A népnyelv nagyon sokféleképpen hívja ezt a burgonyás ételt,-macok-lapcsánka-recsege-lapótya-cicege-
toksa-görhöny-gánica-lapotyka ,hogy csak pár néven említsem.
Milyen találékony a népnyelv, hogy egyazon ételnek mennyiféle elnevezést ad.
Talán valóban ez a titok nyitja, olyan hús nélküli alaprecept, amelyet a legszegényebbek is el tudtak készíteni.
Az idők folyamán azonban számtalan változata alakult ki, többféle ízesítéssel készül, s ami hajdanán főételnek számított, ma köretként kerül az asztalra.
ALAPRECEPT:
- 1kg krumpli
- 1-2 tojás
- só,bors
- 1 gerezd fokhagyma
- liszt amennyit felvesz
A krumplit meghámozzuk, lereszeljük.Hozzáütjük a tojásokat, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy lágy masszát kapjunk.
Serpenyőben olajat hevítünk s egy nagyobb evőkanállal halmokat rakunk az olajba, majd a kanál domború oldalával ellapitgatjuk. Szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük.
Melegen tálaljuk, mert úgy a legfinomabb. Kínálhatunk hozzá fokhagymás tejfölt és reszelt sajtot.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés