Főoldal

2023. szeptember 2., szombat

~ MÁKOS GUBA TEKERCS ~

 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt, 20 g friss élesztő, 1 tk cukor, 3 ek porcukor, 1 kk só
- 50 ml étolaj, 1 tojássárgája, kb 250 ml langyos tej
- 1 tojás - a kenéshez 
Töltelék :
- 4 szikkadt kifli, 6 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor, 15 dkg darált mák
- kb 8 ek baracklekvár

  • A tésztához az élesztőt kevés tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olajat, a tejet és tésztát dagasztunk belőle. Ezután letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  • A töltelékhez a kiflit felkarikázzuk, a pudinport megfőzzük a tejben, hozzákeverjük a cukrot és még melegen összekeverjük a kiflivel. Ha a kifli már jól beszivta magába a pudingot, hozzáforgatjuk a mákot.
  • A megkelt tésztát kétfelé vesszük és kb 30 * 40 cm - es nagyságúra elnyújtjuk, megkenjük 2 ek lekvárral és elterítjük rajta a mákos kifli felét. Rákanalazunk még a lekvárból és a tésztát a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. A tekercset hajtással lefelé sütőpapíros tepsibe tesszük, majd így teszünk a másik adag tésztával is. 
  • A tekercsek tetejét lekenjük tojással, 20 percig kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben kb 25 - 30 perc alatt megsütjük. 


1 megjegyzés: