,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2021. december 5., vasárnap

~ MÁKOS PATKÓ ~



 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt, 2 ek porcukor, 1 kk só
- 2 dkg friss élesztő, 6 dkg zsír
- 1 tojássárgája, kb 1, 5 dl langyos tej
Töltelék : 
- 15 dkg darált mák, 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
- 2 ek baracklekvár, kb 1 dl tej 
- 1 tojásfehérje
tetejére :
- 1 tojás, egész mák, porcukor

  • Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tejet és elkezdjük dagasztani. Végül hozzádolgozzuk a zsírt is. A tésztát letekarva, meleg helyen kb 30 percig pihentetjük. 
  • A töltelékhez a tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot, hozzákeverjük a lekvárt, és a citromhéját is. Ha a töltelék kihűlt, hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
  • A tésztát kb 60 * 30 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a felső részén üresen hagyunk kb 8 - 10 cm - es részt és a hosszabbik oldal mentén  az üresen hagyott részig feltekerjük. Az üresen hagyott részt egy pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágunk,  minden második tésztacsíkot a tekercsre, a közbensesőket pedig a tekercs alá hajtjuk. 
  • A tekercsből patkó alakúra hajtjuk és sütőpapírral fedett tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük enyhén elhabart tojással és addig kelesztjük amíg a sütő 200 °C - ra melegszik. Sütés előtt mégegyszer átkenjük a kalácsot, megszórjuk mákkal, majd szép pirosra sütjük. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése