Főoldal

2025. november 15., szombat

~ ALMÁS HARMÓNIKARÉTES ~


»HOZZÁVALÓK«
- 3 - 4 db alma
- 1 / 2 citrom leve
- 5 dkg barnacukor
- 5 dkg durvára vágott pekándió vagy dió
- 5 dkg mazsola
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 8 db réteslap
- 5 dkg olvasztott vaj
Vaníliás öntet :
- 1 tojás
- 150 ml tej
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 - 3 ek cukor
- 1 ek étk. keményítő

  • A megpucolt almát kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrokat, a fahéjat, a diót, a mazsolát és alaposan összekeverjük. 
  • A sütőt 180 °C - ra melegítjük, egy gáztepsibe sütőpapírt fektetünk. 
  • Egy réteslapot megkenünk olvasztott vajjal, ráborítunk egy másik réteslapot, megkenjük azt is vajjal és elszórtan meghintjük az almás - diós keverékkel, majd harmonika vagy legyezőszerűen összehúzzuk a lapot, ezután  a tepsibe helyezzük.  Így járunk el a többi lappal is és az összehúzott lapokat egymás mellé helyezzük a tepsibe, majd kb 10 percig sütjük.
  • Az öntet hozzávalóit simára keverjük, majd az elősült rétesre öntjük és további 20 percig még sütjük. Ha a rétes kihűlt porcukorral meghintve felkockázva tálaljuk. 


2025. november 5., szerda

~ GESZTENYÉS KRÉMES ~



 »HOZZÁVALÓK«
Kekszes alap :
- 25 dkg darált keksz
- 40 dkg gesztenyemassza
- kb 10 ml rumaroma ( vagy ízlés szerint )
- 5 dkg lágy vaj
- pár kanál tej 
Krém :
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg olvasztott vaj / margarin
tetejére :
- 5 dl tejszín ( pl Hulala )
- 1 tasak habfixáló
- reszelt étcsokoládé

  • A pudingot megfőzzük a tejben, majd kihűtjük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a pudingot és egynemű krémmé keverjük. 
  • A tejszínt a fixálóval kemény habbá verjük.
  • A gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a kekszet, az aromát és a vajat, majd jól összedolgozzuk. ( ha száraz lenne kevés tejet adunk még hozzá ). A masszát egy sütőpapírral bélelt 20 * 30 cm - es tepsibe nyomkodjuk, elkenjük rajta a krémet, majd rásimítjuk  a habbá vert tejszínt.
  • A tetejére csokoládét reszelünk és pár órán át hűtőben dermesztjük.