,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. szeptember 1., szombat

SZÉKELYKÁPOSZTA


Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros  nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros, Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.



HOZZÁVALÓK

70 dkg sertéshús
fél kg füstölt tarja
1 kg savanyú káposzta
fej vöröshagyma
1 -2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
sertészsír
só, bors, őrölt kömény, 
magyaros fűszerkeverék
450 ml tejföl
1 ek liszt

ELKÉSZÍTÉS

 A füstölt húst beáztatjuk legalább egy éjszakára. A sertéshúst és füstölt húst  kockákra vágjuk,  1 fej hagymát megtisztítunk és finomra aprítjuk, felhevített zsíron üvegesre pirítjuk.  Rátesszük a kockára vágott húst, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, valamint az őrölt köményt is,  felöntjük vízzel, és fedő alatt félpuhára pároljuk . 
 A savanyú káposztát jó alaposan átmossuk, és a pörkölthöz adjuk, beleszórjuk a fűszerkeveréket és készre pároljuk. A habaráshoz a lisztet  simára elkeverjük a tejföllel és egy kis pörköltlével, majd besűrítjük az ételt.







1 megjegyzés: