,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2022. november 16., szerda

~ MÉZES KRÉMES ROLÁD ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 15 dkg méz, 2 ek cukor, csipet só, 5 dkg vaj
- 7 dkg tejföl, 1 kk szódabikarbóna, 1 tojás
- 15 dkg liszt
Krém :
- 3 dl tej, 6 dkg búzadara
- 15 dkg vaj / margarin, 12 dkg porcukor

  •  A krémhez megfőzzük a tejben a darát és kihűtjük. A sütőt 180 °C - ra melegítjük, egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • A tésztához a mézet a cukorral, vajjal összemelegítjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert tejfölt és alacsony lángon addig főzzük, amíg a keverék szép borsotyánszínt nem kap ( kb 2 perc ) 
  • Ha a keverék kihűlt hozzákeverjük a tojást és a lisztet, majd a masszát a papíron egy kenőkéssel 35 * 25 cm - es nagyságúra elkenjük és kb 8 - 10 perc alatt megsütjük. 
  • A vajat a porcukorral habosra keverjük, tovább habosítva hozzákeverjük a megfőtt darát. 
  • A langyosra hűlt tésztáról lehúzzuk a papírt, a széleket egyenesre vágjuk és a darabokat egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk. A  krém 2 / 3 - ad részét elsimítjuk a tésztán és a rövidebb oldala mentén szorosan feltekerjük. A megmaradt krémmel bevonjuk a roládot és rászórjuk a tésztamorzsát. 
  • Hűtőben pár órán át - de legjobb egy éjszakán át - pihentetjük, majd felszeletelve tálaljuk. 



5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lett! Csokimázat tettem rá bevonatként. Ha legközelebb megcsinálom, akkor baracklekvárt is kérnék a krém alá. Köszönöm a receptet, fél dobta a szokásos karácsonyi süti kínálatot!

    VálaszTörlés
  2. A krémbe nem irja a lisztet,de végül irja,hogy adjuk hozzá,de mennyit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A krémhez nem kell liszt. Sajnos kicsit az elkészítési sorrend zavaró,ezért gondolja,hogy a krémbe liszt kell.

      Törlés
  3. Ha kihül a mézes lap még fel lehet tekerni? nem törik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, fellehet. Ha már langyos a tészta , rá lehet kenni a krémet, mert az úgy is lehűti.

      Törlés