Így első ránézésre azt gondolná az ember, hogy hagyományos kelt tésztából készülnek ezek a ropogós, puha briósok. A tésztát hártya vékonyra lehet nyújtani és nagyon jól lehet vele dolgozni. Én csak úgy kézzel lapogattam ki és szilikon lapon, de akinek nincs ilyen, a konyhapult vagy egy nagyobb tálca is megteszi, persze jól beolajozva. Mindvégig olajos kézzel dolgozzunk, ezért célszerű egy kis tálkába olajat tenni a kezünk ügyébe. Bármivel tölthető, én most mozzarella és snidling kombinációt használtam.
»HOZZÁVALÓK«
- 38 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő- 1 tk cukor
- 125 ml joghurt
- 60 ml olaj
- 125 ml szódavíz
- 1 / 2 ek só
- 1 tojásfehérje
Töltelék : - kb 30 dkg sajt, metélőhagyma
- 1 tojássárga + 1 ek joghurt - a kenéshez
- magok - a szóráshoz
- Az élesztőt kb fél dl langyos, cukros vízben futtassuk fel.
- Keverjük egy tálkában össze a tojásfehérjét, a joghurtot, az olajat és a szódavizet.
- A lisztet vegyítsük el a sóval, adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a joghurtos keveréket. Fakanállal keverjük alaposan össze, lágy tésztát kell hogy kapjunk.
- Osszuk a tésztát 10 - 12 részre, jól beolajozott kézzel gömbölyítsük és rakjuk egy olajjal megkent tálcára. Takarjuk le folpackkal és hagyjuk pihenni kb 30 percig.
- A munkalapot vagy a szilikonos nyújtólapot alaposan olajozzuk be és a gombócokat olajozott kézzel, vagy olajozott nyújtófával lapítsuk kb 35 x 20 cm - es nagyságúra.
- Szórjuk meg reszelt sajttal ill. aprított metélöhagymával, majd tekerjük fel mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük fel úgy, hogy a végét hajtsuk a feltekert tészta alá.
- Tegyük a briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a joghurtos tojással és szórjunk rá tetszőleges magvakat.
- Előmelegített 180 °C - on süssük szép pirosra.
Fincsi lehet! Nagyon szép briósokat sütöttél! :)
VálaszTörlés