,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. november 23., szerda

~ FLÓDNI ~




 Hogy a flódni elkészítése időigényes lenne ? - én is azt hittem, de egyáltalán nem az. Ha a töltelékeket előző nap elkészítjük, akkor már a többi gyerekjáték. A tészta pedig szépen nyújtható. Érdemes rászánni az időt, erre az ezerjó szeletre mert nagyon finom, talán még finomabb a bejglinél is.

 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, csipet só, 20 dkg hideg vaj
- 1 dkg friss élesztő, 3 tojássárgája, kb 1 dl fehérbor ( száraz )
Töltelékek :
Almás :  1 kg alma, 2 ek cukor, 1 citrom leve, 0 , 5 dl fehérbor, 1 kk fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg
Mákos : - 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 ek méz, 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz, 0 , 5 dl fehérbor, 5 dkg mazsola
Diós : - 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 ek méz, 1 narancs reszelt héja, 1 dl víz, 0 , 5 dl fehérbor, 5 dkg mazsola
továbbá - kb 4 - 5 ek sűrű szilvalekvár
- 1 tojássárgája - a lekenéshez


  1. A meghámozott almát lereszeljük és kinyomkodjuk a levétől, majd összekeverjük a citrom levével, a cukorral és a fűszerekkel. Hozzáöntjük a bort és addig pároljuk, amíg elfő az összes leve.
  2. A mákos réteghez a cukrot a vízzel, a mézzel, a citromhéjjal és a borral szirupos állagúra forraljuk, hozzáadjuk a mazsolát és összekeverjük a mákkal. A diós tölteléket is ugyanígy készítjük el.
  3. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, az élesztőt és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi fehérbort hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ezután fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Egy 20 x 30 cm - es tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a szélei mind a négy oldalon túllógjanak. ( így megtudjuk magasítani a tepsi oldalát.
  5. Összeállítás :  A tésztát 5 egyforma részre elosztjuk. Az első tésztagombócot a tepsibe nyújtjuk, rákenjük a diós tölteléket és rásimítjuk a tésztát, majd rákenjük a mákos tölteléket. A mákos réteget befedjük a harmadik tésztagombóccal, majd erre rákenjük a lekvárt és rásimítjuk a negyedik tésztalapot. A tésztán eloszlatjuk az almás tölteléket és befedjük az utolsó tésztalappal. Lekenjük a tetejét tojássárgájával és megszurkáljuk villával. 
  6. Előmelegített 170 °C - on kb 50 - 60 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése