,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2020. március 6., péntek

~ SZALONNÁS BURGONYÁVAL TÖLTÖTT CSIGÁK ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 1 tojás
- 60 ml étolaj
- 1 dl natur joghurt
- langyos víz
töltelék :
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg kockázott baconszalonna
- 50 dkg burgonya
- 1 ek sűrített paradicsom
- só, bors, őrölt pirospaprika
továbbá :
- 1 tojás - a kenéshez
- magok ( szezám, nigella ) - a szóráshoz

  • A tésztához, kevés langyos víz és a cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olajat, a joghurtot és még annyi langyos vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Az egészet jól összegyúrjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  • A meghámozott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és villával összetörjük. A szalonnát zsírjára sütjük, majd a visszamaradt zsíradékban megdinszteljük a felaprított hagymát és  megszórjuk pirospaprikával. Ezután hozzáadjuk a megsült szalonnát, a burgonyát, a paradicsompürét és ízesítjük sóval ill. borssal.
  • A megkelt tésztát 3 részre osztjuk és lisztezett felületen kb 35 * 25 cm - es nagyságú lappá nyújtjuk, majd a képen látható módon középen kettévágjuk és egy pizzavágóval bevagdossuk. A két szélére egy csikban ráhalmozzuk a burgonyás tölteléket, feltekerjük, majd óvatosan csigaalakba hajtjuk. Így járunk el a másik két tésztrarésszel is.
  • A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe raljuk, lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk magokkal. 30 perc kelesztés után 200 °c - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése