Már rég készítettem lasagnét, de enni viszont kb egy hete olaszországban ettem, úgy látszik még bennem él az olasz ízvilág, mellesleg a nagyfiam is szereti. Nem sok idő a sütése, de az előkészítése annál több.
Az olaszo.-i EMILIA ROMAGNA tartományból indult világhódító útjára a lasagne. Számtalan változata közül a darált húsból készülő paradicsomszószos bolognai a legkedveltebb. Négy eleme van: tészta, húsragu, besamel, sajt. A lasagne al forno akkor jó, ha a tészta nem csúszik szét a tányéron, mégis szaftos és lágy.
HOZZÁVALÓK
húsragu
besamel
lasagne tészta
sajt
HÚSRAGU: -a hagymát, répát, a zellert aprítóban apróra daráljuk és kevés olivaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a 1/2 kg darált színhúst, miután megpirult felöntjük húsalaplével, ehhez 2 marhahúsleves kockát feloldunk 2 dl forró vízben. Hozzáadunk kb 5 ek paradicsompürét sózzuk, borsozzuk és kb fél óráig fözzük.
BESAMEL
1 ek vajon megpiritunk 2 ek lisztet, felöntjük 1/2 l tejjel és állandó kevergetés mellett felfőzzük, ízesítjük 2 csipetnyi őrölt szerecsendióval és belereszelünk 5 dkg sajtot / lehetőleg parmezánt/ .
Miután ezekkel megvagyunk, kezdődhet az összeállítás:
Egy magasabb falú tűzálló edényt /20x30cm/ kivajazunk, az aljára terítünk a mártásból, erre ráhelyezzük a tésztalapokat majd ráteszünk egy húsragu réteget, majd megint egy sor tésztalap és erre a mártás. Addig ismételjük a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A tetejére mindig mártást teszünk, majd megszórjuk reszelt sajttal és kb 200°C-os előmelegített sütőben, 20 percig süssük alufóliával letakarva, majd levéve a fóliát süssük még 10 percig.
Istenien néz ki! Hát még az íze milyen finom lehetett! :))
VálaszTörlésKöszönöm! nagyon finom lett,estére már alig maradt,pedig csak megint ketten vagyunk itthon,jaj nem: hárman, a kutyussal együtt. Neki a ragu ízlett, persze hogy, a hús miatt.
TörlésJujj ezt is nagyon szeretjük! Azt a sziv alakú táblát,hol lehet beszerezni?Már olyan rég óta kutatom,de hiába:)
VálaszTörlés