Ez a desszert, Varga Gábor - Desszert szerelem c. könyvéből való. Mondanom sem kell, hogy mennyei ízkavalkádot alkot a datolya és a whiskey - s karamell. Szerintem az ünnepi asztalon is bátran megállja a helyét, így karácsony közeledtével, mert kiváló lezárója lehet akár az ünnepi vacsorának is. A kellemesen édes, könnyű datolyás piskóta, kiválóan összhangba van a krémes alkoholos öntettel.
HOZZÁVALÓK 3 db - hoz
Tészta :
9 dkg magozott datolya, 1 dl víz, 2, 5 dkg vaj, 7, 5 dkg cukor, 1 db tojás, 7, 5 dkg liszt, 2 g szódabikarbóna
Szósz :
10 dkg cukor, 80 ml tejszín, 1 dkg vaj, fél dl whiskey
ELKÉSZÍTÉS
A szuflé formákat kivajazzuk és kristálycukorral megszórjuk. A datolyát feltesszük a vízzel főni kb 5 percre, majd botmixerrel pürésítjük és hűlni hagyjuk.
A vajat a kristálycukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojást és a kihűlt datolyapépet, jól kikeverjük, majd beleszitáljuk a liszttel elkevert szódabikarbónát is.
A masszával 3 / 4 -ig töltjük a formákat és előmelegített sütőben 160 °C -on 35 - 40 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát !
Közben elkészítjük a szószt :
A cukrot megkaramellizáljuk, s amikor már szép barna, apránként hozzáadagoljuk a tejszínt, a whiskey - t és végül a vajat. Szépen befog sűrűsödni.
A kisült pudingokat tányérra borítjuk és a forró szósszal leöntve tálaljuk.
Ez nagyon finom lehet!!!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés