»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 kk só
- 12 dkg hideg vaj
- 15 g friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 tojás
- kevés tejföl - szükség esetén
Töltelék :
- 40 dkg sütőtökpüré
- 4 ek cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg darált keksz
- kb 5 dkg mazsola
- 1 kk mézes fűszerkeverék
továbbá : - 1 tojás
- Az élesztőt elkeverjük a tejben. A lisztet, a porcukrot és a sót összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne vajat, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást és az egészet összegyúrjuk. ( szükség esetén kevés tejföllel lazítsuk a tésztát ). A tésztából két gombócot formázunk és letakarva hűtőben pihentetjük.
- A töltelékhez a cukrot karamellizáljuk. A tökpürét egy lábasba tesszük, majd hozzáadjuk a mazsolát, a fűszerkeveréket, a narancshéjat, a karamellt és alacsony lángon, kb 15 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük a kekszet és kihűtjük.
- A tésztát kb 22 * 26 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét, a tészta két szélét a töltelékre hajtjuk és rövidebbik oldal mentén feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így járunk el a másik tésztarésszel is. A rudak tetejét lekenjük enyhén felvert tojással és kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.
- Sütés előtt a bejglik tetejét egy hústűvel vagy hurkapálcikával pár helyen átszúrjuk és 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése