Az egyik kedvenc őszi - téli zöldségem a sütőtök, de gondolom sokan így vannak ezzel hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható. Most piskótába került püréként, a ropogós dió és a mézeskalács fűszer pedig még finomabbá varázsolja. A töltelék könnyed tejföl és tejszínhab keveréke, ami nagyon jól harmonizál az édes tésztával.
»HOZZÁVALÓK«
Piskóta :
- 3 tojás, 12 dkg barna cukor, 18 dkg sütőtökpüré, 2 ek étolaj
10 dkg liszt, csipet só, 1 tk reszelt gyömbér, 1 tk mézeskalács fűszer, 1 - 1 kk sütőpor és szódabikarbóna
Krém :
- 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 tk étk. zselatin, porcukor - ízlés szerint
- A sütőt 190 °C - ra előmelegítjük, egy nagyobb tepsi ( kb 25 x 35 cm ) aljára sütőpapírt fektetünk. A diót megpörköljük és durvára aprítjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a sütőtökpürét, a gyömbért, az olajat és a lisztet, majd óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. A masszát a tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk dióval és tűpróbáig sütjük.
- A megsült piskótát porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt és a konyharuha segítségével feltekerjük, majd teljesen kihűtjük.
- A zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd microban folyósra melegítjük és simára keverjük a tejföllel, ízlés szerint porcukorral ízesítjük, majd összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. A tésztán elsimítjuk a krémet majd visszatekerjük és 2 - 3 órára hűtőbe tesszük.
Mennyi diót pirítsak?Elég egy jó maréknyi?
VálaszTörlésHa jó diósan szeretnéd, akkor elég ennyi.
Törlés