,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. január 1., szerda

~ „ GRÍZES ” MÁKOS RÉTES ~







 Szilveszter napján készült ez a finom rétes is. Ugyanis a néphagyomány szerint, ha ezen a napon rétest eszünk, jövőre minél hosszabbra nyúlik a szerencsénk. De ha még ráadásul mák is kerül bele, az a gazdagságot jelképezi - ugyanis minden egyes mákszem egy - egy aranytallért jelent.

Kívánok mindenkinek szerencsét és gazdagságot az Új Évben !


» HOZZÁVALÓK «
- 2 cs rételap ( 16 db )
- 25 dkg mák
- cukor - ízlés szerint
- 1 citrom reszelt héja
- vaníliás cukor
- 2 - 3  dl tej
Grízes massza : 
- 4 db tojás
- 18 dkg cukor
- 1 - 1 dl joghurt és tejföl
- 2 dl olaj
- 12 dkg dara
- 1 cs sütőpor

- Főzzük össze a mákot a tejjel, ízesítsük és hagyjuk kihűlni. Osszuk kétfelé.
- Készítsük el a masszát : - az összes hozzávalót keverjük egyneművé és hagyjuk állni legalább félóráig.
- Vegyünk két réteslapot, tegyünk rá 5 evőkanálnyit a masszából és ecsettel kenjük szét, fektessünk rá egy lapot és erre is tegyünk 5 kanál masszát, folytassuk így, amíg az utolsó 8. lap is elfogy. 
- Az utolsó lapra kenjük el a mákos tölteléket, majd tekerjük fel.
- Járjunk el ugyanígy a másik 8 lappal is.
- Tegyük a két rudat sütőpapíros tepsibe, ha marad a masszából kenjük rá a tetejére.
- Süssük előmelegített 180 °C - on aranylóra.



ÖTLET : innen

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a rétes azzal a vastag máktöltelékkel! :-P Nekem nem esik nehezemre mákosat és lencsét enni, mert mindkettőt imádom... :)))

    VálaszTörlés
  2. B.Ú.É.K! Gyönyörű a blogod, telis tele finomságokkal. Hasonlót, más névvel láttam Eve and Apple konyhájában.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen!
    Köszönöm és viszont kívánom, az ötlet tényleg tőle származik, kicsit módosítva, de be is van linkelve.

    VálaszTörlés
  4. Juditka! Bocsi, nem láttam, a süteményed tökéletes!

    VálaszTörlés