Ez a süti tényleg isteni, az almától pikáns, a vaníliakrémtől pedig selymesen finom, lágy.
Egy kosár nyári almát hoztam a szüleimtől, gondoltam jó lesz majd almás pitének, csak egy kicsit másképp.
»HOZZÁVALÓK«
-Tészta : - 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojássárgája, kb 2 ek tejföl, 1 cs sütőpor
Töltelékek :
ALMÁS:
- 1 , 5 kg alma héjastul lereszelve
- 3 - 4 ek cukor vagy ízlés szerint
- 1 tk őrölt fahéj
VANÍLIÁS KRÉM
- 2 db tojás, 2 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 ek liszt, 3 dl tej, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor
- A tésztához a száraz hozzávalókat elvegyítjük egymással, majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta, ezután folpackba csomagoljuk és legalább 40 percre hűtőbe tesszük.
- Az almát a cukorral és a fahéjjal megpároljuk és kihűtjük. / Én előző este elkészítettem / ha híg lenne, egy kis darált keksszel sűríthetjük.
- A krémhez, a tojást, a cukrokat, a lisztet a tejjel simára keverjük, majd állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.
- A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet és az egészt tovább habosítjuk.
- A tésztát 3 részre osztjuk, lisztes felületen a tepsi méretére kinyújtjuk ( 20 * 30 cm ) és külön - külön, zsírozott és liszttel megszórt tepsi hátán, előmelegített,170 °C - on világosra megsütjük.
- Összeállítás : Az egyik lapon elkenjük az almás tölteléket, ráfektetjük a második lapot, kicsit lenyomkodjuk és erre simítjuk a krémet, majd befedjük az utolsó tésztalappal. A süteményt egy éjszakán át pihentetjük, majd másnap felszeletelve, porcukorral meghintva tálaljuk.
A tetejét porcukorral meghintjük.
Hmmm...nagyon jól hangzik! Alma, vaníliakrém!:)
VálaszTörlésGyönyörű a szeleted!:) Hetek óta készülődök almás krémest sütni, remélem minél előbb sor kerül rá! Tetszik a blogod, ahhoz képest, hogy most kezdted nagyon szép és sok a finomság benne.:)) Gratulálok!!!!
VálaszTörlésMekkora tepsin sütöd? Nagyon guszta, hétvégére meg is csinálnám.Ilke
VálaszTörlésEz egy rendkivul finom teszta ,en mar evek ota sutom. Mindent meger.
VálaszTörlésNem ismertem ezt a süteményt. Nagyon jól mutatnak a szeletkék azon a csodás kis tálcán.
VálaszTörlésÉn most sütöm ezt a különleges pitét,alig várom h,megkóstoljuk! :-)
VálaszTörlésÉn most sütöm ezt a különleges pitét,alig várom h,megkóstoljuk! :-)
VálaszTörlésÉn is most csinálom:) meg tufnátok mondani,hogy a tésztát mekkora hôfokon és mennyi odeig kell sütni?:)
VálaszTörlésfinom...megcsinálom..
VálaszTörlésSok sikert hozzá !
TörlésNagyon jol nez ki ,meg biztos finom , meg fogom csinalni. Kossz
VálaszTörlésKöszönöm !
TörlésTetszik!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki de a tepsi méretet miért nem írja ki aki a receptet megosztotta? Így saccolva csupán a legkisebb méretü tepsihez elég a tészta mennyisége. Mielöbbi válasz várom ,hogy tudjam alakítani nagyobb méretü tepsihez. Így nehéz de ha ma nem jön válasz akkor teljes átszabással készítem és osztom meg. Ez így adagban 6 személynek még kostolónak sem elég főleg ahol gyerekek vannak..
VálaszTörlésElőre is köszönöm,ha még ma este választ kapok ..Üdvözlettel Gabriella Anna..
Kedves Anna ! én egy 32 x 21 cm - es tepsi hátoldalán sütöttem a lapokat, ebből az adagból 15 kocka jött ki.
TörlésGyönyörük a képek!!
VálaszTörlés(és a süti is fantasztikusan fincsi lett!) Kössz szépen.
Szia! Nekem sütés után szétesik a tészta, csak darabokban tudom egymás tetejére halmozni. Szerinted mit csinálok rosszul, világosra sütöttem a tésztát, szerintem nem sült túl. Amúgy isteni finom, ha rájönnék miért esnek szét a tészták akkor tökéletes lenne.
