,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. október 29., hétfő

KARAMELLÁS DIÓS ALMASZÓSZ és HÓ , HÓ, HÓ





Nyakunkba szakadt a tél és hideg van. Ilyenkor még kimozdulni sem esik jó a meleg lakásból, csak bámulni az ablakból  hóesést,  ahogy hirtelen fehér lesz minden. Igaz ahogy esett, úgy olvadt  s délutánra kicsit kikukucskált a napocska is egy rövid időre. A mai nap jó alkalom volt arra, hogy elkészítsem a Kifőztük magazin  még szept. számában található fincsi szószt. Szinte az egész lakást átjárta a pirított dió és az alma illata -  milyen jó is volt . . . . .
 Amiben alma, dió, vagy mogyoró, van az már nem lehet rossz és jöhet tucatjával. Elkészítettem, igaz én dióval és hát mit mondjak ill. írjak . . . . . .  szóval nagyon finom lett, igazi téli csemege.


HOZZÁVALÓK : 2 - 3 savanykás alma, 5 dkg cukor, 1 ek vaj, 2 ek méz, 3 dkg őrölt dió, mogyoró vagy mandula, kevés őrölt fahéj, mazsola.


ELKÉSZÍTÉS : A diót megpirítjuk és ha kihűlt ledaráljuk.


Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A cukrot világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat,a mézet a  darált diót és átpiritjuk. Hozzáadjuk a reszelt almát, ízesítjük és legalább még öt percig főzzük. Tiszta, csatos vagy csavaros üvegbe töltjük és ha kihült hűtőszekrényben tároljuk. Kb 1 hétig eláll , persze ha van ideje. Pirítóssal, vagy kaláccsal fogyasztjuk.




JUDITKA KONYHÁJA 

2 megjegyzés: