,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. december 20., kedd

~ KARAMELLÁS KÓKUSZOS KRÉMES ~




 Ha valaki még nem döntötte el milyen krémes sütemény is kerüljön a sütis tálra, akkor íme itt egy remek recept. A töltelék nagyon finom, a márványos díszítés pedig igazán látványos. Érdemes 1 - 2 nappal elkészíteni, hogy jó összepuhuljon a sütemény. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 45 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 18 dkg vaj, csipet só
1 tasak sütőpor, 2 db tojássárgája, kb 2 - 4 ek tejföl
Krém :
- 25 dkg cukor, 5 dl tej, 4 el liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék
Máz :
- 2 tojásfehérje, kb 18 dkg porcukor, pár csepp citromlé
5 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj


  1. A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot, a sót és a sütőport, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. A cukrot egy lábasban borostyánszínűre karamellizáljuk, hozzá öntünk 3 dl tejet és felforraljuk. A maradék tejben simára keverjük a lisztet, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a karamellhez, és sűrűre főzzük, majd elkeverjük benne a kókuszreszeléket. Ha a krém már langyosra hűlt hozzákeverjük a vajat.
  3. A tésztát 3 részre osztjuk, 20 x 30 cm - es lapokká nyújtjuk és kivajazott, liszttel behintet tepsi hátán, külön - külön megsütjük ( 180 °C - on kb 8 - 10 perc ). A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel.
  4. A mázhoz, a tojásfehérjét felverjük a porcukorral ill. a citromlével ( sűrű, de kenhető állagot kell hogy kapjunk ) és elkenjük a sütemény tetején. A csokoládét mikróban összeolvasztjuk az olajjal, majd összevissza rácsurgatjuk a mázra és fogpiszkálóval összemárványozzuk.



1 megjegyzés: