémrózsákkal és kávészem alakú csokoládéval díszítjük.
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a sóval, hozzáadjuk a sajtot, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és végül a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva meleg helyen kb 40 percig pihentetjük.
Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és 4 cm - es pogácsákat szaggatunk belőle. Két tenyerünkkel megformáljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
Kelni hagyjuk legalább félóráig, majd a tetejüket lekenjük enyhén elhabart tojással és megszórjuk a magokkal.
Előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.
Szeretek sörrel főzni, karakteresebb és kellemes ízt kölcsönöz a vele készült ételeknek. Ez a hagymaleves pedig ebben a megfázásos időben nagyon is jól jön. Sajtos pirítóssal, vagy olívaolajon megpirított kenyérkockával fogyasszuk. Egyszerű és finom. »HOZZÁVALÓK« - 40 dkg vöröshagyma - 3 ek olívaolaj - 2 dl világos sör - 5 dl húsalaplé - hiányában 1 marhahúsleves kocka - 2 - 3 babérlevél - só, bors
A karikára vágott hagymát az olívaolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és felöntjük a sörrel. Így forraljuk legalább 10 percig, majd hozzáöntjük az alaplét is.
Ízesítjük sóval, borssal, majd addig főzzük amíg a hagyma megpuhul.
Kedvem támadt hókiflit sütni, hiszen annyira kevés hozzávaló kell hozzá, ráadásul tojás nélküli és nagyon gyorsan kész van. Saját készítésű, vaníliás meggylekvár a tölteléke - délutáni apró sütinek pedig kiváló, a jól megszokott teám mellé. »HOZZÁVALÓK« - 45 dkg rétesliszt - 25 dkg hideg margarin - csipet só - 1 kispoharas tejföl - meggylekvár - vaníliás porcukor - a forgatáshoz
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót és a tejföl hozzáadásával gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 6 gombócra osztjuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A gombócokat kb 26 - 28 cm átmérőjű körré nyújtjuk és 8 felé vágjuk. Egy teáskanálnyi lekvárt helyezünk a tészta szélesebbik részére, a sarknál behajtjuk és feltekerjük. Kifli alakúra formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
Előmelegített 180 °C - os sütőben kb 15 - 20 perc alatt megsütjük. Még melegen meghempergetjük a vaníliás porcukorban.