,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. január 20., vasárnap

KÉPVISELŐFÁNK





A gyúrt, élesztős fánkok készítése mellett egyre népszerűbbek az úgynevezett égetett tésztából készült fánkok. Égetett tésztából finomságokat készíteni, szerintem a világ legegyszerűbb dolga, mégis félnek  belevágni az elkészítésébe. Lehet édes és sós vagy sajtos, mind,  mind nagyon finom, könnyű légies tésztaalappal. Készítettem már eklertchurrost, és pogácsát, most pedig képviselőfánkot. Mindnek a tésztája egyugyanaz - azaz : égetett tészta. A forrázott tészta készítésének a gyorsaság a nagy előnye: nem kell a dagasztani -gyúrni, nincs kelesztési idő, és nincs tömény olajszag a lakásban.





HOZZÁVALÓK
kb 20 db - hoz

- 2 dl víz
- csipet só 
- 10 dkg vaj
- 18 dkg liszt
- 4 db tojás




A vizet a sóval és a vajjal felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük amíg a massza teljesen összeáll és elválik az edény falától. Kicsit kihűtjük és egyenként külön - külön elkeverjük a tojásokat a tésztával. Csillagcsöves nyomózsákba tesszük és kisebb halmokat nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített  180°C - os sütőben kb 20 - 25 perc alatt készre sütjük. 

KRÉM
- fél l tej, 2 tojássárgája, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 4 ek liszt, 6 ek cukor
4 dl tejet a cukorral  felteszünk forrni.
1 dl tejbe simára elkeverjük a tojássárgát a lisztet és a vaníliát, majd a forró tejbe beleöntjük és sűrű krémet főzünk. A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük és lazítjuk vele a sűrű masszát, pár percig főzzük és jól kihűtjük. Ezután a kihűlt fánkok tetejét levágjuk, megtöltjük a krémmel. 
2 dl tejszínt keményre verünk és rányomjuk a vaníliás krémre. A fánkokra visszatesszük a kalapjukat és leszórjuk porcukorral.







6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem. :) Nagyon szépek a képek!

    VálaszTörlés
  2. Csoda szépek lettek! Nagyon szeretjük mi is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Böbe!:)Ügyesen elfogyott az biztos.

      Törlés
  3. Juj de régen sütöttem ilyet. Pedig szeretjük mi is, csak valahogy feledésbe merült el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem sütöm, gyakran,de így farsang táján mindig készítek:)

      Törlés