Főoldal

2024. január 16., kedd

~ FATÖRZSKIFLI ~



»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt, 1 kk só, 3 ek porcukor, 2 ,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor, 5 dkg lágy vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás
- 2 dkg kakaópor, kb 250 ml langyos tej
- a kenéshez : 1 tojás 


  • Az élesztőt 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékébe morzsoljuk és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrokat, a felfutott élesztőt, 1 db tojást, a tejet és elkezdjük összeállítani. Majd a vajat is a tésztába dolgozzuk. 
  • A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakóport és kevés tejjel belegyúrjuk a tésztába, ezután mindkét tésztagombócot olajozott tálban a duplájára kelesztjük. 
  • Ha a tészta megkelt, 6 - 6 részre osztjuk és mindegyiket kigömbölyítjük. Ezután 10 perc pihentetés után kissé elnyútjuk, majd a világos tésztára egy barna tésztát helyezünk, ( vagy fordítva ) majd ovális alakúra nyújtjuk, megkenjük kevés vízzel és szorosan feltekerjük. 
  • A kifliket a hajtással lefelé sütőpapíros tepsibe rakjuk és 3 helyen egy éles késsel bevágjuk, ezután 30 perc kelesztés után, a tetejüket lekenjük tojással és 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. ( kb 25 perc ) 

1 megjegyzés:

  1. Elnézést kérek, az élesztő mennyisége gondolom 25 gramm akart lenni!

    VálaszTörlés