,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. szeptember 11., csütörtök

~ SZILVALEKVÁROS, MÁKOS DARÁZSFÉSZEKTORTA ~





Igazi nagymamaféle sütemény - sűrű, üstben főzött lekvárral és jó sok mákkal. Rég ettem ilyen szaftos és ízes keltet. 


Print Friendly and PDF
» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 30 dkg liszt, 30 dkg rétesliszt, 3, 5 dkg friss élesztő, 1 ek cukor, 1 kk só, 1 tojás, 7 dkg olvasztott vaj, kb 3 - 4 dl langyos tej
Töltelék : - 30 dkg házi szilvalekvár, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 tk fahéj, 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg olvasztott vaj - a kenéshez

- A tésztához, kovászt készítünk : 1 dl tejet a cukorral összemelegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk 4 ek lisztet és kb 15 percig érleljük.
- Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a kovászt, a tojást és az olvasztott vajat, majd a langyos tejjel jól kidolgozzuk. Lefedve a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrjuk át, majd vegyük kétfelé és nyújtsuk kb 30 x 40 cm - es nagyságúra, kenjük meg a fele lekvárral és tekerjük fel. Vágjuk fel 12 részre és az így kapott tekercsek oldalait kenjük meg olvasztott vajjal, majd fektessük egy kivajazott kerek formába ( kb 24 cm ).
- A mákot keverjük össze a porcukorral, ízesítsük, fahéjjal és reszeljük hozzá a citrom héját, a keverék felét szórjuk a tekercsekre. 
- A tészta másik felével is, a fent leírtak szerint járjunk el. A tekercseket fektessük, a már formában lévők tetejére és szórjuk rá, a megmaradt mákos cukros keveréket. A maradék vajat locsoljuk a tetejére és hagyjuk kelni kb 25 percig.
- Előmelegített 180 °C - on süssük kb 30 - 35 percig.



2 megjegyzés:

  1. Csodas kepek,mint mindig es egy igazi oszies hangulatu sutemeny!

    VálaszTörlés
  2. Csodaszépet készítettél ismételten! Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés