- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg margarin
- 1 ek só
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- kevés langyos tej
- 25 - 30 dkg darált tepertő
- 1 tojássárgája - a kenéshez
- A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
- A lisztet a sóval egy tálba szitáljuk, azután elmorzsoljuk benne a margarint, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és alaposan összedolgozzuk annyi tejjel, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Letakarva kb 60 percig pihentetjük.
- A tésztát 1 cm - es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük tepertő harmadával, majd hajtogatjuk : a tészta hosszabbik oldala mentén először a bal oldalát hajtjuk félig középre, azután a jobb oldal hajtjuk a középső részre, végül az alsó részt hajtjuk félig felfelé. Kicsit lenyomkodjuk, majd 20 percig pihentetjük. Azután még kétszer megismételjük a hajtogatást.
- A tésztát kb ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és 5 x 5 cm - es kockákra vágjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket tojássárgájával lekenjük és 20 percig kelesztjük. 200 °C - ra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése