Tudom sokan nem szeretik a sütőtök ízét, pedig elhihetitek, hogy adalékként a sütemény tésztájához adva ( legyen az kelt tészta vagy kevert piskóta ) az ízéből szinte semmit nem lehet érezni, csupán szaftosabb lesz a tészta és kevesebb cukrot kell hozzá adagolni, mivel a tök elég édes - és nem elhanyagolható a rost ill. az ásványianyag tartalma sem.
Úgyhogy csak bátran alkalmazzuk.
Ötlet : Gizitől
HOZZÁVALÓK ( 18 cm - es formához )
Tészta : - 1 tojás, 7 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 7 dkg liszt, 1 ek kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 15 dkg sütőtökpüré, 75 ml étolaj, 1 tk friss reszelt gyömbér, 1 / 2 cs sütőpor + 1 / 2 tk szódabikarbóna, csipet só
Csoki ganache - hoz : 10 dkg étcsokoládé, 1, 5 dl tejszín
- A csokit gőz felett, vagy micróban olvasszuk meg.
- A tojást habosítsuk ki a cukrokkal, adjuk hozzá a tökpürét, a gyömbért, az olajat és a kihűlt olvasztott csokoládét.
- Keverjük simára.
- A száraz hozzávalókat vegyítsük össze és keverjük egyneművé a csokis masszával.
- A formát vajazzuk, lisztezzük ki és simítuk bele a masszát.
- Előmelegített 180 fokon süssük tűbróbáig.
- A ganachoz forraljuk fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét és keverjük simára, amíg elnem olvad benne a csoki.
- Ha megsült a tészta, rácson hagyjuk kihűlni és kenjük rá a közben kihűlt csokikrémet.
- Díszítsük apróra vágott kandírozott gyömbérrel.
Nagyon guszta lett! És fini is lehet, imádom a sütőtököt:))
VálaszTörlésCsodaszép! A sütőtököt mivel helyettesíthetném?
VálaszTörlésNagyon finom! Elkészítettem es csodas. A sütőtöktől puha az egész.
VálaszTörlésŐt már ki is választottam, hétvégi vendégek totája lesz, vele fogok érkezni a játékodra az biztos. Remélem nem gond, hogy liszt helyett mandulát fogok belerakni? :)
VálaszTörlésVanilinnál láttam meg, hogy megsütötte a Te sütőtökös-gyömbéres tortádat, így találtam hozzád :-) Kicsit körülnéztem nálad, nagyon szép dolgokat csinálsz :-) Gratulálok a receptjeidhez és a fotókhoz!
VálaszTörlés