VálaszTörlésKöszönöm.
A tészta, egy alap pitetészta és sütés után óvatosan kell vele bánni, mert valóban törékeny.
VálaszTörlésÉn a megsült tésztát, egy hosszú kenőkéssel fellazítom a tepsiről, ráborítok egy tálcát és avval együtt fordítom át , így egyben maradnak a lapok. Én a három lapot külön tálcára vagy rácsra szoktam borítani és úgy csúsztatom rá a töltelékre. Világosra sütni azt jelentené, hogy akkor jó a tészta, amikor a teteje egy pici színt kap.
Juditka
Én is megsütöttem nagyon finom lett, szilikon lapon szoktam kisodorni a tésztát, és azzal eggyütt rácsúsztatom a sütőlemezre ,és levenni is könnyeb ha kisült nem törik össze lap!
VálaszTörlésfurcsálom a 2 db tojást a krembe a tojás feherjet nem szoktuk beletenni a fözött krembe
VálaszTörlésKedves Bianka!
TörlésA receptet én is így kaptam annak idején, de ha zavar a tojásfehérje , sőt a tojás is akkor el is hagyható.
Legtökéletesebb almás krémes recept!Kipróbáltam!Isteni finom lett!Köszönöm a receptet!
TörlésKedves Diana! Köszönöm és nagyon örülök, hogy elkészítetted :)
TörlésKedves Juditka! Köszönöm a receptet, a családunk minden tagja nagyon értékelte, csodálatosan finom! Többször is megsütöttem és a receptet is tovább adtam. :)
VálaszTörlésHogy szeleteled???
VálaszTörlésJó ha egy éjszakát áll hűtőben az összeállított sütemény, másnapra nagyon szépen, éles késsel jól szeletelhető.
TörlésSzia Juditka!
VálaszTörlésAz otthoni Sutoporbol hany grammot teszel a tesztaba? Az itteni zacskok 16gr-ak. Kb hany percig sutod a tesztalapokat?
Nagyon guszti a sutid es en is kiszeretnem probalni. Koszonom!
Szia: ILDIKONL
Kedves ILDIKONL !
VálaszTörlésA sütőpor 12 g Dr. Oetker. A tésztát - sütő függő - kb 8 - 10 percig sütöm, de amikor már kezd barnulni a széle akkor már jó.
Sok siket hozzá !
Judit
Szia. Köszönöm szépen a receptet. most sütöm másodjára(ebben a hónapban) , csak most tortának készül. nagyon finom.
VálaszTörlésMa sutom masodszorra ezt a sutit. Isteni! Tokeletes recept. Koszonom
VálaszTörlésTökèletes csak ennyi nekem ez nagyon bejött
VálaszTörlésSzia az ősze gyúrt tésztát meddig kell hűtőbe rakni
VálaszTörlésAmíg elkészül a töltelék.
TörlésÉn nem nagyon szeretem az édes süteményeket. Nem is vagyok nagy sütögető... A férjem kedvéért kerestem olyat, ami igazán krémes. Tudtam, hogy kezdőként nem lesz egyszerű a tésztát szépen kinyújtani, de olyan régóta szemeztem vele, hogy úgy döntöttem, húsvétra megsütöm. Szuper lett!! Imádta a férjem, meg én is! Bár a nyújtással megszenvedtem...és nem egy 30 perc alatt elkészíthető desszert, de megéri a munkát! Én is 20x30-as méretre nyújtottam. Annyi, hogy a vanília krémbe csak sárgáját tettem. Hogy igazán puha legyen, kell neki egy nap a hűtőben. Ajánlom mindenkinek ezt a receptet!
VálaszTörlésIsteni lett !Nagyon köszönöm a receptet!Nekem meg van a recept,de pudingkrémmel ,ezzel a krémmel sokkal finomabb.Ezután is így fogom csinálni!
VálaszTörlésValóban Isteni recept kedves Juditka. Finom lett!
VálaszTörlésSzia Juditka, a krémhez a tojás fehérje is kell vagy csak a sárgája?
VálaszTörlésKedves Beáta !
VálaszTörlésKell a fehérje is .
Kolléganőm sütött ilyet, nagyon finom lett. Szeretném én is kipróbálni. Miután egymásra teszem a rétegeket mennyit kell várni a szeletelésig?
VálaszTörlésKedves Zsuzsi !
VálaszTörlésHa délután elkészíted, másnap lesz a legjobb szeletelni .