,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. november 7., szerda

OTHELLÓS - TÚRÓS KOSZORÚ



Ahogy igértem itt az othello szőlős sütemény - kalács. Finom  és zamatos. Mivel nálunk egy szilvafa árválkodik  csak a kertben, így gyümölcs terén marad a piac, anyukám és a nagymamám kertje, ahol bőséggel terem mindenféle gyümölcs, de sajna ezen szőlőfajta hiányzik. Egy kedves szomszédtól kaptam ám  egy kosárkával, ebből készült a dzsem és ez a finom kalács amire  Gizinél akadtam rá.



HOZZÁVALÓK

TÉSZTA :
40 dkg liszt, 8 dkg margarin, 8 dkg porcukor, fél cs élesztő, csipet só, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárga, annyi tej, hogy összeálljon a tészta ( kb 2 dl )

Az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk és meleg helyen kb fél órág hagyjuk pihenni, ezalatt előkészítjük a  
TÖLTELÉKET :
1 / 2 kg túró, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 1 cs vanílíás pudingpor, 1 vaníliás cukor  
jól összekeverni.

A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk kb 50 x 30 cm - re, rákenjük a túrós tölteléket és kirakjuk megmosott, leszemezett szőlővel, majd feltekerjük mint a bejglit. 

Egy kivajazott, lisztezett, 24 cm -es formába helyezzük, majd fél óráig kelesszük. 
Sütés előtt kenjük le pici vízzel elkevert tojássárgával és pár helyen villával szúrjuk meg, hogy távozni tudjon a felesleges gőz, sütés közben. A sütőt 150°C -ra melegítsük elő, és kb 40 - 45 percig süssük. Ha nagyon barnulna a teteje takarjuk le sütőpapítrral. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.




8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett, nagyon jól mutat benne az Othello:) Nekem nincs ilyen szőlőm sajnos, de szerintem áfonyával is szuper lehet, legalábbis nagyon el tudom képzelni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet az áfonya:)legközelebb lehet,hogy kipróbálom.

      Törlés
  2. Szuper jól néz ki, és nagyon tetszik a kis kosárkád is! Igazán finom lehet a koszorú! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Hankka, nagyon finom lett, különleges ízhatás keveredett a túróval.

      Törlés