»HOZZÁVALÓK « 50 dkg - os kalácshoz
- 35 dkg liszt
- 4 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kk só
- 1 tojássárgája
- 165 ml tej
- 1 tojás - a kenéshez
Itt egy kis segítség a fonásokhoz :
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A lisztet összeszitáljuk a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a tojást és elkezdjük dagasztani, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
- A tésztát alaposan kidolgozzuk és letakarva, szobahőmérsékleten kb 40 percig kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt annyifelé osztjuk, amennyi szálból fonni akarjuk a kalácsot. A tésztadarabokat kigömbölyítjük és letakarva 10 percig pihentetjük. Mindegyik gombócot kb 35 cm - es hosszúra sodorjuk és megfonjuk a kalácsot.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a lekenjük felvert tojással. Kb 35 percig kelesztjük és ismét lekenjük tojással. Előmelegített 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése