,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. szeptember 2., vasárnap

SZEDRES PITE



  A szeder már az emberiség hajnalán is ismert és kedvelt növény volt, az ókorban például nemcsak bogyói, hanem a gyógyhatásúnak vélt levelei miatt is termesztették. Nem is gondolnánk mi mindenre bír jótékony hatással ez a kis bogyó. Amellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. A szeder termése ezenkívül csökkenti a vércukorszintet, salaktalanít és még torokfájás kezelésére is alkalmas. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.
    Felhasználása igen változatos, egészséges hatásait leginkább nyersen élvezhetjük. Készíthetünk belőle szederlevet, pikáns mártásokat húsokhoz, főzhetünk belőle lekvárt. Kiváló szörpöt lehet készíteni belőle, de süteményekben is átadja egyedi ízét.



HOZZÁVALÓK  /28 cm-es átmérőjű formához/

Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 db tojás, 2-3 ek víz.
A hozzávalókból egy linzer tésztát gyúrunk, majd hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészitjük a szószt.

Szósz: 3 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 , 5 dl tejszín, 1 cs tejszín-vagy vaníliás pudingpor, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor.
 A hozzávalókat egy tálban, robotgéppel simára összekeverjük.

1/2 kg szeder

ÖSSZEÁLLÍTÁS
       A hideg tésztát kinyújtjuk,  kissé nagyobbra mint a formánk és kibéleljük vele a piteformát. Villával megszúrkáljuk és kirakjuk a szederrel, ezután ráöntjük a szószt. Ha van kedvünk és marad  egy kis tészta, reszelhetünk a szósz tetejére. 160°C-on kb 35-40 percig sütjük.














4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Örülök,hogy megismertelek.Látom Te is rajongsz Olaszországért,csak úgy mint Én:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örölök,hogy rátaláltam a blogodra,sok-sok finomságot láttam és biztos vagyok benne,hogy elkészítek majd egy-két dolgot innen. A párom már lassan nyolc éve olaszo.-ban dolgozik, innen a rajongás,sokszor utazom hozzá.
      Üdv: Juditka

      Törlés
  2. Megsütöttem.Egyszerűen csodás lett!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nagyon köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Judit! Milyen tejszínt kell használni ehhez a recepthez?
    Köszönöm!
    Eszter

    VálaszTörlés