,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. január 28., hétfő

TÖRÖKMORZSÁS PANNA COTTA



 Panna Cotta - a remegő tejpuding. Lágy, könnyű desszert, törökméz morzsával. Az Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliás puding, amit  tojás nélkül készítünk, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből.  A vaníliás alapverzión túl többféleképpen is ízesíthetjük.

HOZZÁVALÓK
- 3 dl tejszín
- 3 dl zsíros tej
-  4 ek cukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 5 g zselatinpor

A tejszínt összekeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vanília magjait, a rudat és felforraljuk. Ha felforrt, zárjuk el a lángot, vegyük ki a vaníliarudat és keverjük hozzá a cukorral elkevert zselatinport. Keverjük legalább jó 5 percig hogy elolvadjon a cukor és a zselatin, majd töltsük formákba és tegyük hűtőbe. Jó ha egy éjszakát hagyjuk meghúzni.

A törökméz elkészítése itt.


A panna cották széleit késsel elválasztjuk a forma szélétől, majd a formát forró vízbe mártsuk és borítsuk tányérra. Szórjuk meg törökmézdarabokkal és azonnal fogyaszthatjuk.













6 megjegyzés:

  1. Párizsban ettem ilyet, de nagyon ízlett. Jó lenne elkészíteni, egyszer ráveszem magam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mind két édesség pillanatok alatt kész van,a hűtési időt nem számítva és így együtt nagyon finom:)

      Törlés
  2. A törökméz önmagában nekem túl édes, de így, a panna cottával simán bevállalnám, nagyon finom lehet együtt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka ez így igaz! A két édesség teljesen kiegészíti egymást.

      Törlés
  3. A panna cotta az egyik kedvenc édességünk a családban (főként Judit húgomnál van a TOP 10-es lista első helyén...), évek óta készítem, sőt van egy Stahl Judit féle karcsúsított változatom is. Eddig valamilyen gyümölcsönttettel vagy karamellszósszal öntöttem nyakon, de nagyon ötletes a törökméz is hozzá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A karamellszószt szinte teljesen kiváltja maga a törökméz, ahogy megolvad egy kicsit a pudingon.

      Törlés