Egy kicsit túlburjánzott a citromfű a kertben, így egy kicsit megritkítottam a tavasszal ültetett több kis cserépnyi, nagy bokorrá fejlődött citromfüvemet. Ez jó alkalom volt arra hogy elkészítsem a szörpöt , ugyanis jó nagy csokorral levágtam.
A növény latin neve : Melissa , görög eredetű női név, jelentése: „mézelő méh”. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek fölöttébb kedvelik, virágaiból citromfűolajat desztillálnak.
A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.
Alkalmazása nagyon sokrétegű : gyógy - és fűszernövényként, illóolajként / az illatszeripar / fel lehet használni.
Ajánlom mindenkinek, hogy legyen a kertjében legalább egy kis bokorral, vagy a konyhaablakban kis cserépben.
A szörp hozzávalói :
1 l víz
1 citrom
1 csokor citromfű
70 dkg cukor
2 , 5 dkg citromsav / természetesen az adagot duplázhatjuk is /
A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 1 liter vízben egy egész éjszaka állni hagyjuk, majd másnap hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Felforraljuk kb negyedóráig hagyjuk had zubogjon, ezután leszűrjük és tiszta üvegekbe töltjük és jól betakarva hagyjuk kihűlni.
Nyáron - télen, hidegen - melegen szódával, jéggel kitűnő hűsítő ital, Télen pedig finom ízesítője lehet a teáknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése