Már javában ,,Hull a szilva a fáról . . . ." Van egy nagy szilvafánk és az idén igen sok termést hozott. Szerencsére anyukáméknál is van pár fa, így összevegyítettük és bekerült a nagy üstbe lekvárnak. Ő mindig így főzi, szerinte így az igazi, s kaptam jó pár üveggel, én is. Ebből a lekvárból került a pitére, ami nagyon
gyorsan elkészül, hiszen a tésztáját előző nap elkészíthetjük és hűtőbe téve pár nap múlva is felhasználhatjuk.
A töltelék szilva és szilvalekvár, kevés rummal és fahéjjal, ettől lesz jó kis szaftos a sütink .
HOZZÁVALÓK
Tészta :
20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, 1 ek tejföl, kb 3 - 4 ek hideg víz.
Szilvás réteg :
kb 1 / 2 kg magozott felezett szilva, 3 - 4 ek barnacukor, őrölt fahéj, 1 ek rum, pár ek szilvalekvár
1 tojássárga a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tejfölt és a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a szilvát.
A szilvát összekeverjük a cukorral, fahéjjal. A sütőt 180°C- ra előmelegítjük.
A tésztát úgy 30 - 35 cm -es átmérőjű kör alakra nyújtjuk és sütőpapíros tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a szilvát, meglocsoljuk a rummal. A tészta széleit aránytalanul felhajtogatjuk, lekenjük tojássárgával és megsütjük.
JUDITKA KONYHÁJA
Nagyon szép a szilvátok,anyukád lekvárja isteni lehet! Igen hát az üstben való főzés az más,de ennek hiján maradtam én a sütőnél.
VálaszTörlésFinom házi lekvárnak nincsen párja! Főleg a szilvának. Alig lehet kapni a piacon, már nagyon kevesen készítik.
VálaszTörlésEz a süti azzal a vékony tésztával és ízletes szilvával hmmmm mennyei lehet.
Recept mentve, ki kell próbálnom.